Quantcast

Не вменявайте недоказана вина на лекарите, зове БЛС след смъртта на родилката в Плевен

OFFNews Последна промяна на 02 август 2018 в 14:22 1418 0

Категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз по повод починалата родилка в университетската болница "Георги Странски" в Плевен.

Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари, пише още ръководството на БЛС, което изразява съболезнованията си към близките на починалата жена.

"Лекарската гилдия е особено чувствителна към създаване на усещане за колективна вина. Дори и да са налице виновно извършени действия, не бива да забравяме, че вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие - изтъква Лекарският съюз. - Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого."

Ръководството на съсловната организация вярва, че обществото ще успее да осъзнае, че лекарската професия е призвание и всички ангажирани с нея се водят от принципа „Primum non nocere“ (от лат.) - „На първо място: не вреди!".

Тази постановка е залегнала във възприятията на всички лекари, които на първо място се опитват да помогнат на своите пациенти, дори и в случаи на заболяване с повишена риск и опасност от неблагоприятен ход, убедени са в БЛС.

От съсловната организация предлагат да съдействат "по всички възможни начини" на Изпълнителна агенция "Медицински одит" и РЗИ - Плевен - органите, които са заети с проверките по случая, "така че казусът да бъде своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена".

При доказан от компетентните органи пропуск от страна на медицинския екип на УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен, БЛС своевременно ще предприеме позволените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина действия, се казва още в позицията на Съюза.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !