Граждани излизат на протест срещу задължителното гласуване

OFFNews 28 март 2016 в 10:13 4396 5

Граждани излизат на протест срещу задължителното гласуване

Снимка БГНЕС, архив

Протест срещу задължителното гласуване ще се проведе пред парламента тази вечер. Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, коментира пред БНР Стоян Панчев, един от организаторите на протеста под наслов "Вот Без Хомот".

На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии – да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация. На практика ние ще позволим ли партиите да се откажат, или да прехвърлят една исторически тяхна функция върху държавата, като в същото време допълнително ще увеличим субсидирането им чрез по-голям брой гласуващи, оттам и по-голяма субсидия, която получават, каза той пред БНР.

Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" смята, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото:

Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот.

Според Галина Лачева, за да има реален ефект, би могло протестният вот да бъде отчитан, като например – процентът на протестни бюлетини да се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

Асоциация "Прозрачност без граници" излезе с предложения за промени в изборното законодателство. "Това са избирателните списъци, начинът, по който изборната администрация се справя с подготовката, с броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Нашите предложения са фокусирани върху конкретни проблеми, които са се проявили за пореден път в последните местни избори", каза пред националното радио Ваня Нушева, програмен директор в "Прозрачност без граници". 

Тя каза, че едно от предложенията е свързано с разширяване на състава на ОИК в големите градове. Като пример посочи т.нар. "заложническа драма в "Арена Армеец", когато за пореден път се прояви проблемът с неадекватно малкия състав ОИК в София на местните избори, както и последвалите много съществени проблеми при обработването на изборните резултати.

В тази връзка ние предлагаме да бъдат въведени текстове в Изборния кодекс, които определят бюлетина с неоткъснат контролен номер, за считаща се за недействителна. Предлагаме и текст, гарантиращ правото на граждани и на неправителствени организации да обжалват решения на ЦИК.

Като следваща насока, в която са предложенията на Асоциацията, е свързана с контрола върху финансирането на предизборната кампания. Необходимо е и въвеждането на ясен срок за извършване на одит на представените отчети и оповестяване от страна на Сметната палата, каза още Нушева.

Според нея парламентът трябва да съсредоточи вниманието си върху гарантиране тайната на вота и че системата не е подложена на манипулация. "В момента ние имаме предложени два законопроекта в НС, един от които предвижда по-ускорено въвеждане на пилотно, тестовото, експерименталното електронно гласуване, и друг, който създава впечатлението, че отлага назад във времето, не позволява наистина да оценим какви биха били ефектите от въвеждането на електронно гласуване", каза още Нушева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови