ГИТ: В селското стопанство масово се работи в опасни условия

OFFNews 25 септември 2014 в 09:37 3394 0

Експлоатация на земеделски машини с необезопасени движещи се и въртящи се механизми е сред най-често срещаните нарушения в селското стопанство, показват данните на Главна инспекция по труда от специалната инспекционна кампания в сектора.

Използва се подвижна земеделска техника (трактори, ремаркета и комбайни) с липсващи или неизправни системи за контрол и сигнализация, в нарушение на нормите за безопасност при работа.

При извършване на ремонт не се вземат мерки за обезопасяване на използваните електрожени, подвижни ел. съоръжения и инструменти.

Захранващите кабели на ел. обзавеждането не се защитават от механични повреди. Не се осигурява електротехнически персонал с необходимата квалификационна група по електробезопасност. Допускат се до работа механизатори без необходимата правоспособност.

Голям брой от нарушенията са свързани с организацията на безопасността на труда, са изводите на ГИТ.

Въпреки употребата на препарати за растителна защита, често няма оценка на опасностите от използването и работата с химични вещества. Не се изготвят инструкции или указания за безопасно боравене с тях.

Пренебрегват се ежедневните инструктажи на лицата, работещи с отровни вещества. На наетите не се осигурява работно облекло и лични предпазни средства, съобразно съществуващия химически риск. На местата, където се извършват дейности, свързани с използването на отровни вещества, не се осигурява вода, миещи препарати и неутрализиращи вещества.

Не се правят задължителните застраховки за рисковете „професионално заболяване” и „трудова злополука” на наетите работници. В голяма част от предприятията работодателите не спазват изискването постъпващите работници да са преминали предварителен медицински преглед.

Нарушения има и на нормите на Кодекса на труда, като работа без договор, нерегламентирано полагане на извънреден труд, незаплащане на по-високо възнаграждение за работа в почивни и празнични дни. Секторът обаче е един от малкото, в които през годините на криза делът на нарушенията на изискванията за осигуряване на безопасни условия на труда остана по-висок от тези, свързани с трудовите правоотношения.

От началото на годината до края на август в рамките на кампанията са извършени 1073 проверки и са констатирани 5280 нарушения, обобщиха от инспекцията. 

ГИТ извършва специализираната инспекционна кампания в селското стопанство вече трета година. При старта й през 2012 трудовите злополуки в сектора, свързани с условията на труд на работното място, са били 46. През 2013 г. те са 30. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!