ГИТ пусна инструкции за безопасен труд по време на жеги

OFFNews 12 август 2014 в 14:13 2636 0

За работа на открито са нужни специални мерки при високи температури.

Работодателите трябва да съобразят режима на работа с високите летни температури, напомниха от Главна инспекция по труда (ГИТ).

Те съветват работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 

Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух в тях. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници и щори, както и оборудване на климатизирани помещения за почивка в производства, които не позволяват климатизиране на работните помещения.

Организационните мерки, които могат да се предприемат, са промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, осигуряване на по-чести почивки, подходящо работно облекло и разхладителни напитки.

Работодателят трябва да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар.

"Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя. В оценката на риска на работните места е необходимо да бъдат предвидени мерки, които се предприемат в случаи на  настъпване на неблагоприятни климатични условия, каквито са високите температури през лятото", напомниха от Инспекцията по труда.

Към момента оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха (трите компонента на микроклимата на работното място) се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината – дали е студен или топъл. 

Според БДС 14 776-87 допустимата норма на температурата на въздуха на постоянни работни места в работните помещения е не по-висока от 28 градуса – за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса – за тежка физическа работа. При определени условия тези стойности могат да нарастнат до 31 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови