Започват масови проверки по строежите заради зачестили инциденти

Нели Чолашка Последна промяна на 08 август 2014 в 12:02 1565 0

Строителна площадка.

Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор „Строителство” Главна инспекция по труда (ГИТ) започва от 11 август извънредна инспекционна кампания с цел превенция на злополуките, водещи най-често до смърт и инвалидност, съобщиха от ГИТ.

Ще бъдат проверени над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна. По време на кампанията сериозно внимание ще бъде отделено на информираността на работодателите и отговорниците как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците, уточниха от инспекцията.

Оттам напомниха, че предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др.

Те могат да доведат до падания от височина, до инциденти, предизвикани от свличане на земни маси, до удари от падащи предмети, до поражения от електрически ток. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт.

Масираните проверки ще продължат до 30 септември, като на извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на територията на които са станали трудови злополуки.

Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите, предупредиха от ГИТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови