Фуксас за ремонта на пл. 'Св. Неделя': Ние никога не режем дървета, светещите гъби са символ на новото

Трафикът в София е много оплетен, заяви световноизвестният архитект

OFFNews 05 февруари 2020 в 10:46 2801 1

Проектът за площад "Св. Неделя" е един от най-важните за моето архитектурно бюро. Аз идвам в София, но и тя идва при мен - голям, важен град. 

Става дума за историята на София, както и за трафика през града, който е много оплетен, заяви арх. Масимилиано Фуксас, който спечели проекта за реконструкция на площад „Света Неделя”, по Нова тв. В света няма друг проект, който да обединява нуждите на хората, историята на града и желанието за промяна”, каза още Фуксас, който вчера бе на столичния площад заедно с част от журито на конкурса

„Ние никога не режем дървета, а ги засаждаме - това е закон в нашето студио. На площада ще има и подобия на гъби, които са символ и признак на иновация. Те ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно”, разкри Фуксас. 

Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му се "придаде надежда за бъдеще". 

По-късно днес Масимилиано Фуксас ще се срещне със столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!