Фондът на жените поиска Вежди Рашидов да напусне парламента

OFFNews 08 август 2023 в 16:04 2232 10

Рашидов

Снимка БГНЕС

Вежди Рашидов

Българският фонд за жените поиска с отворено писмо оставката на Вежди Рашидов и като депутат заради непремереното му изказване в парламента вчера: "Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 г., че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна". 

Според БФЖ реплики като тази са символ на отношението на повечето политически партии, институции и народни представители към жените в България, към домашното насилие, към неразбирането на този проблем. Тези реплики са символ на институционално насилие по време на дебат за борба с насилието.

"Като организация с 20-годишен опит в борбата с насилието ние не Ви прощаваме казаното и искаме да си подадете оставката като народен представител. Вие нямате място в българския парламент! А извинението Ви няма никаква стойност, особено когато е последвано от Вашето твърдение, че думите Ви са извадени от контекста. Обяснете ни, г-н Рашидов, какъв контекст превръща една изнасилена жена в ку*ва?", се казва в писмото.

Ето пълния му текст без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО: Български фонд за жените иска оставката на Вежди Рашидов като депутат

На 7 август 2023 г. екипът на Български фонд за жените (БФЖ) следеше поредното, този път извънредно, заседание в Пленарна зала относно необходими и дълго чакани промени в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), а именно - разширяване на кръга от лица, които са били или се намират в интимна връзка, които да бъдат защитени от закона. Вече почти сме привикнали към заседания, които се превръщат в политически цирк, в арена на реч на омраза и нападки към гражданските организации, в състезание по нехайство, по време на които се измества фокуса от нужните промени в законодателството и наболелите и дълбоко вкоренени в обществото ни проблеми с домашното насилие и насилието, основано на пола. Заседанията се превръщат и в трибуна, от която крайно регресивни партии изразяват гръмогласно собствените си политически послания без капка загриженост за 13-те убити жени от началото на годината и останалите 1 милион българки, които страдат от насилие всеки ден. Те са унижение за жертвите на домашно насилие и насилието над жени в нашата държава.

Но точно когато си помислихме, че нивото на „дебата“ в НС не може да падне по-ниско, депутатите излязоха в почивка, по време на която народният представител, бивш министър на културата и бивш председател на парламента, Вежди Рашидов отиде при зам.-председателите и не знаейки, че микрофоните са оставени включени, изрече нещо безкрайно неприемливо, цинично и сексистко:

„Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са били изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна.“

Тези реплики са символ на отношението на повечето политически партии, институции и народни представители към жените в България, към домашното насилие, към неразбирането на този проблем. Тези реплики са символ на институционално насилие по време на дебат за борба с насилието.

Г-н Рашидов, вчера, след като осъзнахте, че думите Ви не са останали незабелязани, Вие се извинихте. Като организация с 20-годишен опит в борбата с насилието ние не Ви прощаваме казаното и искаме да си подадете оставката като народен представител. Вие нямате място в българския парламент! А извинението Ви няма никаква стойност, особено когато е последвано от Вашето твърдение, че думите Ви са извадени от контекста. Обяснете ни, г-н Рашидов, какъв контекст превръща една изнасилена жена в ку*ва?

Впрочем жените често не говорят за посегателството веднага, след като се случи, по ред причини – срам, страх, стигма, недоверие в институциите и съмнения, че насилникът може да остане безнаказан въпреки всичко (не е като да не се е случвало, нали?). И повярвайте, те не само не забравят за престъплението/ята, извършено/и срещу тях преди 15 години, а едва ли минава дори ден без да се върнат към ужасяващите спомени от посегателството. Бихме Ви простили невежеството, ако не бяхте нарекли изнасилените жени ку*ви. От най-високата трибуна в държавата. И ако от Вас не зависеха жизненоважни промени в законодателството.

ЗАТОВА НАСТОЯВАМЕ НЕЗАБАВНО ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА ОТ ДЕПУТАТСКИЯ ПОСТ! ХОРА С ВАШИТЕ ВЪЗГЛЕДИ НЯМАТ МЯСТО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!

Не е достатъчно от ГЕРБ да поискат оставките Ви от две комисии – това няма да заглуши думите Ви, а и се съмняваме, че ще промени мнението Ви за изнасилените жени, което Вие споделяте с такива увереност и убеденост със своите колеги. Дори не ни се мисли какво още изричате в залата, където хората са Ви изпратили, за да ги „представлявате“. Не можем да очакваме адекватни промени в законодателството, докато те се гласуват от такива като Вас!

ПРИЗОВАВАМЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА ПОИСКАТ И ДА ГЛАСУВАТ ОСТАВКАТА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ!

Подайте сигнал към Комисията по превенция и противодействие на корупцията към НС! Отстранете г-н Рашидов от заседания! А след това го отстранете и като депутат. За да измиете срама от думите му и да върнете достойнството на жертвите на полово-базираното насилие.
Призоваваме Ви да продължите да работите за още по-добри и ефективни промени в Закона за защита от домашно насилие и Наказателния кодекс! Вие сте длъжници на българските жени.

ОСТАВКА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ ОТ ДЕПУТАТСКИЯ ПОСТ!

С неуважение към г-н Рашидов,
Български фонд за жените

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

11

Far Rider

09.08 2023 в 08:12

Присъствието на Главния мултак в Народното събрания, думите и действията му са обида към целия съзнателен народ. Вън този пиян боклук от законодателния орган! Да подкрепим жените!

4638

10

Того

09.08 2023 в 06:58

Дано хората да успеят да изхвърлят този политически боклук от Парламента.

2020

5

donyo

08.08 2023 в 18:54

Радой Ралин: Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра

Беше министър на културата, после председател на Парламента, после председател на комисията за култура в НС - нямам думи...

4038

4

Moirae

08.08 2023 в 17:27

ГЕРБ и ДПС и 12+ години управление. Изродени институции. Няма регулатори, няма безпристрастност, правосъдие, няма нравственост, почтеност, идеал, национални цели, няма будна мисъл, конкуренция, равно начало... Какво друго може да роди един такъв модел за толкова време доминация? Какви хора, какви личности, какви добродетели.

1236

3

БотоксПутю

08.08 2023 в 17:25

Докторе, ето защо горният индивид стана дружка с Боко:
https://bird.bg/rashidov-ktb/

710

2

Д-р Мазникуров

08.08 2023 в 17:15

Сега, може и не всички тук да са съгласни с мен, а и това е доста разтеглива тема по принцип. Навремето горе-долу го уважавах Вежди-то, по-скоро да отколкото не, така готен, интересен тип ми се виждаше. Това обаче беше доста отдавна. В един момент, откакто разбрах че е дружка с Боко, тогава ми светна червената лампичка и много силно и остро ми замириса на ла*на! Викам си, няма как да си читав човек, и да си човек на Баце едновременно! После пък си казах, добре, стават и грешки, има и изключения, нека почакаме - Времето ще покаже. Може да се е изпуснал човека, попръцнал леко, "човещина дет'се вика - не можеш да го спреш", както е рекъл Бай ви Ганя! С течение на времето обаче изцепките на този тип взеха да стават все по-нагли - примери много! И ето сега, Времето показа - дръпна си гащите и то не само замириса, ами и потече - не само нас*ран, ами направо омазан! Миндил жалък е.
 
X

Да помогнем на украинските деца!