Ексклузивно ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кмет на София (снимки)

Фандъкова: Имаме още 15 милиона за нови детски градини

OFFNews 03 юни 2020 в 11:41 2635 2

Още 15 млн. лв. за строителство на нови детски градини София отпусна Министерски съвет. В началото на годината поисках от кабинета да финансира строителството на 9 нови детски градини в районите „Триадица“, „Витоша“, „Възраждане“, „Овча купел“, „Люлин“, „Изгрев“, „Красно село“, „Кремиковци“ и „Подуяне“. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по бТВ. С тези 15 млн. лв. веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства, обясни Фандъкова. 

Със средства от бюджета на общината тази години строим 12 нови детски градини – 10 от тях се изграждат („Красно село“, „Лозенец“, „Искър“, „Люлин“, „Овча купел“, „Витоша“, „Нови Искър“, „Подуяне“, „Изгрев“ и „Илинден“) и за още 2 предстои да започнат („Манастирски ливади – изток“ и „Студентски“), уточни кметът. 

Единственият начин да решаваме проблема с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места, отчете тя. 

За да можем да продължим строителството поисках и промени в две наредби, които ще ни позволят да строим в останалите вече по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради. Имам уверението на министрите на здравеопазването, образованието и регионалното развитие, че промените ще бъдат направени. Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини, каза още столичният кмет. 

През август в детските градини и яслите ще бъдат обявени още 1500 места, които са останали незаети от определените за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности, стана ясно още от думите на Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

2

Billy111

03.06 2020 в 13:46

Ами да действа, от колко време вече обещава нови детски градини.

3000

1

Strelkov98

03.06 2020 в 12:05

[..за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини..">

Това е невярно или, в най-добрия случай, ремонтите се броят за нови сгради. Ако има 100 нови сгради, моля да кажат къде и с колко места над съществуващите преди това