Есента идва с вълна от вирусни инфекции

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2017 в 09:17 8208 1

Есента дойде с вълна от вирусни инфекции

С понижаването на температурите традиционно се увеличава рискът от разпространение на вируси. Характерни за есента са инфекциите на носа и гърлото. Най-застрашени от заразяване са децата, възрастните и хората с хронични заболявания, съобщава БНТ.

Личните лекари от София вече отчитат ръст на заразените с вирусни инфекции. През изминалата седмица доктор Николова е прегледала двойно повече пациенти в сравнение с началото на месеца. Голяма част от тях били с висока температура, кашлица, болки в гърлото и запушен нос - симптоми, характерни за есенните вируси.

Най-тежкото усложнение, което могат да причинят респираторните инфекции, е вирусна пневмония, а самолечението с антибиотик не е препоръчително.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, в повечето случаи вирусните инфекции се лекуват за около седмица, но около 25% от пациентите боледуват 14 дни.

"Когато инфекцията продължи по-дълго, вече трябва да се търсят някакви бактериални усложнения. Трябва да се лекува правилно с антибиотици. Говорим за инфекции преди появата на грипната вълна, която обикновено очакваме ноември месец", каза проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Щамовете, които се очакват тази година са познати у нас, уточни Кантарджиев и напомни, че най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини е месец преди настъпването на грипа. Имунизационният кабинет на Столичната регионална здравна инспекция предлага услугата от средата на септември, но интересът не е голям.

Противогрипната ваксина е препоръчителна за децата, пенсионерите хората с хронични заболявания, работещите в сферата на транспорта и услугите. Тази година има и нова ваксина, която предпазва от 4 грипни щама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови