Елин Пелин и Славейков на кандидатстудентския изпит в СУ (видео)

OFFNews 08 юни 2014 в 09:24 4811 0

"Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков" и съпоставка на цитати от произведението на Елин Пелин "Косачи" и на Пенчо Славейков "Сърце на сърцата" са двете теми, които се паднаха на кандидатстудентския изпит по литература в СУ тази сутрин, съобщава БГНЕС.

Началото на изпита бе дадено в 09:00 часа.

Изпитът е писмен и продължава 4 астрономически часа.

Всеки от пишещите може да избере по коя от двете теми да работи.

Цитатите, които кандидат-студентите трябва да сравнят по втората тема, са:

"Затова има приказки, затова са ги хората измислили и песните са затова… да те измъкнат от неистината, за да разбереш, че си човек" - Елин Пелин "Косачи".

"Утопия! И тъй да е - в живота

утопиите само дават цел

и человека во човека раждат"

Пенчо Славейков "Сърце на сърцата".

Председателят на изпитната комисия доц. Катя Станева разясни, че ще са необходими около 10 дни за проверяването на всичките работи и обявяването на резултатите.

За изпита са се записали 1200 души, но вероятно изкаралите високи оценки на предварителния изпит по литература вероятно няма да се явят.

Въпреки това пишещите със сигурност са над 1000, допълни доцент Станева.

Според нея по-подготвените зрелостници ще заложат на първия вариант, където си личи познаването на автора, докато по-слабо подготвените, но с повече идейност в мисленето, ще се насочат към втория вариант и ще импровизират.

От 14.00 часа днес ще се проведе и изпитът по биология.

Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка.

Видео от БГНЕС:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!