Тазгодишните бисери: „Вапцаров убил баща си с мотика“

OFFNews 13 май 2014 в 18:22 71859 29

„Вапцаров убил баща си с мотика“ е сред тазгодишните кандидатстудентски бисери от предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет.

Този бисер е част от разсъжденията на кандидат-студент върху „Песен за човека“ на Никола Вапцаров.

Според друг кандидат-студент пък „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка“. Друг бисер пък гласи, че „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно“.

Разсъждавайки върху поезията на Дебелянов, кандидат-студент написал: „Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си“. Друг пък заключил, че „Първо от холера се разболява лирическият герой на Дебелянов, а после и своя автор“.

Тези абсурдни разсъждения показват безпомощност и липса на усет към езика, категорични са проверяващите.
Кандидат-студентите смесват агресивния разговорен език с езика на интерпретативното съчинение, посочиха те пред „Монитор“, като уточниха, че бисерите далеч не са представителни за всички писмени работи, а са по-скоро изключения.

Не липсват и фрапиращи правописни грешки. Една от тях е писане на двойно „т“ при членуване на съществителни от мъжки род – например „поетта“ и „мостта“.

Бисери има и от предварителния изпит по история в СУ.

За смъртта на Ботев кандидат-студент написал: „Корабът „Радецки“ е спрян и при спирането пада убит революционерът Христо Ботев. Той не пристигнал в България, но чрез това пътуване Великите сили разбират за жестокостите в България“.

Друг кандидат-студент пък определил Левски като „пръв комуникатор“, известен на целия днешен български народ.

Тези бисери показват, че някои кандидат-студенти просто струпват множество думи, лишени от смисъл, категорична е проф. Искра Баева, проверяващ изпитите. Като пример тя посочи: „Вариантът друга държава, в частност Русия или Австро-Унгария, да ни помогне също бил отхвърлен поради интересите на Великите сили и по-точно на Англия и Франция, чийто кредитор била империята”.

Зрелостниците не познават достатъчно добре материала. Те са очаквали тема от Средновековието и това е една от причините за не особено доброто им представяне, подчерта проф. Баева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!