Екоминистърът замрази строежа „Дюнигейт“ за 2 години

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2014 в 17:06 2187 5

Искра Михайлова

Заповед за забрана на строителството върху пясъчните дюни в Несебър (скандалният строеж, добил популярност като “Дюнигейт“) издаде министърът на околната среда Искра Михайлова.

Районът е част от екомрежата „Натура 2000“ - защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър“ и заповедта на екоминистъра забранява всякакво строителство в имотите, където са установени пясъчни дюни (над 90% от въпросния 29-декаров имот на фирма „СЛЕ груп“ е дюни). Забраната е временна и е за максималния законов срок от 2 години.

Миналата седмица забраната за строителство, издадена от ДНСК бе отменена окончателно от Административен съд Бургас. Фирмата веднага се възползва от него и изпрати на място работници, да подготвят терена за строителство. Вчера обаче екоминистерството посъветва фирма "СЛЕ груп" да не започва строителство преди подчинената му регионална екоинспекция в Бургас да излезе със становище по случая.

Скандалът „Дюнигейт” избухна в края на 2012 г., когато граждани сигнализираха, че пясъчните дюни в местността „Кокалу“ в Несебър се заравняват от строителни машини и се унищожават с цел строителство.

29-декаровият терен е бил държавен до края на 2012 г, когато е бил продаден от земеделското министерство очевидно за "жълти стотинки" (бил е изключен от държавния горски фонд и предназначен за продажба още през 2008 г. при управлението на тройната коалиция - въпреки, че представлява пясъчни дюни, които по закон са публична собственост и не могат да се продават). Купен е от Димитър Петров, тъстът на футболния шеф Боби Михайлов. За държавния имот той е платил 581 212 лв. (по 20 лева за квадрат) и само ден по-късно го е препродал за 7 пъти повече пари (4 милиона лева) на фирма „СЛЕ Груп“.

Скандалът коства в аванс и поста на несъстоялия се министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, тъй като той е автор на Подробния устройствен план за застрояването, предвиждащ строителство на 122 сгради върху дюните, предназначени за 1800 души. Самият Тихолов бе сред кандидатите за купуване на евтина държавна земя в района, но след скандала продабите на терени от държавния горски фонд бяха замразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2014 в 09:50

От БСП лийкс май не се спират да ви ползват, а? Сайтовете трябва да направят ограничения за политическите тролове, който с повод и без повод пръскат помия. Съжалявам ви! Даже не си заслужава да ви се отговаря, но го правя - да си знаете, че не ви се връзваме!

19.02 2014 в 22:46

Тааака ли?Дано да е за винаги!Аз пък мислех ,че само бОйко бОрисов можел да спира багерите.Тогава той ги спря само за да го снимат камерите на няколко телевизии поканени специално за случая,а после гЕрберите приеха някакъв закон ,който отпушва отново застрояването на защитени територии.Ами така де ,нали ТИМ-аджиите трябва да си построят хотелите все пак...

19.02 2014 в 20:53

Направо не е за вярване че някой в това правителство има здрав разум. Подкрепям забраната и дано да не е само временно. След като е защитена територия значи не трябва да се строи, другото са глупости.

19.02 2014 в 20:49

Браво! :)

19.02 2014 в 18:07

По-добре късно, отколкото никога.

Браво на жената.

Каквато и да е, от каквато и партия да е - успя да успокои напрежението.

Не знам дали ходът е най-добрият (дали няма вариант за перманентна забрана), но евалата че някой от това прогнило правителство най-после направи нещо добро.