"Дюнигейт" даде резултат - плажовете и дюните влизат в кадастъра

14 май 2013 в 18:36 3837 5

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Петстотин хиляди лева ще получи министерството на регионалното развитие (МРРБ) за изготвяне на кадастрални карти на морски плажове и пясъчни дюни. Това решение ще бъде гласувано на утрешното заседание на служебния кабинет.

Чрез агенцията по кадастъра министърът на регионалното развитие трябва да възложи създаването на кадастрална карта и регистри на морските плажове и дюни между Варна и Несебър (115 хектара плажове и около 80 хектара пясъчни дюни). Отделно трябва да бъдат създадени специализирани карти и регистри за дюните навътре в сушата по цялото Черноморие, както и в населените места с одобрени кадастрални карти и регистри.

Липсата на кадастрални карти за дюните е сред проблемите, които изплуваха при скандала „Дюнигейт“ в началото на годината. Тогава се оказа, че частен собственик се кани да застрои пясъчни дюни в Несебър, продадени от държавата. Макар че теренът е с дюни, а на тях е забранено да се строи (по Закона за устройство на черноморското крайбрежие), се оказа, че няколко институции са си затворили очите – бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) и община Несебър. Една от причините е, че въпросните дюни никога не са фигурирали като такива в кадастъра. По закона за Черноморието МРРБ има задължение да ги въведе в кадастъра още от 2008 г., но досега това не е направено.

С това решение в кадастъра трябва да бъдат въведени и дюните в местността Камчийски пясъци до с. Шкорпиловци, Варненско. Някогашната защитена местност „Камчийски пясъци“ беше заличена по скандален начин преди години по искане на фирма, купила големи имоти от държавата в района. Преди това, през 2006 г. министерството на земеделието е продало на фирмата - „Рийс интернешънъл“, обширните парцели с дюни, оценявайки ги като последна категория земеделска земя. Заедно с още три фирми, собственост на австрийската Райфайзенбанк, „Рийс интернешънъл“ планира строителство на огромен курорт на границата на вече незащитеното природно кътче. Проектът обаче засега е замразен с решение на предния министър на околната среда Нона Караджова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!