ДНСК отсече: Не можем да спрем „Дюнигейт“

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2014 в 19:00 3439 9

Разораните дюни в Несебър в парцела на

Няма как да бъде издадена нова заповед за спиране на строителството върху дюните край Несебър. Това становище даде днес Дирекцията за национален строителен контрол във връзка с казуса "Дюнигейт".

Пововдът за коментара е решението на бургаския административен съд от миналата седмица, с което бе отменена забраната на ДНСК за скандалния строеж, проектиран върху пясъчни дюни в квартал на Несебър – въпреки че по закон дюните са публична собственост и върху тях всякакво строителство е изрично забранено. Инвеститорът – фирма „СЛЕ груп“ веднага се възползва от съдебното решение и изпрати работници на място, които да подготвят строителството.

От строителния контрол припомнят, че "решението на съда е окончателно" и ДНСК е длъжна да се съобрази с него. И добавят, че „всички актове и действия на административния орган, в случая - на органите на ДНСК, извършени в противоречие с влязлото в сила съдебно решение, са нищожни“.

По-рано днес главният архитект на община Несебър Валентин Димов коментира, че след съдебното решение, инвеститорът не е длъжен да иска ново разрешение за строеж, но е длъжен да презавери старото. Такова искане обаче още не е внасяно в общината, посочи архитектът.

Според строителния контрол обаче от съдебното решение следва, че "одобрените инвестиционни проекти и издаденото от главния архитект на община Несебър Разрешение за строеж № 68/21 декември 2012 г. са потвърдени като законосъобразно издадени с окончателно съдебно решение. Тоест същите са влезли в сила на 14 февруари 2014 г. - датата на постановяването му, и не подлежат на отмяна".

Решението на съда предизвика остра реакция от природозащитните организации. Според екокоалицията „За да остане природа в България“ строежът може и трябва да бъде спрян от регионалната екоинспекция в Бургас (РИОСВ – Бургас), подчинена на екоминистерството. Основание за такава забрана е нарушаването на регламентира на мрежата „Натура 2000“, която изисква специална закрила за пясъчните дюни. На територията на 29-декаровия парцел на „Сле груп“ има изключително редки сиви дюни, посочи екоактивистът Тома Белев.

29-декаровият терен е бил държавен до края на 2012 г, когато е бил продаден от земеделското министерство очевидно за "жълти стотинки" (бил е изключен от държавния горски фонд и предназначен за продажба още през 2008 г. при управлението на тройната коалиция). Купен е от Димитър Петров, тъстът на футболния шеф Боби Михайлов. За държавния имот той е платил 581 212 лв. (по 20 лева за квадрат) и само ден по-късно го е препродал за 7 пъти повече пари (4 милиона лева) на фирма „СЛЕ Груп“.

Скандалът коства в аванс и поста на несъстоялия се министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, тъй като той е автор на Подробния устройствен план за застрояването, предвиждащ над 120 сгради върху дюните, предназначени за 1800 души. Номинацията на Тихолов за министър бе оттеглена и на негово място начело на новото министерство (МИП) бе назначен колегата му от архитектурния университет в София арх. Иван Данов. Данов е и личен приятел на Тихолов, както обяви самият той в интервю пред OFFNews. А сред подчинените институции на новото министерство е и ДНСК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2014 в 08:39

ДНСК не може да спре мафията, защото ДНСК е част от мафията. И съда-също- дори Върховния и Конституционния. В такъв случай, какво да правим? Очевидно със законови средства няма да стане. България я чака съдбата на Украйна...Ясно ни казаха, че само с бой ще ги изгоним....

18.02 2014 в 21:49

"ДНСК отсече: - Не можем да спрем „Дюнигейт“!...
Хубаво, какъв е проблема, при положение че не можете да свършите работата заради която съществува така наречената "институция", да си подадете целокупно оставката? Така нареченото ви "отсичане", буквално звучи така: - Не можем да приложим и спазим закона!!!... Майната ви тогава. На България и трябват не мрънкащи и корумпирани бюрократи, а хора които си вършат работата и прилагат законите такива каквито са, за всички, без значение от партийна или друга принадлежност и интереси!

18.02 2014 в 13:04

Stiga s tazi zavist stiga s tezi gluposti, sega li se setihte che tova sa "duni". Tam ima izgraden cial kvartal ili pak "Sle group" sa vi vinovni . Ostavete horata da rabotiat i da izpalniat tozi prekrasen proekt, da se ojivi tova miasto.

18.02 2014 в 11:52

Ами много е просто. Щом не може да спре тази агенция строителството, уволняват ги всичките и създават друго звено, което ще може да го спре. Няма тука да си играем на тука има, тука няма, а разни да лапат държавни пари. А пък бургаската агенция е най-корумпираното звено от всички други подобни агенции и резултатът се вижда по морето, където няма построен един законен имот. Но става дума за цяла мафия - министри, депутати, партийни босове, съдии, прокурори, общини, кметове, общински съвет, агенция за строителен контрол и каквото си поискате. Така че трябва огън и меч и поголовни изхвърляния - дисциплинарни, от удобните топли местенца. Те държавната заплата не я броят за пари, защото разчитата на рушвети в милиони, ама като загубят всичко, ще им стане мила и драга. А нас пък ни са драги парите, които тези хрантутници вземат от нашия джоб - нищо, че те не ги броят.

18.02 2014 в 00:41

Явно сме мишки всичките, че вече колко години крадат земята ни? Половин милион руснаци имат българска земя, предимно по Черноморието. Чуждестранните инвеститори масово гледат да лапат и въобще не ги интересува. Всичко ще бетонираме, ще зазидаме. 4 милиона българи в чужбина, те след 20 години ще са повече от тукашните етнически такива.
Не си заслужаваме героите. Не си заслужаваме славната история. Не си заслужаваме прекрасната земя, нито красивите български деца. Мърша сме, мърша. Дано има възмездие за предателите, за убийците и за мръсниците.

17.02 2014 в 22:30

Поредния пример за липсата на държава и правителство...:(

17.02 2014 в 20:53

@Мариела, вместо дюни на картата има... гори!? а всъщност това са дюни! Измама по същата схема, по която затриха доста дюни по Черноморието - чрез фалшиви карти! Аз съм разпъвала палатка там - чудесни дюни с бодлива пясъчна трева. Лека им пръст +++

17.02 2014 в 20:31

Аз пък разбрах, че Районната прокуратура за година и нещо време не е "смогнала" ДА СБЕРЕ 20 листа артийки (документи) и да напише становище... абе, аз за к'во им плащам на тея саботьори!