Екоминистерството спря багерите на дюните

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2014 в 16:25 3608 5

Министерството на околната среда и водите посъветва „Сле Груп” да не започва строително-монтажни работи в местността "Кокала" край Несебър до ново произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас.

Четири дни, след като Апелативният съд в Бургас свали забраната за строителство върху несебърските дюни екоминистърът Искра Михайлова е възложила на директора на Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас да проведе среща на всички заинтересовани страни, в това число Министерство на инвестиционното проектиране, областния управител, Окръжна прокуратура, кмета на община Несебър, РДНСК и възложителя на инвестиционното предложение, съобщава bTV.

От МОСВ напомнят, че имотът в местността "Кокала", в землището на Несебър, попада в защитена зона "Ахелой- Равда - Несебър" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, с наличие на пясъчни дюни от приоритетен за опазване тип местообитание "Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни)".

Хронологията на скандала започва на 27 ноември 2012 г., когато апетитният терен е продаден от Земеделското министерство на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици, обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници.

Разследването на схемата за застрояване на несебърските дюни още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март. Чака се резултатът от комплексна експертиза, която да установи как е променено предназначението на земята и как парцелът е изваден от Горския фонд.

Към настоящия момент обаче няма възможност както да бъде обжалвано решението на Административния съд в Бургас, така и да се отмени разрешението за строеж на главния архитект на община Несебър. Строежът се води четвърта категория и е под контрола на община Несебър, а не на държавата и само местната власт може да спре строителството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2014 в 19:03

Апелативният съд свалил забраната...
Решението е : наказателна бригада в тъмното. И за съда и за земеделския министър продал имота и за разрешилия строежите...Друг начин няма в тая шибана държава от генетично деформирани индивиди.
Няма какво да протестираме и да им се молим, никой не ни ебава.

18.02 2014 в 18:57

Простотия. Ако видите по северното черноморие какво е....
Повече от 5 етажни сгради, на няколко метра от морето. Дълги - докъдето ви стига погледът....Закриващи красивата природа

18.02 2014 в 18:52

Те , хотелиерите поне да плащаха подобаващо на подържащия персонал на хотелите, сезонните работници дори и са заплашвани за да не им платят!!

18.02 2014 в 18:20

Това заглавие звучи като от телеграф :) Г-жа министърката нямала право да забранява, но нищо, нека вярват другарите.

Отношението на багерите към такива министърки най-вероятно ще е остро пренебрежително. Все пак всички ги чакаме да се откажат, що да им слушаме препоръките?

18.02 2014 в 17:58

До кога ще се вилнее с верижни машини из българските природни забележителности, не ни трябват хотелите на олигарските.