Финалът на „Дюнигейт“ – съдът пусна багерите на дюните в Несебър

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2014 в 20:22 6796 11

Разораните дюни в Несебър в парцела на

Година след избухването на скандала „Дюнигейт“ в Несебър, Бургаският административен съд прекрати сагата, отменяйки заповедта за спиране на строителството върху пясъчните дюни.

По жалба на фирма „Сле груп“, придобила терена с дюните след абсурдна продажба от земеделското министерство, съдът с решение от 14 февруари отмени заповедта на ДНСК за спиране на строежа. Решението е окончателно.

Макар че още не е ясно дали инвеститорите са се сдобили с ново строително разрешение от община Несебър, днес преди обяд бригада от над 20 строителни работници е влязла в терена и е започнала да изсича храстите и да го подготвя парцела отново за строителство, съобщи сайтът „Флагман“.

Скандалът „Дюнигейт“ коства поста на един проекто – министър в кабинета „Орешарски“: арх. Калин Тихолов и предизвика инициативата по кадастрирането на всички пясъчни дюни и плажове в страната, която тече и в момента. Оказа се, че Тихолов е проектантът на подробния устройствен план за застрояването на дюните в кв. „Черно море“ в Несебър. Обявяването на номинацията му за министър от премиера Пламен Орешарски предизвика първия антиправителствен протест в София и на следващия ден Тихолов бе оттеглен – на негово място за ръководител на новото Министерство на инвестиционното проектиране бе назначен колегата му от архитектурния университет в София Иван Данов.

Скандалът започна със сигнал на граждани, че се заравняване на пясъчните дюни с багери. Последвалата проверка показа, че теренът е бил продаден в края на 2012 г. Той е бил изключен от държавния горски фонд и е предназначен за продажба още през 2008 г. при управлението на тройната коалиция. От земеделското министерство на Димитър Петров, тъстът на футболния шеф Боби Михайлов. За държавния имот той е платил 581 212 лв. (по 20 лева за квадрат) и само ден по-късно го е препродал за 7 пъти повече пари (4 милиона лева) на фирма „Сле Груп“.

И само три седмици след последната продажба на терена, в последния работен ден на 2012 г. преди Коледа 2012 г., главният архитект на Несебър Валентин Димов е издал разрешение за строеж на жилищни сгради върху парцела. Становището на екоинспекцията в Бургас (РИОСВ Бургас), издадено също за отрицателно време, е било положително – инспекцията даже не е изискала доклад за екологична оценка. Независимо, че в парцела има пясъчни дюни, които по закон са изключителна държавна собственост и върху тях е забранено всякакво строителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2014 в 10:45

До "09" : Фактите са си факти, както и да ги четеш! И по диагонал, и по вертикал, и по тангентата са си все ФАКТИ. Имаше ли застрояване на въпросното място по време на Борисов - НЕ! Строи ли се сега – ДА! ФАКТ! Престани да се излагаш, чугунена главо!

17.02 2014 в 07:23

IP - България имаше хубава природа. Погледнете от Несебър към Слънчев бряг - ж.к. Младост до плажа, обърнете поглед към Несебър същата работа, Поморие, Ахелой, Созопол все същата работа. Три месеца населено до дупка, 9 месеца няма джан-джун, тролска работа. След десетина години на т.н. Българско черноморие ще се говори единствено руски и ще е като в оная песен на Висотцки - на 38 комнат всего одна уборная. Българите, ами българите и сега вече избягват да посещават Черноморието - Гърция, Турция - и по евтино и по добре; Хърватска, Италия.

16.02 2014 в 22:30

Винкело -чети внимателно ,а не по диагонал.Дюнигейт в Несебър започва при тройната коалиция през2008година и продължава и през2012 ,та чак до сега.Нали през 2012 управляваше гЕрб?

16.02 2014 в 18:01

По времето на Борисов природозащитниците ревнаха, бяха чути, а багерите спряни! Скоро Станишко обеща, че застрояване там няма да има, но ето го и резултата! Хора, бъдете внимателни и преценявайте добре на кого да вярвате!

16.02 2014 в 10:32

Няма случайни строежи,нито случайни "инвеститори"по българското Море.Точно в случай като този,става ясно,за какви грандиозни корупционни схеми,за какви пари и зависимости,иде реч.Съдии,общинари,чиновници,министри и замовете им,изведнаж оглушават,онемяват и ослепяват.Еничари.Има си крушка-опашка.Защото същото ще се случи и в Странджа.За мен,това издевателство над Морето,е логично.Бетон-пране на пари-наркотрафик-проституция-чалга-контрабанден алкохол-мутри-бариери-охрани-голф-яхти-чадъри-заведения......диващ на.Жалко за Морето,Планината,за нас самите и за децата ни.

16.02 2014 в 10:12

... Това "Червените" лайнари, барабар с търските им събратя, НЯМАТ СРАМ! Възкачиха НИ се и пак НИ почнаха!!!

16.02 2014 в 08:59

По морето хората вече са генетично увредени от алчност.

16.02 2014 в 08:15

Калашников...............

16.02 2014 в 04:01

iskam pak da pluete monika pak si vze vsi4ko pak vikaite dolo boiko pojenekara i sajelqvam za latinicata

16.02 2014 в 01:12

България има хубава природа. Защото не зависи от хората. Но ще престане да я има. Защото зависи от хората.