Единственият спасителен център за костенурки е в опасност заради юридически казус (снимки)

Ружа Райчева 15 август 2023 в 14:45 3187 1

Иво Иванчев и Ива Лаловска

Снимка Фейсбук/Спасителен център за костенурки

Иво Иванчев и Ива Лаловска

Единственият консервационен център за костенурки в България е застрашен от затваряне заради юридически казус.

На 1 юни създателят на центъра Иво Иванчев почина и така партньорката му в живота и в центъра Ива Лаловска и техните деца се оказаха в невъзможност да поемат работата по спасяването на животните.

Спасителният център за костенурки се намира в село Баня, община Несебър, Бургаско, и е единственият по рода си в страната и третият в Европа - другите два са в Испания и Франция. Иво Иванчев и Ива Лаловска се запознават преди 16 години, малко след като Иво основава фондация "Геа Челониа", която досега управляваше дейността на Спасителния център за костенурки.

Сами го изграждат - камък по камък - по думите на Ива. Двамата дори заживяват в село Баня в името на каузата да спасяват тези редки и изчезващи животни. Там отглеждат и децата си.

На 10 август, малко след като Иво си отива без време от този свят, Окръжен съд-Бургас решава да остави без управление фондация "Геа Челониа", тъй като Иво и Ива не са женени. Преди смъртта на Иво "Геа Челониа" е имала официално разрешение от Министерството на околната среда и водите да извършва всякакви дейности с костенурки с цел опазването им, а Центърът за костенурки - официално одобрен да функционира като спасителен център.

Иванчев е бил едноличният управител на фондацията и според закона единствено неговите деца могат да я унаследят. Децата обаче са малолетни. Ива подава молба да управлява фондацията като тяхна майка, докато станат пълнолетни, но искането ѝ е отхвърлено.

В момента в центъра има около 200 костенурки, нуждаещи се от постоянни грижи и наблюдения, както и от храна и лекарства.

Засега Ива се справя благодарение на голямата помощ от близки хора, но и не само - тя разказва, че много непознати доброволци са помогнали много. Въпреки това знанията и опитът на Иво, по думите ѝ, са незаменими.

"Иво посвети целия си живот на костенурките и всички, които го познаваха, знаят, че му бяха като собствени деца. До днес през него са преминали над 6000 успешно излекувани и освободени обратно в природата костенурки и стотици бебета, излюпени в него се радват на свободата си", казва Ива. 

Единственият вариант Ива да продължи да поддържа Спасителния център за костенурки е да създаде нова фондация с почти същото име - "Геа Челония" (разликата е само в последната буква), която да наследи дейността на "Геа Челониа".

Пред OFFNews Ива обясни, че това е най-бързата процедура, по която може да се намери изход от ситуацията - регистрирането на нова фондация отнема около седмица. Тя обаче все още търси варианти да стане временен управител на старата фондация, докато децата не навършат пълнолетие.

Досегашната фондация "Геа Челониа" се финансираше по проект, одобрен от МОСВ. Със създаването на нова фондация, този проект отпада. Освен това би се загубило и цялото CV на "Геа Челониа" – всичките 16 години опит и реноме, натрупани от труда на двамата създатели.

Освен финансова помощ, Ива търси и юридически съвети за това как да излезе от казуса и да може да стане временен управител на фондацията.

Дотогава спасителният център ще разчита на дарения. За да функционира, са необходими:

• Санитарни материали - силни препарати, подходящи за котлен камък;
• 2 ултразвукови апарата, отблъскващи гризачите преди влизане на костенурките на закрито;
• 4 външни соларни осветителни тела, които ще трябват, когато дойде време за прибиране на част от костенурките във вътрешни помещения всяка вечер.

Дарения може да се правят чрез:

PayPal:https://paypal.me/kostenurki?country.x=BG&locale.x=en_US
Сметка Револют: @ivab9bu9 или revolut.me/ivab9bu9
IBAN: LT583250085561443969
BIC: REVOLT21
Титуляр: Ива Георгиева Лаловска
Банкова сметка:
IBAN: BG29CECB979020C3562801
BIC: CECBBGSF
Титуляр: Ива Георгиева Лаловска

За връзка с Ива Лаловска:
с. Баня, п.к. 8239 обл. Бургас, ул. Шипка 10, телефон: 0886913916.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

15.08 2023 в 15:25

Невероятни административни тъпанари живеят и управляват! Изпращам парична помощ. Дано успеят да запазят фондацията. Това е въпрос не на бюрократщина, а на бъдеще за нас и децата ни!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки