Двукратна печалба заложена в доставките за граничната ограда

Юлиан Христов 13 март 2014 в 10:03 3693 4

Върху доставките на материалите за оградата на българо-турската граница е заложена двукратна печалба. Това става ясно от доклада за извършената проверка на процедурата по възлагане на обществената поръчка за строителството на граничното съоръжение.

Проверката беше разпоредена от премиера Пламен Орешарски, след като стана ясно, че първоначално обявената цена на съоръжението набъбна двойно до почти 10 млн. лв.

Това е втората подобна проверка, която се прави по случая. Първата беше разпоредена от министъра на отбраната Ангел Найденов, а резултатите от нея не констатираха нередности.

Втората проверка, извършена от Инспектората на Министерски съвет, открива нарушения, но не посочва виновни. В заключенията на доклада обаче е записано, че констатираните грешки трябва да бъдат отстранени от вътрешния министър, министъра на отбраната, шефа на „Гранична полиция“ и командира на Сухопътните войски.

Одиторите установили, че в приложените към проекта финансови обосновки за отпускане на пари от бюджета са начислени веднъж 10%, а след това и 8% печалба за доставчиците на материали и съоръжения. „Печалбата е включена в стойността им при формиране на крайните цени на производители (доставчици) за изработка и доставка и не следва да се начислява повторно“, е записано в резюмето на доклада. Там се посочва също и, че за начислените 8% за доставката на материали няма обосновка.

Така крайната проектна стойност не е актуализирана и надхвърлила индикативната с близо 2,6 млн. лв. с ДДС.

В разрез със заповед на министъра на отбраната са заявявани и договаряни количества материали само с устното съгласие на проектанта – МВР.

След проведена скоростна процедура експерти в МО избраха няколко доставчици на материали само на базата на маркетиново проучване. Тази вратичка в закона даде възможност една от най-големите суми при доставката на материали – 3.313 млн. лв., да отиде във "Завод за пружини" АД, чийто собственик е общинският съветник на БСП в Казанлък Александър Минчев, който на последните парламентарни избори беше в листата на БСП в Стара Загора. Според заглюченията в доклада направените маркетингови проучвания не са елемент от процедура по смисъла на Закона за обществени поръчки (ЗОП). „Проведените проучвания са извършени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“, се казва в доклада.

Одиторите правят препоръка за промяна на договорените цени по сключените договори за доставка на материали, за да бъдат намалени разходите по изграждането на оградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови