Две бебета в ремисия на диабета след поставяне на инсулинова помпа

Вероника Шербанова 28 ноември 2013 в 17:21 8016 1

Бебе
Бебе

 

Две бебета са в т. нар. ремисия на диабета, седмици след като са им поставени инсулинови помпи.

10-месечната Виктория и 16-месечната Стефани са двете най-малки пациентки в България, на които са поставени инсулинови помпи.

Дозата инсулин на двете момиченца вече е намален до около 2Е дневно, само две седмици след поставянето на инсулиновите помпи.

Инсулиновите помпи позволяват прецизна дозировка, с помощта на която организмът може сам да започне да се справи с проблема и да започне да произвежда нужните дози инсулин за известно време, обясни началникът на Многопрофилната специализирана клиника в университетската болница „Св. Марина“ във Варна проф. Виолета Йотова.

По думите й това е причината за постигнатия при двете момиченца успех.

„След поставяне на глюкозни сензори, прецизността при дозиране на инсулина ще бъде още по-голяма, посочи проф. Йотова.

Глюкозните сензори дават точна и ясна картина на колебанията в нивата на кръвната захар, каквито не могат да се измерят само с глюкомер, тъй като сензорите правят по 290 замервания за денонощие. Със сензорите могат да се открият скрити хипо- и хипергликемии, допълни проф. Йотова.

България е единствената страна в ЕС, която не реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи. Помпите се прилагат в световен мащаб вече повече от 20 години.

Семействата на двете момиченца – Стефани и Виктория, все още събират средства, за да изплатят поставените на бебетата инсулинови помпи, които струват по 7500 лева.

Варненското дружетсво по детска ендокринология ще дари сумата, необходима за консумативите за лечението на децата за период от 8 месеца. Цената на консумативите за един месец е около 250 лева.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови