ДС си избрала най-големите простаци за ченгета, Москва образовала следващите

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 17:52 8926 12

Мит е битуващото схващане за високия професионализъм на офицерите от Държавна сигурност. Първите две поколения кадрови офицери са били необразовани и не са говорили чужди езици, но са били лоялни към БКП, а точно това се е търсело, каза журналистът Мария Дерменджиева в лекция "Портрет на кадровия офицер - истини и заблуди" по време на международната конференция "Комунистическите тайни служби - митовеи реалности", организирана от Комисията по досиетата и проведена днес в София.

Първото поколение офицери е отговаряло изискванията за ролята им около 9 септември 1944 и установяването на народната власт. Второто поколение офицери на ДС, също необразовани, са хора, родени през 30-те и 40-те години, подбирани в един затворен кръг, на "землячески принцип", на база произход и връзки между партизани и помагачи.

Третото - децата на активните борци и на офицерите, вече са били по-образовани.

Основна роля в "култивирането" на неуките офицери има школата на КГБ в СССР, където офицерите са били пращани за обучение от Държавна сигурност.

Страхът от службата е бил породен от институционализирания произвол.

Подробности за това каква е била ролята на ДС в държавното управление и обслужващата им роля спрямо комунистическата партия и нейния елит разкрива най-новото издание на Комисията по досиетата "Държавна сигурност - войникът на партията", представено официално днес. Сборникът ще бъде качен на сайта на Комисията по досиетата, а достъпът до него ще бъде безплатен, какъвто е и до останалите издания на комисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 08:02

Естествено, да не са луди в царството на простащината, да избират добри и интелигентни хора! И в кочината Абсурдистан, и в сссерето дори професорите и академиците са върли простаци. Така е било, така е и сега, от време оно, и от давно-давна.

26.11 2015 в 23:27

Уточнител, дай да се разберем сега. В статията се казва "по-образовани", но то всеки е "по-образован" от първите гладурници, знаещи да разбиват мандри и мързящи ги да бачкат и да учат. Обаче статията не казва колко "по-образовани" са. Хората са я написали деликатно. Защото все пак висше образование, пък макар и във ВИФ е "по-образованост" от третото отделение на баща шофьор, не ли?
ГЕНЕТИЧНО е обременяването им. От тъп човек - академик няма да получиш. Това е положението.

26.11 2015 в 07:27

Бриго е от "образованите", ще рече - точно същия боклук, като баща си и дядо си от първото и второто поколение.

И като тия, дето са му апологети из форумите.

25.11 2015 в 21:00

И до сега е така, неграмотни и задължително покварени за да слушкат и изпълняват, простаците с червени задници са във властта и политиката, страхливи и верни послушковци на кремълската измет.

25.11 2015 в 20:04

Това е идеята на съветските им господари - да имат тъпи и послушни слуги.

25.11 2015 в 19:32

А вие какво очаквахте, моля?

Една бедна, но опортюнистично настроена шайка яхва надигащата се вълна на соц-идеите, и прави всичко възможно да запази власт, която им е сервирана на тепсия. С ясното съзнание за безнаказаност същите унищожават физически всяка теоретична заплаха, а по определение интелгентните и прогресивно мислещи хора са най-голямата заплаха!!!

Ерго нискоинтелигентни, но верни хора се търсят до пълното унищожение на вътрешните врагове, а след това малко по-образовани, но напълно верни хора за борба с целокупното капиталистическо-фашистко човечество.

25.11 2015 в 19:30

Линкът към сайта на Комисията по досиетата не функционира правилно. Ето адреса: www.comdos.bg

25.11 2015 в 19:06

@уточнител

"Добрутро, достатъчно е да чуеш бриго аспарухов как срича и всичко ти става ясно. "

Достатъчно е да прочетеш материал и още по-ясно ти става.

"Първото поколение офицери е отговаряло изискванията за ролята им около 9 септември 1944 и установяването на народната власт. Второто поколение офицери на ДС, също необразовани, са хора, родени през 30-те и 40-те години, подбирани в един затворен кръг, на "землячески принцип", на база произход и връзки между партизани и помагачи.

Третото - децата на активните борци и на офицерите, вече са били по-образовани."

Бриго от кои е според теб?

25.11 2015 в 18:47

Опааа...дрУгАркАтА...Марра Отварачката/пардон/Дерменджиеваааа...ти пък от кое село се пръкна...нали знаем как си завършила с тройки жъналистика...Ти ли ма селяндурко ПРООООСТА се намери да даваш оценки и квалификации на тминали времена от времето на пра-пра-баба ти????А сиктер ма 'ЖУРНАЛИСТКООО"!И кой те смята теб пък за журналистка?Какво си написала?С какви репортажи и анализи на външна и вътрашна политика си известна???А бе що ти го не фукна межди очите ,ами се занимавам с такава простакеса дето не знаее колко е две и две ПА СЕДНАЛА ДА ДАВА ОЦЕНКИ НА ДС...!!!!НЕЩАСТНА нереализирана селянка/пардон/"журналистка"!

25.11 2015 в 18:36

Добрутро, достатъчно е да чуеш бриго аспарухов как срича и всичко ти става ясно. Драмата е, че тия от герб, дето едно време са им миели клозетите сега управляват държавата.