ДС си избрала най-големите простаци за ченгета, Москва образовала следващите

OFFNews 25 ноември 2015 в 17:52 10147 12

Мит е битуващото схващане за високия професионализъм на офицерите от Държавна сигурност. Първите две поколения кадрови офицери са били необразовани и не са говорили чужди езици, но са били лоялни към БКП, а точно това се е търсело, каза журналистът Мария Дерменджиева в лекция "Портрет на кадровия офицер - истини и заблуди" по време на международната конференция "Комунистическите тайни служби - митовеи реалности", организирана от Комисията по досиетата и проведена днес в София.

Първото поколение офицери е отговаряло изискванията за ролята им около 9 септември 1944 и установяването на народната власт. Второто поколение офицери на ДС, също необразовани, са хора, родени през 30-те и 40-те години, подбирани в един затворен кръг, на "землячески принцип", на база произход и връзки между партизани и помагачи.

Третото - децата на активните борци и на офицерите, вече са били по-образовани.

Основна роля в "култивирането" на неуките офицери има школата на КГБ в СССР, където офицерите са били пращани за обучение от Държавна сигурност.

Страхът от службата е бил породен от институционализирания произвол.

Подробности за това каква е била ролята на ДС в държавното управление и обслужващата им роля спрямо комунистическата партия и нейния елит разкрива най-новото издание на Комисията по досиетата "Държавна сигурност - войникът на партията", представено официално днес. Сборникът ще бъде качен на сайта на Комисията по досиетата, а достъпът до него ще бъде безплатен, какъвто е и до останалите издания на комисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!