Детските градини във Варна с глоби за над 400 000 лева

OFFNews 19 ноември 2014 в 18:43 4966 6

Държавната финансова инспекция глоби детските градини във Варна с над 400 000 лева, защото не са провеждали обществени поръчки за храната на децата.

Инспекторите са наложили глоби на 52 детски градини, които са сключвали директно договори с общинското предприятие „Ученическо и столово хранене“.

Храненето в детските градини се заплаща с публичен ресурс и поради тази причина те подлежат на Закона за обществените поръчки, обясни директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ на община Варна Лилия Христова пред bTV.

Директорите на детските градини обаче са категорични, че нямат вина, тъй като са изпълнявали решение на Общинския съвет от 2011 г., според което трябва да провеждат обществени поръчки за всички дейности, с изключение на храненето на децата.

Не сме сключвали договори на базата на решението на Общинския съвет. Действали сме целесъобразно, заяви Невена Господинова – директор на една от детските градини.

Всяка от детските градини е получила глоба от средно 7500 лева, а на директорите са наложени индивидуални санкции от около 1500 лева.

Директорите обжалват наложените глоби.

За момента храненето не децата ще продължи да се извършва от общинското предприятие.

Предстои подписването на нов колективен договор с колективното предприятие, а според промени в закона от преди няколко месеца това може да се случи без обществена поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!