Зам.-кмет срещу БСП заради компенсациите за детски градини

Александра Маркарян 12 юни 2013 в 10:17 3009 2

Дончо Барбалов Снимка: БГНЕС
Дончо Барбалов Снимка: БГНЕС

Зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов се обяви против намерението на БСП да компенсира с по 120 лева родителите, за чиито деца няма места в общинските детски градини.

Според него така парите за строеж на нови детски градини ще отидат за компенсации и в резултат на това нови градини няма да има и проблемът с недостига на места ще остане.

Предложението за компенсациите чрез промяна в Закона за народната просвета бе внесено от трима депутати от БСП. С него се вменява задължение на общините да плащат компенсации, равни на сумите, които общините доплащат на градините всеки месец за изръжка на децата. В София на дете се доплащат 120 лева.

По изчисления на депутатите за компенсациите годишно били необходими около 12 млн. лв. годишно.

Според Барбалов обаче "изцяло липсва социалният елемент" в предложението, защото не се отчитало, че някои родители имат по-голяма нужда от помощ от други. Не били отчетени и рисковете за общината.

Той допълни, че тази година за увеличаването на броя местата в детските градини със 740 ще са необходими 14 млн. лева, вече отпуснати от държавата.

„Отчита се, че до 2 - 3 години ние ще можем да решим проблема, ако успеем да осигурим финансовия ресурс за строителство на нови детски градини”, каза още Барбалов. Ако този ресурс отиде за подпомагане на родителите, за чиито деца няма място в детските градини, може би общината никога няма да успее да реши изцяло проблема с детските градини.

„Ако ще има такива компенсации, е хубаво да се помисли за социалния елемент, където това да бъде само за тези семейства, които наистина са в тежко социално положение, а не да се дават средства на всички на база на кандидатстване”, посочи Дончо Барбалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!