Частните детски градини и училища с държавна субсидия

Александра Маркарян 07 февруари 2013 в 13:33 5211 17

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавата ще субсидира частните детски градини и училища. Това реши парламентът днес при окончателното гласуване на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

Текстовете бяха одобрени със 73 гласа "за" и 12 "против" след дебати в полупразна зала. Те ще влязат в сила от 2016 г.

Приетият чл. 10 от проекта на МОМН предвижда държавата да финансира само задължителното предучилищно образование в частните детски градини и частните училища, а не и допълнителните услуги, предоставяни в частните градини и училища.

Сега то започва от 5-годишна възраст. От 2016 г. задължителната предучилищна подготовка ще започва от годината, в която детето навършва 4 г.

Субсидията за частните училища и градини ще е равна на издръжката, която получават държавните и общинските градини и училища за обучението на децата в задължителните предучилищни групи. Годишната издръжка се определя всяка година от Министерския съвет. Субсидията е равна на издръжката, умножена по броя деца.

Частните детски градини или училища ще подават заявление за получаване на субсидията, предвижда проектозаконът. Въпреки нея ще им бъде позволено да продължат да събират и такси.

Дебати

В началото на дебата председателят на образователната комисия Огнян Стоичков предложи депутатите да допуснат зам.-министърът на образованието Милена Дамянова в залата. Червеният депутат Ивелин Николов поиска вместо Дамянова да бъде извикан новият министър проф. Стефан Воденичаров. Предугадил отказа на залата, Николов  обвини колегите си, че "още от първия ден не броите новия министър за нищо" и предположи, че щом в НС е дошла Дамянова, министърът дори не е прочел проектозакона, предложен от МОМН.

Николов се обяви против предложението с мотив, че няма гаранция, нито изискване за финансови отчети, които да доказват, че парите, давани от държавата на частните образователни институции, ще отиват точно за предучилищната подготовка.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" обвини вносителите, че с държавно финансиране за частници рушат капитализма. Същата позиция изрази и Алиосман Имамов и заяви, че ДПС ще гласуват "против".

"За" финансирането на частните градини и училища се обяви министърът на образованието в кабинета "Костов" и депутат от Синята коалиция Веселин Методиев.

"Държавата не трябва да поощрява ленивия, а инициативния - аз така разбирам нещата. Частното образование по принцип е елитарно, но това не е вярно за България. Родителите имат право да избират", каза той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!