Деца събраха пари и купиха кувьози за старозагорската болница

OFFNews 10 септември 2018 в 17:23 6681 1

Деца събраха пари, купиха два кувьоза за бебета и ги дариха на Университетската болница в Стара Загора.

Клиниката по неонатология в “Проф. Д-р Стоян Киркович” получи днес двата съвременни интензивни кувьоза благодарение на дарението, събирано стотинка по стотинка от деца, включили се в благотворителната акция "Жълти стотинки" - деца помагат на деца.

Освен от двата дарени кувьоза, детската хирургия на клиниката по неонатология се нуждае спешно от и от два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация,  преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен кувьоз, какъвто липсва за нуждите на оперираните бебета, и перфузор.

Събирането на средства за старозагорската болница продължава до края на годината, за да се купи останалата необходима апаратура.

Акцията се провежда 11-а година и за всяка от тях се избира град-столица. През 2018-а това е Стара Загора и УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД. Миналата година в рамките на кампанията бяха събрани 53 191,75 лв.

Надсловът "Деца помагат на деца" е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко от тях събира монети в касичка и ги дарява, за да помогне на друго дете. Вече традиционно в акцията участват детски градини и класове от училища.

Кампанията започна през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година сумата се увеличава, а през миналата, десета година, достигнаха 53 191,75 лв. След като от педиатриите обявиха какво им е необходимо, деца предадоха закупеното оборудване на Детските отделения на държавните болници в градовете столици за 2017 г. - Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч.

За детското отделение на болницата в Благоевград бяха купени 22 болнични легла с матраци, два детски мобилни аспиратора; за тази в Карлово - цветен ехограф, два портативни инхалатора и пет конвекторни отоплителни печки. Към лечебното заведение в Ловеч заминаха сух стерилизатор за съдове за хранене, 5 компресорни инхалатора, 2  инфузионни помпи, 5 кислородни палатки за кърмачета, 4 рота метър за кислородна инсталация, електрически парен стерилизатор за пластмасови шишета и биберони, 35 гумирани протектора за легла, 20 комплекта спално бельо, 10 детски столчета и 5 масички. За болницата в Смолян бяха купени лампа за неонатална фототерапия, две покривала за кувьоз, два пулсоксиметъра за новородени, две инфузионни помпи, термолегло за новородени, три гнезда за новородено за кувьоз, един балон за обдишване на новородени и недоносени деца и една аспирационна помпа.

Акцията „Жълти стотинки” – деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от сдружение „Съзидание 2012”. Информация за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във Фейсбук страницата ѝ "Жълти стотинки" и на сайта stotinkite.com.

В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет. Следващото организирано предаване на даренията е на 6 декември. Те могат да бъдат превеждани по всяко време по сметката на „Съзидание 2012” в банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови