България бламира негласния бойкот на Европа за честването на 44-годишнината от Иранската революция

Техеран се хвали с поздравителни телеграми от Москва, Минск, Пхенян, Дамаск, Ашхабад и София

Красимир Крумов 14 февруари 2023 в 16:15 10778 6

Снимка МВнР на Иран

За режима в Иран честитката от София е възможност да покаже, че въпреки протестите в страната е уважаван по света и Европа.

Министърът на външните работи на България Николай Милков е изпратил поздравително писмо на министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахян по повод 44-годишнината от победата на Ислямската революция, свалила светското управление на шаха и установила власт на аятолясите и шариата в страната. За кореспонденцията, която за иранския режим е разкъсване на дипломатическата изолация, в която се намира Техеран, се похвали самото Министерство на външните работи на Иран, което е публикувало портретни снимки на двамата министри.

Посланието на Милков е бламиране на европейската политика за бойкот на Иран след кървавото потушаване на демократичните протести в страната от миналата година и откритата помощ за Русия във войната и в Украйна на режима в Техеран. Телеграми са изпратили в частност и министрите на външните работи на Северна Корея, Беларус, Русия, Сирия, Туркменистан, Шри Ланка, Ирак и Мавритания, става ясно още от раздела с новини на МВнР на Иран.

По-далеч от България отидоха, обаче, Полша и Унгария, които, според „Политико“ са игнорирали бойкота на ЕС и са изпратили своите посланици в Техеран на официалния прием по случай националния празник и 44-та годишнина на революцията при президента Ебрахим Раиси. Двамата дипломати са били единствените представители на ЕС и евроатлантическата общност на банкета на авторитарния режим в Техеран.

„Дипломатическата среща е спорна, защото Техеран потуши масовите улични протести срещу режима със смъртоносна жестокост - и дори прибегна към екзекутиции на демонстранти. Международният статут на Иран също стана все по-токсичен през изминалата година поради доставките на Техеран на безпилотни самолети камикадзе Shahed за Русия, които летят срещу цивилни цели в Украйна“, пише по този повод „Политико“.

Поредица от снимки, някои публикувани онлайн от ирански новинарски издания , а други проверени от „Политико“, показват двамата посланици — на Полша Мачей Фалковски и на Унгария Золтан Варга-Хасониц — седнали зад Раиси и външния министър Хосейн Амир-Абдолахян на церемонията в четвъртък като както и на опашката за влизане за приема, който се състоя в събота преди годишнината. На една от снимките полският дипломат Фалковски може да бъде видян да се ръкува с Раиси с лек поклон.

Няколко дни преди честванията представители на опозицията в Иран се обърнаха директно към външния министър на Полша Збигнев Рау: "Потиснатият народ на Иран, включително семействата на жертвите на 44-годишните престъпления на Ислямската република, са обединени в молбата ви да наредите на вашата дипломатическа мисия да бойкотира церемонията на 9 февруари в Техеран"

„Как можете – докато режимът бие, ослепява, измъчва, изнасилва и убива невинни протестиращи, които викаха „Жена, живот, свобода“ – да се покланяте пред Касапина на Техеран?“ – така към полското външно министерство се обърна в Туитъор Хилел Нойер, изпълнителен директор на United Nations Watch.

Въпреки че няма официално споразумение между членовете на ЕС да не присъстват на събития като това, на което бяха снимани посланиците, столиците на блока имат неофициално споразумение да действат съвместно със символични стъпки, като например бойкотиране на високопоставени публични церемонии, за да за да изразят отношението си към репресиите на Техеран срещу протестиращите, отбелязва "Политико".

В информационните агенции и сайтове правителството на Иран също се похвали, че е получило поздравителни съобщения за годишнината на революцията от България , Румъния и Хърватия. В обширен репортаж, озаглавен "Честване на победата на ислямската революция в Иран във всички краища на света" иранската информационна агенция на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Fars News разказва за почетта към революцията, отдадена в София, където на церемонията в хотел "Маринела" са присъствали "високопоставени служители на тази страна", сред които министърът на електронното управление Георги Тодоров и външнополитическия съветник на президента Румен Радев. Подобни репортажи има от Москва, Баку, Ереван, Багдад, Сараево, Тбилиси, Минск и Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

14.02 2023 в 22:33

Срам за България! Докато ни управляват кремълските слуги начело с ибр@кч@ята радеф, така ще е.

1236

4

БотоксПутю

14.02 2023 в 19:12

За втората група държави, уважили юбилея вероятно причината са газът и петролът. Вероятно внасят или предвиждат да внасят от Иран.

1067

3

StinkingSonOf

14.02 2023 в 18:56

Националните предатели на Радев в действие. Ще се сближаваме с най-големите изроди и касапи. Утре сигурно ще пратим подарък за рождения ден на Ким Чен-ун

-1655

2

ob1

14.02 2023 в 17:48

Ама в каква елитарна компания ни вкарват ватниците - Северна Корея, Беларус, Русия, Сирия, Туркменистан, Шри Ланка, Ирак и Мавритания.
Отврат, Радев, срам сте за цялото човечество!

936

1

escrin

14.02 2023 в 17:32

кОр за Милков, за повечето му колеги, и най-вече за шефа му. Позицонират ни заедно с най-големите загубеняци, срам.
 
X

Подкастът на OFFNews