Бъдни вечер е

OFFNews 24 декември 2015 в 06:15 5479 0

Снимка Архив

Християнското семейство се събира довечера около масата на Бъдни вечер, както се нарича денят преди Рождество Христово. Бъдни се свърза с бдение, както и с бъдеще, символиката подсказва за предстоящото чудо. 

Православната църква почита на 24 декември Св. мчца Евгения. Имен ден празнуват Евгени и Евгения, както и хора с производни имена като Жени, Женя, Жечка, както и Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Първан, Първана. Името е от гръцки произход и означава "благородна". 

Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители - езичници. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота. Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала монах и след смъртта на игумена била единодушно избрана на негово място. Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена - Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

Евгения била арестувана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на управителя на града - нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната вяра, за което Филип бил уволнен. След смъртта му близките се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка - Васила, за което и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 г. Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града и сама скоро след това се поминала, като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си мъченица Евгения. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение. 

В катедралния храм „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена Празнична утреня за Бъдни вечер с начало 18.00 ч. Празничното богослужение ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в съслужение с архиереи на българската православна църква.  

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа и Мали Божич. Според традицията на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Обичаят изисква да се сложат на масата храни, които набъбват, за да растат късметът, щастието, здравето и плодородието. Централно място заема содената питка с паричка - в чието парче е парата, той ще е най-големият късметлия. Сервират се боб, зелеви сарми с ориз, пълнени сухи чушки, тиквеник, ошав, орехи, плодове, чесън и др.  На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол, за да не влязат в къщата болестите и раздорите. 

Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви през следващата година. 

Масата не се вдига, според вярванията - за да могат да дойдат близките покойници да вечерят. 

В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря, настъпва светлина, която могат да видят само праведните, а желанията се сбъдват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови