"Ал Кайда - Джихад" пое отговорност за атентата в Бургас (обновена)

OFFNews 21 юли 2012 в 18:38 4851 8

Взривеният автобус в Бургас Снимка: БГНЕС
Взривеният автобус в Бургас Снимка: БГНЕС

Неизвестната организация „Ал Кайда - Джихад” пое отговорността за атентата в Бургас, съобщи израелският вестник "Йедиот ахронот".

По информация на израелското издание "Ал Кайда - Джихад" е част от ислямисткото движение, станало известно като "глобален джихад" и обединяващо различни организации. Тя е известна и с името "Основата на Джихад".

Според арабисти "Ал Кайда - Джихад" е оригиналното име на организацията на Осама бен Ладен, съобщава bTV.

Според Times of Israel ливански вестник "Ал Нашра" е получил мейл от непознатата организация. Тя заплашва с извършването на още атентати през свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

"Месецът Рамадан е месец на свещена война (джихад) и на смърт в името на Бог. Това е месецът на борба с враговете на Аллах и неговия пророк Мохамед - евреите и техните американски помощници", се казва в изявлението.

В съобщението се казва още, че "една от нашите групи, подпомогната от Аллах, успя да взриви автобус пълен с еврейски туристи, грабители на светите земи, след внимателно проследяване".

"Свещената война не се ограничава до определена територия. Ще се борим с евреите и американците, докато не напуснат земята на Исляма", се казва още в изявлението на терористите.

Министерство на външните работи на България обяви за недостоверна информацията, че групировка "Ал Кайда- Джихад" е отговорна за атентата. Според говорителя на ведомството Весела Чернева данните не са верни.

В сряда - на 18 юли, около 17 ч., беше взривен автобус с еврейски туристи на бургаското летище "Сарафово". При инцидента загинаха петима израелци, шофьорът на автобуса, който е българин - Мустафа Кьосев и атентаторът. Бяха ранени над 30 души.

В разследването на българските власти помагат Интерпол и Мосад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!