Симеон Николов: Атентатът е един от верига планирани удари

Юлиан Христов 18 юли 2012 в 22:33 3022 0

Симеон Николов
Симеон Николов

Интервю с бившия зам.-министър на отбраната Симеон Николов.

Г-н Николов, можем ли да говорим за терористичен акт в Бургас?

Изглежда това е класически терористичен акт от многобройните планирани такива в Западна Европа срещу всякакви еврейски обекти – институции, посолства, училища, дори и детски градини. Той е един от тази верига планирани удари в Европа. За съжаление се случи в България като най-слабото звено в Европа, защото в други западноевропейски страни тези планове бяха предотвратени.

Имате пред вид най-слабото звено, като система за сигурност...

Като най-слабото звено в очите на терористите, планирали и заплашили много отдавна с нападения израелски обекти в цяла Европа.

Това че се случи именно у нас, до какви изводи води?

Това, че се се случи у нас показва, че контролът е бил по-слаб отколкото в западноевропейските страни където такива опити бяха предотвратени своевременно, и където охраната беше на много по-високо ниво. Докато тук нашите органи са изпуснали нещата от момента, в който израелскте граждани са слезли от самолета. България досега подценяваше опасността от такива атаки и след този случай ще трябва самокритично да погледне на тази си позиция. По отношеие на Израел – за Израел последиците ще бъдат, че той ще се възползва от пропагандното отношение като внуши, че атаките не са от тероистични групи, а са от Иран, с цел да окаже натиск върху САЩ за скорошна военна операция срещу Иран, с което пък САЩ не са съгласни предвид предстоящите президентски избори. Иран никога не е предприемал подобни неща в последните 100 години. Няма нито един елемент на агресия от страна на Иран, където и да било по света. Иначе в дейтвителност изпълнителите са тези терористични групи, които много отрано казваха, че ще нанесат удари по израелски обекти, където и да се намират по света. Това няма общо и с развоя около събития в Сирия. Това просто е успешен пробив на терористите, които през последните години заплашваха и накрая успяха.

Вече се появиха коментари, че тесните връзки на България с Израел са причина този атентат да се случи у нас...

По-скоро, познавайки манталитета на терористичните групировки, начина на подготовка и провеждане на атентатите, си мисля, че пробивът и успехът им е бил там, където е слабото място. Пробивът и успехът им е бил там, където то е било най-слабо и удобно. Вие да сте чули атентат срещу НАТО-вска база в Германия? Така че това е един от принципите в подхода на терористите. Плюс, разбира се, принципите за зрелищност, да се пролее кръв, да се всее страх. Трябва да има и елемент на политическо предупреждение и тук вече правилно е да се търси защо именно в България се случва. Политическото послание би могло да бъде в това, ако наистина се подготвя някаква военна операция срещу Иран и ако нашите политици при своите непрозрачни действия са дали някакъв сигнал, че отново, както във войната в Ирак и Афганистан беше използвано летището в Бургас, ще подкрепи такава операция, може да се търси и такова обяснение.

Наскоро у нас на посещение беше шефът на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс, той вероятно е разполагал с изпреварваща информация...

Знакови фигури посетиха Грузия, включително нашият външен министър. А Грузия много активно е подготвяна за евентуална операция срещу Афганистан. Така че всички тези непрозрачни посещения и действия пораждат някои предположения... По време на посещението на шефа на ЦРУ се заговори, че е имало отправяни предупреждения за атентати. Все пак трябва да не допуснем информационно манипулиране и това, че едва ли не Иран ни нападна. Трябва да се има предвид, че в подобни атентати има политически замисъл и политическо предупреждение. Това е класика в тероризма, там трябва да се търси загадката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови