Ако бизнесът чакаше образованието да се промени, нямаше да съществува

Александра Маркарян 28 април 2015 в 14:00 13716 9

Доброслав Димитров

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Доброслав Димитров

Компанията ни растеше много бързо, а пазарът не предлагаше нужните специалисти. Знаехме, че ще пуснем една обява и ще дойдат двама, които "са се объркали". Наемахме хора, привлечени от други фирми и така, на практика, не създавахме ново работно място, а крадяхме. Тогава решихме да си ги направим сами. Организирахме 4-месечни безплатни супер интензивни курсове, които покриват материала за два семестъра в университета, обучихме 40 и назначихме 20 и те са ни изключително полезни. Ако бяхме чакали образованието да се оправи или държавата да ни помогне, нямаше да съществуваме.

Така Доброслав Димитров, CEO на "Империя Онлайн" и съосновател на "ИТ Таланти", разказа как е запълнил дупката между формалното образование и реалните изисквания на бизнеса му по време на дискусия в представителството на Европейската комисия у нас по повод кампанията "eSkills for Jobs 2015-2016" в 21 страни от ЕС, включително България.

У нас 23 911 души до 24 г. са без работа, по данни на Агенцията по заетостта към края на 2014 г. Половината имат най-малко средно образование или са висшисти. 56 371 са безработните до 29 г. Това е броят на регистрираните. Отделно са тези, които не търсят работа, нито курсове за повишаване на квалификацията или за преквалификация.

Обучението на специалисти в реална среда продължава и днес и от Доброслав, и от колегите му в други фирми от IT сектора, защото в противен случай у нас той не би могъл да има прогрес.

"Зададохме си въпроса могат ли хора да се обучат от нулата и да станат топ специалисти? Показахме, че отговорът е "да". Показахме, че може и да става бързо - за 4 месеца. Парите не може да са пречка, когато човек има желанието и иска да посвети времето си - затова обучаваме безплатно. Не, ние не заместваме университета, но даваме професия чрез занаятчийство", добавя Доброслав.

"Идеята на образованието е човек да учи, учи, учи, за да работи. А ние понякога забравяме какъв е смисълът на образованието. Затова, когато насочвам HR-ите ни как да подбират кандидатите, им казвам, че основният въпрос е иска ли човекът да работи. Казвам им да си задават въпроса "Това ли е човекът, на когото искам да дам шанс да промени живота си?"

Причината толкова млади хора да са неспособни да работят и защото у нас е много трудно да се съчетае тежко следване с работа, дори почасова. А например в САЩ студентите могат да работят по 4 часа в свободното време, което им остава, когато не са ангажирани с университета.

"Тези, които са на 23-24 г. и никога не са работили нищо, не са нашите хора. Тези, които тепърва започват да си търсят работа на 25, нямат шанс. Хора на по 29 г. без трудови навици - те никога няма да се научат. Учат, учат, учат, стават свръхучени и вече са непригодни за работа. И могат да окачат дипломите си на стената - те вече са абсолютно неизползваеми.

Нашите хора са тези, които на 16-17 г. са започнали - с работа за морето през лятото, с бригади..."

Днес ние нямаме проблем с кадрите. Разрешихме си го сами за една година. Но държавата има големия ресурс и може да го разреши кардинално, казва още Доброслав Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!