Ако бизнесът чакаше образованието да се промени, нямаше да съществува

Александра Маркарян Последна промяна на 28 април 2015 в 14:00 12859 9

Доброслав Димитров

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Доброслав Димитров

Компанията ни растеше много бързо, а пазарът не предлагаше нужните специалисти. Знаехме, че ще пуснем една обява и ще дойдат двама, които "са се объркали". Наемахме хора, привлечени от други фирми и така, на практика, не създавахме ново работно място, а крадяхме. Тогава решихме да си ги направим сами. Организирахме 4-месечни безплатни супер интензивни курсове, които покриват материала за два семестъра в университета, обучихме 40 и назначихме 20 и те са ни изключително полезни. Ако бяхме чакали образованието да се оправи или държавата да ни помогне, нямаше да съществуваме.

Така Доброслав Димитров, CEO на "Империя Онлайн" и съосновател на "ИТ Таланти", разказа как е запълнил дупката между формалното образование и реалните изисквания на бизнеса му по време на дискусия в представителството на Европейската комисия у нас по повод кампанията "eSkills for Jobs 2015-2016" в 21 страни от ЕС, включително България.

У нас 23 911 души до 24 г. са без работа, по данни на Агенцията по заетостта към края на 2014 г. Половината имат най-малко средно образование или са висшисти. 56 371 са безработните до 29 г. Това е броят на регистрираните. Отделно са тези, които не търсят работа, нито курсове за повишаване на квалификацията или за преквалификация.

Обучението на специалисти в реална среда продължава и днес и от Доброслав, и от колегите му в други фирми от IT сектора, защото в противен случай у нас той не би могъл да има прогрес.

"Зададохме си въпроса могат ли хора да се обучат от нулата и да станат топ специалисти? Показахме, че отговорът е "да". Показахме, че може и да става бързо - за 4 месеца. Парите не може да са пречка, когато човек има желанието и иска да посвети времето си - затова обучаваме безплатно. Не, ние не заместваме университета, но даваме професия чрез занаятчийство", добавя Доброслав.

"Идеята на образованието е човек да учи, учи, учи, за да работи. А ние понякога забравяме какъв е смисълът на образованието. Затова, когато насочвам HR-ите ни как да подбират кандидатите, им казвам, че основният въпрос е иска ли човекът да работи. Казвам им да си задават въпроса "Това ли е човекът, на когото искам да дам шанс да промени живота си?"

Причината толкова млади хора да са неспособни да работят и защото у нас е много трудно да се съчетае тежко следване с работа, дори почасова. А например в САЩ студентите могат да работят по 4 часа в свободното време, което им остава, когато не са ангажирани с университета.

"Тези, които са на 23-24 г. и никога не са работили нищо, не са нашите хора. Тези, които тепърва започват да си търсят работа на 25, нямат шанс. Хора на по 29 г. без трудови навици - те никога няма да се научат. Учат, учат, учат, стават свръхучени и вече са непригодни за работа. И могат да окачат дипломите си на стената - те вече са абсолютно неизползваеми.

Нашите хора са тези, които на 16-17 г. са започнали - с работа за морето през лятото, с бригади..."

Днес ние нямаме проблем с кадрите. Разрешихме си го сами за една година. Но държавата има големия ресурс и може да го разреши кардинално, казва още Доброслав Димитров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 16:58

Господин бивш депутат,
Ако все още не знаете да ви кажа, че университетите не могат да подготвят хора за конкретна фирма. Ето защо, престанете да се оплаквате, че "бизнесът" е ощетен, защото това не е вярно. Ако искате университетите да подготвят хора за вас, то вземете и се съберете всички от "бизнеса" и решете какво искате. Иначе не става.
Ако от Съюза на индустриалците например или от друга организация на работодатели определят някакви общи изисквания и някой университет не ги удовлетвори, тогава ще имате право да се оплаквате. Сега - не.

29.04 2015 в 14:58

Много прост народ има в нашата мила родина и жалкото е, че това не е от сега! Още Ботев /трудно братя се живее между глупци неразбрани….; патриотът душа дава, но не своята, а душата на народа…/, Левски /Народе????/, Славейков /не народ, не народ, а мърша/ и други бележити българи са проумяли, колко е читава българската семка! След комунистите нещата стават направо отчайващи. Сега се гледат техните деца, внуци, снахи, синове и всякаква комунистическа измет да дава акъл, как са преуспяли без капитал и връзки, как тук никой не разбира от бизнес, и колко трудно се прави всичко и т.н. Интересно, защо всички, които имат някакъв „собствен, честен бизнес” в БГ все се оплакват, но не искат да го изнесат навън! Правят го само в случаите, когато искат да изперат парите и да прикрият следите си!
Този нещастник го познавам, колко е „велик”. Баща му е последния комунистически директор на „Кремиковци”! Със спестените стотинки от баничките, заедно с двамата си сина направиха псевдо строителна фирма, за да изперат парите. Този бай курти е бил изпратен в приемно семейство в САЩ още 16 годишен по комунистическо време! Така, че аман от псевдо бизнесмени, предприемачи, давачи на акъл и всякаква измет, на която мястото е в Сибир, там да си правят държава, а не да крадат от милата ни родина. Когато я направят да ни поканят да видим. Всеки народ си заслужава съдбата и управниците, никой не ни е виновен! Преходът ни е дълъг, защото паметта ни е къса, това е самата истина!

28.04 2015 в 16:34

Гошко, момче лошко, като не знаеш нещо, питай Гуглето. Пишеш в оная кутийка и чукаш ентирто.
Ако те мързи, това е главният изпълнителен директор на компанията.

28.04 2015 в 16:28

Най-добре е да се произнасят настоящи и бивши служители на фирмата. Ето мненията им, не са еднозначни:
http://bgrabotodatel.com/company/9992

28.04 2015 в 16:09

Какво е СЕО ?

28.04 2015 в 14:55

Че от кога БГ бизнесът има нещо общо с образованието, или с образованите?

28.04 2015 в 14:55

До браво!

Толкова си прост, че няма накъде повече.

Този човек в статията споделя какво е постигнал. Казва как го е направил. Резултатът му е ясен, успехът му е видим.

Ти, "браво", ти какво си направил бе смотльо? Ти си мръсна червена гнида, която може само да пие кръв и да плюе по успешните, мръсна комунистическа сган ...

28.04 2015 в 14:51

Като някой, който е бил приет в "школата" им, мога да кажа само че е ПР акция. Взимат 100 от тях 50-60 са с някаква степен ИТ образование и Никой от останалите нищо не разбира. До месец вече 50-60% се бяхме отказали, като всички брз "бекграунд" във висшата мятематика бяхме първи!

28.04 2015 в 14:19

И тоя е бизнесмен колкото тиквоций генерал, божко и вучето професори и т.н., червение "елит", а натози мухльо да му каже един човек, който от 1974 г. е в занаята с изчислителна техника, дърдорко, за два месеца не специалисти, ами и на азбуката не можеш да научиш хората и не се заблуздавайте, че пишман кодировчици са IT специалисти, гола вода сте като всичко останало на територията на червената мафия, апашлък, лъжи, препиране на някой лев, това сте вие великите "бизнесмени" на червената мафия.