50% от заплатата ще бъде обезщетението за затворило предприятие

Сумата не може да е по-малка от 75% от минималната работна заплата за страната

OFFNews 20 март 2020 в 20:20 5786 1

Снимка Александра Маркарян

Право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение ще има работникът при спиране на работата на предприятието или на част от него от държавен орган поради обявено извънредно положение. Това записа в преходните разпореди на Закона за действията при въведеното извънредно положение парламентът като промяна в Кодекса на труда.

Сумата не може да е по-малка от 75% от минималната работна заплата за страната. Обезщетението ще е за сметка на работодателя.

С промени в Кодекса за социално осигуряване депутатите приеха за периода на извънредното положение НОИ да превежда 60 процента от размера на осигурителния доход за януари т.г. на осигурените лица, отговарящи на критерии, определени от Министерския съвет. Предвижда се това да е за не повече от три месеца. Трансферът ще е по банков път към осигурителя и въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта информация.

Отхвърлено беше предложението на левицата парите да се превеждат директно на осигуреното лице.

Депутатите записаха, ако осигурителят не може да изплати пълната осигурителна вноска на работниците си, да връща получената от НОИ сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови