22 септември - Ден на независимостта

OFFNews 22 септември 2022 в 07:03 4626 0

манифест

Снимка Скрийншот

Манифест на независимостта

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава обявява своята независимост. 

На тази дата във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

По традиция Велико Търново е център на събитията, които тази година са посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България.

Тържественият ден започва в 7:30 със света литургия, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

След края на службата владиката ще извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. На крепостта “Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“. Във форума ще участват водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията е Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“.

В 19:00 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ„Васил Левски” пред крепостта „Царевец“. В 19:30 часа премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник. С аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

Тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България ще се състои и пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“, съобщиха от Столичната община.

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!