20 години затвор за убийците на свекървата на съдия Куцкова

Симона Костадинова 12 октомври 2015 в 21:04 6331 3

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдите от по 20 години затвор за двамата мъже, които в навечерието на 2014 г. убиха Надежда Куцкова, свекърва на съдия Нели Куцкова.

Станислав Маламов и Велик Корчев са осъдени за грабеж, придружен с убийство, съобщава "Правен свят".

Освен това Маламов и Корчев ще трябва да платят на сина на жертвата - Кирил Куцков, 50 000 лева обезщетение за претъпени неимуществени вреди.

Присъдите от 20 години затвор бяха произнесени от Софийския апелативен съд на 13 февруари 2015 г, когато частично беше изменена присъдата на Софийския градски съд (СГС), с която Маламов и Корчев бяха осъдени на по 12 години и половина затвор.

Надежда Куцкова беше убита в столичния квартал "Овча купел" на 31 декември 2013 година. В злополучната нощ Маламов позвънил на вратата на възрастната жена и след като тя отворила, двамата с Корчев нахълтали в апартамента ѝ. Маламов я задържал, като затиснал носа и устата на възрастната жена, за да не вика, докато съучастникът му тършувал, подбирайки какво може да се открадне, като общата стойност на вещите била 400 лв.

Докато Маламов държал жената, тя починала от задушаване. Тогава на вратата се позвънило, което изненадало двамата похитители и те избягали през прозореца, а след това направили опит да се укрият извън столицата.

ВКС е на мнение, че престъплението "разкрива по-висока степен на обществена опасност на извършеното в сравнение със сходни посегателства, като са отчетени възрастта на пострадалата, липсата на необходимост тя да бъде умъртвена с оглед на преодоляване на съпротивата й, начинът на умъртвяването й, взетото преди извършване на престъплението решение тя да бъде убита, използването на нейната доверчивост и не на последно място обремененото съдебно минало на подсъдимите и това, че те са били многократно осъждани за извършени престъпления против собствеността".

ВКС не възприема оплакването, че определеното наказание има характер на отмъщение и не би гарантирало превъзпитанието на двамата подсъдими.

"Вярно е, че тази цел, очертана в разпоредбата на чл. 36 от НК, има съществено значение, но е вярно и това, че наред с нея при определяне на наказанието следва да се отчита и генералната превенция, а същата налага изолирането на двамата подсъдими от обществото за срок не по-малък от отмерения от въззивния съд. Евентуалното му намаляване би било, от една страна, незаконосъобразно, тъй като би направило невъзможно превъзпитанието им, а от друга, е неоправдано с оглед личността на подсъдимите и извършеното от тях престъпление", пише в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!