Изчезна самолет на AirAsia с над 160 души на борда (обновена)

ОFFNews 28 декември 2014 в 08:12 11883 0

Самолет на AirAsia

Индонезийските диспечери са изгубили връзка със самолет Airbus A320-200 на авиокомпания AirAsia със 162 души на борда.

Самолетът е изпълнявал полет от международното летище "Джуанда" в Сурабая на индонезийския остров Ява до летище "Чанги" в Сингапур, съобщава Би Би Си.

Кулата в Джакарта изгубила връзка с машината в 07:24 местно време. Това се е случило, докато тя е била над Явайско море, малко след излитането й от индонезийския град Сурабая и около час преди планираното кацане. Малко преди връзката да изчезне самолетът се отклонил от планирания маршрут. Тогава пилотът е поискал разрешение да се изкачи на по-високо, за да избегне буреносни облаци.

Компанията потвърди за изчезването на самолета с публикации в социалните мрежи:

„AirAsia Indonesia със съжаление потвърждава, че полет QZ8501 от Сурабая за Сингапур е изгубил контакт в 07:24 часа тази сутрин“.

На борда на A320-200 е имало седем души екипаж и 155 пътници, включително 16 деца и едно бебе. Повечето от пътниците на борда са индонезийци, но е имало и трима души от Южна Корея, както и по един от Малайзия, Сингапур и Великобритания. Един от членовете на екипажа пък е французин.

От AirAsia съобщиха, че вече е започнала операция по издирването на самолета. Търсенето бе поето от Индонезия, а малайзийското правителство и сингапурските власти предложиха своята помощ.

По-късно през деня от индонезийското министерство на транспорта обявиха, че акцията ще бъде прекратена заради лошите метеорологични условия и настъпилата нощ. Издирването ще бъде подновено отново утре сутринта.

AirAsia е нискобюджетен превозвач от Малайзия, а самолетът, който изчезна от радарите, е на нейното индонезийско подразделение.

До момента тази компания не е губил машина, но Malaysia Airlines само през 2014 г. загуби две машини, в които имаше над 230 души.

През март полет MH370 изчезна безследно по път от Джакарта към Пекин с 239 души на борда, а през юли над Украйна бе свален полет MH17, като тогава загинаха 298 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови