АБВ няма да участват в коалиция, но ще я подкрепят

Ивайло Анев 23 октомври 2014 в 11:06 2076 10

Снимка Ивайло Анев

Ще бъдем максимално конструктивни, но в дясноцентристка коалиция няма как да участваме. Това коментира пред журналисти Ивайло Калфин от АБВ след среща в централата на ГЕРБ.

Калфин обясни обаче, че партията на Първанов ще подкрепя конкретни политики, по които имат съвпадения с ГЕРБ.

Една от темите, по които двете партии били на общи позиции, е външнополитическата ориентация на страната. Според двете партии България е част от евроатлантическото семейство, но не трябва да разваля традиционни отношение с други държави, като Русия например.

Калфин припомни, че от АБВ не споделят позицията на президента и някои министри от служебното правителство във външнополитически план.

Друга тема, по която двете партии са постигнали съгласие, е развитието на ядрената енергетика, но при прозрачни и ясни условия. 

Различия в позициите им има по отношение на данъчната система. От АБВ предлагат да отпадне плоският данък, нещо, с което от ГЕРБ не са съгласни. 

"Имаме различия в ангажимента на държавата и ролята ѝ за стабилизирането на икономиката. Според нас държавата трябва да е по-активна за стабилизирането на икономиката", обясни Калфин.

Думите му бяха потвърдени от Румяна Бъчварова от ГЕРБ, според която по някои теми двете партии са постигнали принципно съгласие. "Разчитаме на тяхната подкрепа за всички важни неща за страната", обясни тя.  

"Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават", категорична беше Бъчварова.

Тя каза още, че все още не е ясно кога и къде ще се проведе срещата с БСП.

„Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система и другата е реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната", каза още Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!