АБВ и Патриотите на нови разговори с ГЕРБ за правителство

Ивайло Анев 23 октомври 2014 в 08:20 3913 3

Снимка Сергей Антонов

Шестимата преговарящи за коалиция от страна на ГЕРБ и АБВ - Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, Цецка Цачева, Георги Първанов, Румен Петков и Кирил Цочев.

ГЕРБ продължават днес консултациите с Патриотичния фронт и АБВ за сформиране на управляваща коалиция.

Очаква се представители на АБВ да проведат разговори в 09.00 ч. в централата на партията на Бойко Борисов.

Преговорният екип на АБВ ще бъде воден от Ивайло Калфин, като засега не е ясно дали към консултациите ще се присъединят лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Георги Първанов.

Очаква се и втори кръг преговори да има и с Патриотичния фронт и с БСП.

Още след пръвите разговори стана ясно, че от Патриотичния фронт са за коалиционно правителство с максимално широка подкрепа.

По-интереси се очаква да са разговорите с БСП. Вероятно те няма да се проведат в централата на ГЕРБ, а в сградата на парламента. Двете страни трябва да уточнят взаимоотношенията си, след като стана ясно, че и АБВ са на позиция за голяма коалиция между двете първи по резултат от изборите партии - ГЕРБ и БСП, която коректно да събере лявата и дясна политика. В първите си реакции Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ - БСП не е голяма коалиция. Затова от БСП ще се търси подкрепа за отделни политики.

Втора среща досега имаше само с Реформаторския блок. Лидерите на партиите от блока посетиха централата на ГЕРБ във вторник вечерта. Тогава от ГЕРБ заявиха, че няма коалиционно споразумение, а изясняване на позициите и уверение, че реформаторите са сигурен партньор.

Екипите на ГЕРБ и АБВ вече се срещнаха на 19 октомври. Тогава двете формации постигнаха принципно съгласие и еднакво мнение по 14 от всички 18 точки.

Георги Първанов излезе от преговорите удовлетворен, но открои различията, а трите дами от ГЕРБ (Цачева, Стоянова и Бъчварова) благодариха за конструктивния диалог и също отбелязаха разминаванията между двете партии.

Различията между ГЕРБ и АБВ се отнасят най-вече до ролята на държавата в икономиката, данъчното облагане и развитието на ядрената енергетика.

От ГЕРБ държат на ниското плоско данъчно облагане, докато АБВ настояват за прогресивна скала.

Според най-голямата политическа сила в 43-ото НС държавата трябва да има единствено регулаторни функции, докато от АБВ смятат, че тя трябва да бъде активен участник в икономическите процеси.

Георги Първанов смята, че мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде отменен, докато ГЕРБ държат на него.

По отношение на изборния закон двете партии са се обединили, че трябва да има промени, които да отстранят проявените недостатъци.

АБВ остава на позицията си за промяна на държавното устройство и преминаване към президентска република, но са обявили, че на този етап не е моментът да се обсъжда този въпрос.

От АБВ държат и на 120 мажоритарно избрани депутати, докато от ГЕРБ смятат, че мажоритарният елемент трябва да се развива чрез преференциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!