Радев пред France 24: България има много ясна ориентация към ЕС

Новият президент затвърди мнението си, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени, а Крим де факто е руска територия

ОFFNews 13 януари 2017 в 15:36 13007 13

Снимка БГНЕС

България не е зависима от Русия и има ясна ориентация към Европейския съюз. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в интервю за France 24, в която затвърди позициите си за отмяна на санкциите срещу Москва заради анексирането на Крим, който нарече де факто руска територия. 

Радев призна, че 10 години след присъединяването на България към ЕС страната ни, описана от френската репортерка като най-бедната в блока, с доход два пъти под средното ниво, не всички очаквания са изпълнени.

"Наистина членството на България в ЕС е нашият стратегически избор. Много неща се промениха в тези 10 години", каза Радев. "Очакванията, че ЕС като абстрактно понятие ще донесе богатство, сигурност и просперитет, не се оказаха верни доколкото очаквахме", заяви новоизбраният президент. 

"Това, което ние не искаме и не можем да приемем, е Европа на две скорости. Не мисля, че това е честен подход", коментира бившият военен. По думите му страната ни отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенген и фактът, че не е част от пространството, застрашава сигурността на Европа.

"Когато нямаме достъп до шенгенската информационна система, сме по-неспособни да защитаваме външната граница. Това според мен е нечестно", каза бъдещият президент.

Румен Радев коментира и помощта, която страната ни получава в охраната на границите ни: "Това е нещо много важно, което се случи. Що се отнася до финансиране, човешки ресурси, техническо оборудване, това е важна подкрепа, която получаваме, но не е достатъчна. Европа продължава да издига граници във вътрешността си, което мисля, че е губещ подход, защото Европа трябва да фокусира усилията си върху защитата на външните граници. Очакваме много неща, очакваме по-силна подкрепа. Държави като България нямат ресурси сами да се справят с охраната на границата си", каза Радев, допълвайки, че иска европейската подкрепа да продължи.

"Нашият народ е състрадателен. Ние винаги сме помагали". Така Радев отговори за въпроса относно несъгласието му за квотно разпределение на бежанците в рамките на ЕС.  

Според него проблемът вече се е изместил от бежански към мигрантски и Дъблинското споразумение в настоящия му вид е нечестно за държави по периферията на Европа като България, Гърция, Италия и Испания. По думите му нелегалните мигранти би трябвало да се спират преди да стигнат до ЕС, докато на бежанците трябва да се осигури лесен достъп.

"България няма неограничени финансови ресурси като държави като Германия или Франция примерно. На второ място, това е много важно, трябват ни ясни критерии за интеграция", категоричен е Радев, който изрази опасенията си относно интеграцията, доказала се проблемна дори за второ или трето поколение мигранти.

Радев изрази желанието си санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим, да бъдат отменени.

"Разбира, че искаме да видим тези санкции отменени. Ако погледнем назад в историята на света, можете ли да дадете пример, в които да са довели до позитивен ефект? Обикновено санкциите се налагат шумно и се вдигат тихо. Знам, че колкото щети нанасят на Русия, толкова нанасят и на европейските държави. И двете страни губят", каза Радев. Той допълни, че България ще следва европейската политика, но също така ще има своя глас.

Дни преди встъпването си в длъжност, Радев отново затвърди вижданията си, че на ситуацията с Крим трябва да се гледа прагматично и той де факто е руска територия.

"Мисля, че по този въпрос трябва да има повече реализъм и прагматизъм. Де юре Крим е украински, той е на украинската карта. Де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че в Крим има руски флаг. Това е реалността. Бъдещето на Крим ще се реши от хората. Въпросът, който трябва да зададем, е искат ли хората в Крим да се върнат към Украйна. Това не е незначителен въпрос. Трябва да намерим цивилизовано решение", твърди Радев.

"България има много ясна ориентация към ЕС", отговори Радев на въпроса на силното руско влияние в икономиката и енергетиката. Той допълва, че най-големите инвеститори в страната са именно европейски. По думите му политическата обвързаност на страната трябва да се разглежда отделно от икономиката. За България е от полза да възстанови позициите си на руския пазар, казва още президентът.

"Ключовата дума е диверсификация. България е положила много усилия да диверсифицира енергийните си източници. Това ще донесе висока сигурност на доставките, по-добра защита за икономиката ни и най-вече по-ниски цени". Така Радев коментира пропадането на проекта "Южен поток".

Не е важно откъде идва газта или нефтът, важно е цените да са ниски, а доставките да са стабилни, твърди той. Президентът изрази безпокойството си, че страната ни, която е енергиен кръстопът, бива заобиколена.

Радев изрази надеждата си, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще проведе диалог, който да доведе до възстановяване на отношенията с Русия. 

"Мисля, че това е президент, който мисли за бъдещето", каза Румен Радев. Като плюс на Тръмп той вижда това, че републиканецът не робува на политически предразсъдъци. Радев подкрепя и прагматичния подход, който прилага милиардерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови