Топ 10 най-големи гафове в науката за 2014 (първа част)

Последна промяна на 26 декември 2014 в 09:23 26194 8

И учените са хора и нищо човешко не им е чуждо. Например глупостта. Тук няма глупави изказвания, публикации, интервюта от наши, български учени, не че са имунизирани за "глупост", а просто не са толкова прочути.

Запознайте се с най-големите гафове, които учени мъже и жени са създали през 2014, според сайта realclearscience.com:

10. Австралийски шеф на изследователска агенция препоръчва търсене на подземни води с багети

Лари Маршал, шеф на австралийската агенция Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), се изказва в интервю по радиото Australian Broadcasting Corporation: "Виждал съм хора да правят това с близо 80% точност, а нямам представа как го правят," Маршал заявил, че би било добре и неговата агенция да използва този метод предвид ограничените й финансови средства.

Става въпрос за използването на т.н "багета" - раздвоена пръчка, може и два метални "г"-образни пръта или махало за локализиране на подземни води - устройства от псевдонауката радиоестезия.

Учените отдавна са обяснили успеха при използването на подобни уреди: "Подземни води съществуват почти навсякъде на Земята". Това обяснява защо често използването на багета е успешно," казва USGS - американския институт за геоложки изследвания.

9. Връзка между ХИВ вируса и СПИН няма!

Има учени, които в пълен разрез с фактите смятат, че човешкият имунодефицитен вирус (HIV) не причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). И един от тях по незнайни причини, някак си, успява да се добере до длъжността на рецензент (peer reviewer) във водещото медицинско списание The Lancet, където сътворява куп глупости. Даден му е бил научен труд на Челси Полис и Катрин Къртис на тема HIV за преглед, а той го е унищожил по един непрофесионален начин. The Lancet отстранява рецензента, но авторите са обидени и досега. Случаят е описан от Pharyngula.

8. Доказателства за живот след смъртта

Тази есен, много медии - световни и наши, излязоха със заглавия, че учени са открили доказателства за живот след смъртта

"Учени твърдят, че съществуват доказателства за теорията, според която всеки човек има душа, която остава жива дори след като сърцето му спре да бие", съобщава Radar Online. Един от авторите на изследването – анестезиологът Стюарт Хамероф,  разкрива подробности за откритието в  програмата „През тунела в пространството“ по един от научните канали.

Един по-скептичен поглед върху въпросното проучване, показва, че няма нищо, което би ни накарало да преосмислим съществуването си.

Изследователите, които стоят зад изследването са интервюирали 140 лица, преживели клинична смърт. Те разказват спомени за събития по времето, докато са били в безсъзнание, а изследващите считат тези разкази за доказателство за преживявания, при които съзнанието или духът се отделя от тялото.

Интервютата са проведени дни, седмици или дори месеци след спиране на сърдечната дейност. През това време, спомените са вероятно силно променени или чрез невярна реконструкция или заради разказите на други хора около събитията.

7. В публикуван "научен" труд се обвиняват демони за шизофренията

През юни тази година, в научна публикация на вестник "Религия и здраве" се публикува труд, в който се твърди, че шизофренията е причинена от демони.

Редакторът на списанието, д-р Къртис Харт, настоява, че трудът е публикуван, за да провокира дискусия. Едва ли е целесъобразно да се предоставя научна трибуна за идеи без никакво научно основание.

Шизофренията е "инвалидизиращо заболяване на мозъка, характеризиращо се с халюцинации, объркани мисли и отклонения в социалното поведение. Страдащите често трудно установяват кое е реално и кое не е. Причините за заболяването все още не са напълно ясни, но експертите смятат, че заболяването е свързано с дисбаланс в химията на мозъка и е до известна степен генетично наследявано"- пише RealClearScience.

6. Според ПЕТА млякото предизвиква аутизъм

Това лято, едно действие на ПЕТА (People for the Ethical Treatment of Animals - PETA) предизвика вълна от недоумение в научната общност. ПЕТА възкреси една своя кампания от 2008-ма твърдейки, че млякото може да причини аутизъм.

Аутизмът е нервното разстройство, характеризиращо се с нарушено социално взаимодействие, с ограничена вербална и невербална комуникация и повтарящо се поведение. Вероятно причините са вродени генетични дефекти.

Безглутенови и безказеинови диети са били прилагани в продължение на десетилетия, но ясна връзка с аутизма не е установена. Поведението при деца, особено такива с аутизъм, са непредсказуеми и се поддава пристрастно тълкуване.

Емили Уилигам (Emily Willingham), автор на 44 научни статии, правилно посочва, че това е просто един подвеждащ, псевдонаучен опит да се играе със съкровените чувства на родителите и обществеността. Всъщност, ПЕТА не се интересува от хората с аутизъм, а само от пропагандата си срещу употребата на продукти от животински произход.

За следващите пет, още по-скандални гафа в областта на науката, ще прочетете утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2014 в 17:45

Дааа. И един мармот ...
Много зле.

27.12 2014 в 13:39

Нередактираното интервю на Люк Монтание, което дава за филмът House Of Numbers

https://www.youtube.com/watch?v=PyPq-waF-h4

26.12 2014 в 18:18

Японката със стволовите клетки е по-напред в класацията - в челните 5. Оффнюз подробно разказа вече за случая: http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0_34/%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D1%8A% D1%80%D1%82-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D 1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-2014-%D0%B0_433579.html

26.12 2014 в 17:57

Какви "гафове" на науката? Петте случая, които описвате, не са "открития" на учени. А иначе гафове имаше, като например случая с производството на стволови клетки само с помощта на киселинен буфер, а и други оттеглени статии, но кой да ти разбира?

26.12 2014 в 16:07

Симонов най-обичам мозъчно-деградирали типове като тебе да говорят за наука... стой си в БГМАМА и си чети безмозъчните "здравни съвети".

26.12 2014 в 13:39

За Люк Монтание сме чували, ама за Люк Монатние - не :(

26.12 2014 в 12:59

по целия свят е едно и също !
журналистите преписват ли преписват, в стремежа си да заработят някой лев. и в много от случаите написаното не е източник на познание. самото то, или представлява гаф, или е толкова нескопосно, че обижда голяма част от читателите ...
както се казва: "уважаеми журналисти (или както там се именувате), не сме виновни, че не сме еднакво глупави !"

26.12 2014 в 12:07

Off News, вземете си научен редактор!

От години е възможно да бъде диагностициран човек със СПИН, без да е HIV позитивен. Критериите за поставяне на диагнозата са ревизирани многократно. Последната от които включва и броенето на Т-клетките, като с това диагностицираните със СПИН се увеличават двойно!

Самият Люк Монатние - откривателят на HIV (едва ли знаете кой е), заявява в интервю, че здрав организъм може да се пребори без проблеми с наличието на HIV.

Не случайно броят на "заразените" с HIV и получили диагноза СПИН, е най-голям в Африка, където гладат и всички, доказано убиващи болести, са следствие от недохранване и липса на чиста вода!

Поинтересувайте се и какво представляват тестовете за СПИН, които са няколко вида - ELISA, Western Bblot, скрийнинг тестове, както метод за вирусно натоварване. Нито един от тестовете, не е окончателен и не дава дефинирана диагноза. Критериите са поне 10 и са дадени в листовките, като е напълно възможно по едни критерии да имате HIV, а по други да нямате! Всеки тест посочва, че след тестване, трябва да има и допълнителни потвърждаващи изследвания. Не случайно има хиляди хора с фалшиво позитивни тестове!