Топ 10 най-големи гафове в науката за 2014 (втора част)

Ваня Милева 27 декември 2014 в 09:59 9995 9

Продължаваме да ви представяме глупостите, сътворени, написани и изказани от учени през 2014г. Следват топ "научните постижения" в областта на глупостта:

5. Вандали в пирамидите в Гиза

През февруари, двама германци "любители -археолози" Dominque Goerlitz и Stephan Erdmann, са изправени пред съд с наказателни обвинения в родината си в края на 2013 г. за вандалство и кражба на артефакти от Голямата пирамида в Гиза в Египет.

Двамата немци се надявали да докажат конспиративна теория:

"Те очевидно са били убедени, че картушът, свидетелстващ, че Хеопс (Хуфу) е създател на Голямата пирамида в Гиза е фалшив и те се надявали да направят анализ на пигментите за да докажат, че не са толкова стари, колкото самите пирамиди. Те смятали, че пирамидите са били построени хиляди години по-рано от времето на фараона Хеопс, от хора от Атлантида."- съобщава Skeptical Inquirer.

Всички археолози-специалисти са единодушни, че египтяните са построили пирамидите. Всъщност, тази година, изследователите обясняват как египтяните са успели да ги направят: върху мокър пясък, използвайки шейни.

4. Движението срещу ваксините върна магарешката кашлица в Калифорния

Тази година, коклюшът (магарешката кашлица), силно заразна, но напълно предотвратима инфекция на дихателните пътища, се завърна в Калифорния със сила, невиждана повече от 70 години. Докладвани са около 10 000 случая.

Има две основни причини за възраждането на тази болест: 

  1. ваксината срещу нея не е съвършена;
  2. родителите в Калифорния отказват ваксинация за децата си двойно по-често от преди седем години.

Както отбелязва д-р Пол Oфит, професор по педиатрия в Университета на Пенсилвания в Wall Street Journal . "Децата, които не са ваксинирани срещу коклюш 24 пъти е по-вероятно да се разболеят. Освен това, около 500 000 души в САЩ не могат да бъдат ваксинирани, или защото са подложени на химиотерапия заради рак или на имуноподтискащи терапии за хронични заболявания, или защото са твърде малки. Те зависят от хората около тях да са ваксинирани. В противен случай, те често са първите, които ще пострадат."

3. Хомеопатия срещу Ебола

Избухването на епидемията от Ебола в Западна Африка досега е отнела живота на над 6000 души. Организации и лекари от цял свят доброволно помагат за ограничаване на разпространението на смъртоносния вирус. Хомеопатите също са доброволци, което е хубаво.

Те имат добри намерения, но методът им на лечение не е ефективен. Хомеопатията се основава на принципа, че подобното се лекува с подобно. Например, хомеопатите смятат, че слаб разтвор от цианид лекува рак. Науката и здравият разум говорят друго.

Четирима хомеопати наскоро са пътували до Либерия, за да се опитат да лекуват пациенти, болни от Ебола с арсен и отрова на гърмяща змия. Когато местните лекари осъзнали това, което хомеопатите са имали намерение да направят, ги изпратили по живо, по здраво.

По-късно, хомеопатите изразили възмущението си, твърдейки, че тяхното лечение може да лекува Ебола и се нахвърлили с тежки думи срещу Световната здравна организация.

2. Създаването на стволови клетки се оказа лъжа

Тази година, изследователят Харуко Обоката (Haruko Obokata) развълнува научната общност с нов, лесен начин за получаване на ембрионални стволови клетки, които имат голям потенциал за регенеративната медицина.

Само няколко месеца по-късно, учените са били зашеметени отново, когато Харуко Обоката е обвинена в измама, и нейните експериментални стволови клетки, най-вероятно дори не са съществували. Университетът Waseda, който присъдил на Обоката докторската й степен, е заплашил да й я отнеме, ако тя не коригира недостатъците в дисертацията си. Скандалът е придружен и с трагедия - менторът на Обоката, Йошики Сасаи извършил самоубийство в резултат на аферата.

1. Възходът на Вани Хари, "Фууд бейби"

Вани Хари попадна тази година в центъра на американското обществено внимание, като обвини Subway, че използва "вреден" химикал, съдържащ се и в постелките за йога, за да направи хляба пухкав. Вярно е, че въпросният химикал - азодикарбонамид, се намира и в постелките за йога, и в хляба, но като хранителна добавка и ни най-малко не е опасен. Азодикарбонамидът е виновен само защото трудно се произнася и звучи "опасно". Независимо от това, Subway се огъва пред нейното искане.

След победата си над Subway, Хари убеди големите пивовари в света, да разкрият всичките си "шокиращи" съставки , включително изсушен мехур на риба. Няма значение, че изсушеният рибешки мехур, известен също като рибен клей, е бил използван при производството на бира в продължение на векове, без неблагоприятни ефекти.

Поредната жертва на Хари е подправката за кафе лате с вкус на тиква на Starbucks, която според Хари е "пълна с опасни, канцерогенни химикали". Оказва се, че подправката не съдържа нищо по-страшно от индийско орехче и карамфил (и естествено - непривичната за нас тиква) и е съвсем безвредна.

Прозрачността в хранителната промишленост не е лошо нещо, но действията на нашумялата в САЩ Хари, съчетани с начина, по който тя напада науката, принизява интелигентността на всички. Тя се храни от нашите най-вятърничави, страхливи и ирационални инстинкти. Обществеността заслужава нещо по-добро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!