"Долу ръцете от гей-овцете" - между науката и жълтата преса

Наука ОFFNews 01 февруари 2015 в 15:15 3917 1

Снимка Lynn Ketchum/Oregon State University

Изследователи от Университета на Орегон и Министерството на земеделието на САЩ са проучвали хомосексуалното поведение при овцете.

Проучването започва през 1995 г, след като овцевъди поискали от правителството да определи защо някои от овните, закупени като животни за разплод, нямат интерес към женските. Изследователите са получили безвъзмездна помощ от Националния институт по здравеопазване в размер на $ 2,8 милиона, за да се разработи тест, който определя вероятността един овен да не се интересува от женски.

Изследването продължило пет години в търсене на физиологичните фактори, които биха могли да обяснят защо около 8 процента от овните нямат никакъв интерес към женските

Целта, казва Чарлз Росели, професор по физиология и ръководител на проучването, е да се разберат основните механизми на сексуалната ориентация на овцете.

Резултатът от проучването показал, че при овцете с хомосексуално поведение има редица различия в структурата на мозъка. Разликите са фиксирани в структурата на хипоталамуса. Оказало се, че някои части от хипоталамуса (преоптичното ядро) на овните с хомосексуално поведение са два пъти по-малки от тези на обикновените.

Според д-р Росели, това говори в полза на хипотезата, че хомосексуалността има биологична основа и формирането на нетипични сексуални модели на поведение би могло да зависи от хормонални ефекти върху плода в майчиния организъм.

Резултатите на д-р Росели са посрещнати сдържано от научната общност, но колегите му не бързат да ги отхвърлят. Истинска медийна буря обаче се изсипва върху главата на професора - тя достигна зенита си в края на 2006-та, когато лондонският The Sunday Times публикува статия под заглавие "Науката каза: Долу ръцете от гей-овцете" (Science Told: Hands Off Gay Sheep). В нея се твърди, че д-р Ролели е успял да "излекува" хомосексуалните овни с хормонално лечение и се добавя, че "критиците се опасяват, че "изследването "може да проправи пътя за селекция на хомосексуалността при хората". Все неща, които няма в изследването на Росели.

Историята на гей-овните се превърна в показателен пример за изкривяване и омаскаряване, когато науката се обяснява от жълтата преса.

Тенис звездата Мартина Навратилова, която е едновременно открит гей и PETA активист, пише в отворено писмо, че се надява, че изследването "е само опит да се разработи пренатално (преди раждането) лечение" за сексуалните влечения.

Атаките срещу д-р Росели и университета на Орегон, който също участва в изследването, се развихрят.

Организацията "Хора за етично отношение към животните "(PETA) започва имейл кампания, довела до 20 000 протестни писма, някои от които доста аргесивни като "вие сте безполезен убиец на животни и трябва да бъдете застрелян", "Надявам се да горите в ада" и "Моля се да умрете".

Представителят на организацията Шалин Гала (Shalin Gala) заявява, че Росели харчи милиони долари на данъкоплатците, за да "убива хомосексуалните овни". Запитан дали PETA се загрижена за тези животни, г-н Гала казва: "Разбира се, че сме. Съчувстваме на тези 8%. Тези овни може да са твърде глупави, за да проумеят, че бъдещите поколения овни няма да могат да бъдат като тях, но ние ще се погрижим за това от тяхно име. Да бъдеш гей не е някаква аномалия, която трябва да бъде излекувана. Това е нормално. Тази селекция е отвратителна!".

Гей активистите обвиниха учените в хомофобия, твърдейки, че експериментът е бил "ехо на нацистките изследвания от 40-те години на миналия век".

Илюстрация на Time за скандала около гей-овцете на д-р Росели

Д-р Росели, чиито изследвания се поддържат от Националния институт по здравеопазване и са публикувани във водещи научни списания, настоява, че е също толкова отвратен, както и критиците му от мисълта за сексуална евгеника при хората. Той каза, че човешката сексуалност е сложно явление, което не бива да бъде манипулирано с въздействия върху структурата на мозъка или с хормони.

По повод атаките изследователите отбелязват, че много от обвиненията, като твърдението на The Sunday Times, че учените са имплантирали устройства в мозъците на овните, са просто неверни.

Изследователите признават, че овцете са убити в хода на изследването, за да може да се анализира мозъчната им структура, но твърдят, че са следвали указанията за хуманно отношение към животните.

Още статии за наука и проблемите около нея - в Наука ОFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови