Из делниците на един луд (5 – 9 ноември)

Тони Филипов, д-р 12 ноември 2018 в 15:31 21863 1

Понеделник, 5 ноември

От прокуратурата съобщават, че два пъти са предлагали на ДАБЧ да спазва закона при издаването на удостоверения за български произход, които са ключови за присъждане на българско гражданство.
Повтарям: предлагали!

Ама много либерално, бе, господа, предложения! И то във времена, когато либерализмът излиза от мода. Ако перифразирам Малкълм Брадбъри, Господ е станал либерал и вече няма десет божи заповеди, а десет предложения.

Никога не сме допускал, че в „инструментариума“ на държавното обвинение фигурира и предложение за спазване на закона! На такова предложение трудно се устоява, обаче пичовете от ДАБЧ устояли някак. И на първото предложение през 2014 г., и на второто през 2016 г. И продължили да продават удостоверенията за български произход.

Така и не се разбра какво се обърка, та прокуратурата изостави либералния подход и посегна на арендата на ВМРО.
Между другото научаваме, че министър Каракачанов отменил скандална заповед, с която избра една беларуска компания за ремонта на Су-25 на цени в пъти по-високи, и разпоредил нови преговори. Не казваме, че има връзка. Само ви съобщаваме.

Някога Ан Луѝз Жермèн Некèр дьо Стал-Холщàйн беше рекла: “О, свобода, колко много престъпления се вършат от твое име.” В наши дни така се злоупотребява с борбата с корупцията! В чието име се вършат какви ли не работи. Например това, което сполетя Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков… не е борба с корупцията. То си има име още от древността, от Рим. Нарича се проскрипции. Проскрипциите са списъци на лица, обявени извън закона.


Не било задължително непременно да са виновни. Стигало и само да са богати. Някои от тях са убивани, други изгонвани от Рим, а имуществото им се конфискувало. Проскрипциите са измислени от диктатора Луций Корнелий Сула (82 – 81 г. пр.н.е.) като средство за политически терор, за разчистване на лични сметки и като начин за обогатяване.

Което ме подсеща. Г-жа Радка цитира Цицерон (да не се бърка с Цецерон, който е нецитируем!). Между другото и Цицерон е бил проскрибиран. „Колкото е по-близо крахът на империята, толкова по-безумни са законите ѝ.“ Може да се каже и обратно и тогава съждението ще съдържа вече и причинно следствена връзка: Колкото по-безумни са законите, толкова по-близо е крахът на империята. Трудно ми е да кажа с колко съкращава живота на правителството на Борисов поредната идиотия, сътворена от КФН. Имам предвид въвеждането на системата „бонус-малус“ при застраховките „Гражданска отговорност“, която повече прилича на „бонус-фалос“ по израза на колегата Манолов. Защото бонусите са дребни и отложени във времето, а малусите-фалосите са дебели и дебнат току зад ъгъла.

С тази система колата е издигната до пълноправен субект на застрахователното взаимоотношение.

Имаше една приказка, че кола и жена се вземат на късмет. С колата вече ще трябва да се внимава, щото можеш да случиш на някоя безпътна. Зам.-председателят на КФН Владимир Савов вика: „Идеята, вика, на тази система „бонус-малус” е купувачът да внимава, когато купува кола. Системата е смесена. Тоест, следи се както МПС-то, така и собственикът…”

С една дума човек трябва да си отваря очите на четири. Да гледа колата или да е от добро семейство, или да си вземе „чужденка“, от далече, дето никой не знае кой и как я е яхал преди. Между другото, това и при жените работи.

Такава висока проба концентрирана идиотия рядко може да се срещне. Гражданите много се забавляват. Един попита, ако купи кола, в която е правен секс и е заченато дете, дали и той ще трябва да плаща алименти. Според нас не, защото застраховката урежда въпросите с гражданската отговорност, а забременяването в кола е по-скоро безотговорност. Системата е така измислена, че се плаща само за отговорност, безотговорността е безплатна.

Пък председателят на БАБХ Дамян Илиев какво измислил… Не, казвам ви, няма такива малоумници! В смисъл такова струпване на малоумници във властта! Отделни индивиди винаги са се прокрадвали…

Илиев иска да се криминализира отглеждането на домашни кокошки. Нещо заради птичия грип, да се защитял едрият бизнес от дребните кокошкари…
Тия вече трябва да си отиват. Ако не се занимават с лобизми, се занимават с тъпизми!

Вторник, 6 ноември

Гледам интересна статия в nationalgeographic.bg: „Деветте проблема на изключително умните хора.“ Искате ли да ви ги кажа? И защо искате? Смятате, че ви засягат, така ли?! Боже, да ви имам самочувствието!

Не, не ви засягат. И вас не ви засягат, и нас не ни засягат, затова се разбираме.

Слушайте сега нататък.

69-годишният германец Емил Рателбанд поискал съдът да го признае за 20 г. по-млад. Защото така се чувствал. Пенсията пледирала пред съда, че ако на транссексуалните се позволява да си сменят пола, тогава трябва и на него да позволят да си смени рождената дата, защото докторите му казали, че има тяло на 45-годишен.

Ако съдът, вика, ме признае за по-млад, бих могъл да се върна на работа, а също ще имам по-голям успех сред жените в платформата за запознанства Tinder. Което, според нас, е пълна глупост. Ако иска да му се лепят жените, трябва да си добави 20 г., а не да вади. Един добре осигурен 89-годишен мъж има много повече шансове сред жените, отколкото един 49-годишен. Но явно Емил не е добре осигурен, щом иска да се върне на работа. Такива жените ги отбягват, повечето жени. И според нас проблемът му е точно, че младее. Което обезкуражава жените.

Какво ли няма по света. Английският „Сън“ съобщава за 49-годишния китаец от провинция Гуангдонг, който постъпил в болница със силни болки в корема. Лекарите веднага го вкарали в операционната и като го отворили се хванали за главата. В дебелото му черво открили 20 инча дълга змиорка. Инча, не сантиметра! На въпроса на докторите той първо обяснил, че змиорката вероятно се е шмугнала когато си е плувал в басейна. Уж нямало риби… Но после си признал, че имал хронична констипация и негов приятел му съобщил този метод от народната медицина със змиорката.

Пенсиите, за вас го съобщавам, понеже вие сте готови да експериментирате какви ли не методи за лечение, само и само да не дадете два лева за посещение при джипито.

„Чудовищно престъпление!“, пише сайтът на Малария Велева. В с. Щит 22-годишна жена обрала дома на мъжа, с който живеела на семейни начала. Отмъкнала 2 телевизора, мобилен телефон, кубик и половина дърва, три прасета, десетки буркани. И за капак и 300 литра джибри!

Ама наистина чудовищно престъпление! Да открадне на човека джибрите!

Пък младоженците Плевнелиеви се местят да живеят в САЩ. Росен получил предложение за висок пост в „Американската търговска палата“. Той беше член на борда на директорите на „Американска търговска камара“ у нас.

Засега не се знае с какво ще се занимава Деси в Щатите. Вероятно няма да може да се реализира като синоптик, защото, доколкото съм чел, в Америка предсказват времето по поведението на индианците. Ако индианците събират дърва значи идва тежка зима…

Сряда, 7 ноември

В Хелзинки се провежда конгрес на Европейската народна партия. Ще избират Манфред Вебер за кандидат за председател на ЕК. Премиерът Борисов държал импровизирана реч. Но не от онези импровизирани речи, чиято подготовка отнема по една седмица, а истинска импровизирана реч, каквото му дойде в момента на акъла. Хрумнало му да говори за Брекзит и несправедливостите на „Европа на две скорости“. И дали речта е била прекалено импровизирана, или нещо друго, но европейските народняци се държали невъзпитано, говорели в залата, а някои направо излезли навън. И на Борисов това му направило неприятно впечатление. Дори им го казал: „С такава дисциплина в партията ние няма как да спечелим.“

Все пак нашите делегати гласували за Вебер, ако и той силно да ядоса премиера с прибързаното си изказване по повод убийството на журналистката Виктория Маринова.

Просовидения на гладна кокошка: „До две седмици главният прокурор Сотир Цацаров ще подаде оставка“, пише Фрогнюз. Уж по „лични причини“, но всъщност заради предстоящото оповестяване на резултатите от разследването в САЩ по закона „Магнитски“. Всички събрани материали и направените изводи били вече на бюрото на Тръмп и се очаква той да ги оповести в началото на декември. Резултатите доказвали причастността на Цацаров и Пеефски към фалита на КТБ. Помпео го казал на Захариева, като беше в САЩ преди няколко дни.

Дай, Боже!

Спанак с татул пуснали в магазините в Търговище. Има вече и двама в болница с признаци на атропиново отравяне. От БАБХ уверяват, че ситуацията е под контрол и опасната стока е изтеглена от пазара. Но по наша информация, докато тия от БАБХ се усетят, спанакът бил разпродаден. Гражданите грабели по 2 и 3 пакета. Кой за снаха, кой за свекърва. И пенсионери купували…. Такъв сгоден случай рядко пада.

От БАБХ твърдят, че получили сигнал и от Костинброд от гражданин, който е приложил и снимки, на които се виждат стръкове, наподобяващи татул. 

Пенсиите, разузнах и ще ви споделя какво да търсите – пликове по половин кило, на които пише „Горила“, а спанакът вътре, поне този, който видях на снимката, е сорт „Блумсдейл лонгстендинг“. Може да ми вярвате. Ако става дума за коноп, ще питате колегата Дайнов, но за спанак ние сме точният човек. Направо сме Папай Спанака…

Както и да е. Струва ми се, че ще станем свидетели на невиждан бум на натровени, не изключваме и смъртни случаи на тъщи, яли спанак. А също така и на тъщи, отказали да ядат спанак…

Четвъртък, 8 ноември

Парламентът прие нова формула за изчисляване на данъка за колите, с което на практика цака собствениците на 70% от автопарка в страната. Към досегашните компоненти на данъка – мощност и година на производство – се включва и екологичен компонент. Мента Стоянова вика, че това ще увеличи данъка само с 30%. От опозицията обаче настояват на двойно.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов успокоява, че не било увеличение, а само преразпределение. "Вдигането на налога на старите коли ще бъде компенсирано с намаление за новите…" Ако хипотетично допуснем, че бедните карат таралясници, а богатите новите коли, преразпределението на данъците върви по оста богат-беден.

Този Александър Иванов е интересен мислител. Вдигането на данъка за старите коли било всъщност екологична санкция, която цели намаляване на замърсяването на въздуха и смъртността, породена от него. "На национално ниво, прогнозира смело, направо безумно смело, Иванов, смъртността може да бъде намалена с 4300 души, а само в София със 750 души."

Как го е сметнал ли? На око, как другояче. Това е малко като таксацията на дивите зайци. При пролетната таксация лани се установи, че дивите зайци са 350 955 броя. С точност до един! Което е много рисковано по отношение на зайците, дето се размножават като… зайци. Както казваше един Валери, китайците са 1 378 342 310 души. Или поне бяха толкова в началото на изречението…

Та цялата работа била заради екологията. Но не ми стана ясно, след като битката е за екологията, защо се отхвърли разумното предложение на патриотите колите с газови уредби да плащат 50% по-нисък данък? Кола на газ почти не замърсява. Доколкото сме запознат, старите коли на бедните собственици в болшинството си са на газ. Собствениците на порше и майбах по-рядко монтират газови уредби. Защо ГЕРБ се направиха, че не са чули предложението на патриотите? Ами щото им дреме за екологията, затова!

На поредното русофилско сборище под прикритието на научна конференция в РКЦ проф. Иво Христов казал: "Филмът "Властелинът на пръстените" е част от информационната война, която Западът води срещу Русия и цели смачкването й.“ Филмът, в който воините на Запада трябва да смажат царството на Мордор, бил част от конспирацията срещу Русия.

Работата прилича на оня действителен случай, дето семейство гледало филм на ужасите. И по едно време се появила една страшна вампирка. И жената почнала на крещи: Майко, майко… Пък мъжът рекъл: Майка ти? Позна ли я?

Та и Христов така разпозна Русия в описанието на Мордор. Ако Русия прилича на Мордор, то тогава филмът наистина е насочен срещу нея и подобните ѝ. Нищо, че Толкин пише четирилогията по време на Първата и Втората световна война, преди още злото да е напуснало пределите на СССР.

Няма как, русофилството е част от идейното предислоциране на бившия седесарски експерт в полето на социалистическите идеи.
Рониш се, професоре! Рониш се, даваш признаци за психическа ентропия в реално време.

Русофилството, особено меркантилното русофилство, често има идиотски последици. Четохте ли за Ирина Бокова? Как като шеф на ЮНЕСКО признала виртуалната държава Асгардия на руския предприемач Игор Ашурбейли, основател и доживотен монарх? Прочетете, де! В „Биволъ“ е описана цялата идиотия. Бокова и Ашурбейли подписали договор за учредяване на медал „За принос в науката за космоса“, който да се връчва от ЮНЕСКО в продължение на 5 г. Орденоносци за 2017 г. са първата космонавтка Валентина Терешкова и първият кубински космонавт Арналдо Мендес. Според информация на BBC, дейно участие за признанието на Асгардия е взела руската посланичка към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова.

Лелей, как награкаха Башар Рахал за рекламния клип на студентската телевизията, не е истина. Пошлост било, простащина, откровен сексизъм.

Да, щото животът е един от най-коректните…

В живота, който тече на улицата, никой и никога няма да огледа едно хубаво дупе!

Някъде прочетох, не помня къде, че един такъв на пръв поглед приятен жест на учтивост, като пропускането на дамата да мине преди кавалера, е плод именно на сексистка практика. Умният мъж пуска жената напред, за да може спокойно да я огледа отзад.
Знаете ли оня действителен случай за един колоездач, дето карал след едно прекрасно дупе. Крал, карал, любувал се, па накрая решил да види и лицето, на което принадлежи дупето. Изпреварил, погледнал - крокодил! Не се сдържал и коментирал: Леле, какво дупе си съсипала…“

Сексист? Или реалист?

Може да опитате да ме убеждавате, че мома без хубаво дупе може да стигне далече, но напусто. Ако на една мома задникът ѝ се влачи по асфалта, с извинение, нека е предизвестена, че няма да стане известна. Ще и дадат редакторска работа, организатор нещо, продуцент в краен случай… Но по телевизията ще показват сладки дупенца със сладки муцунки или обратно, при тях е без значение…

Ако ви се струвам прекален изгледист, чуйте Мадам дьо Стал: „Външността на жената – каквито и да са силата или широтата на нейния ум, каквато и да е важността на нейните занимания – винаги ще бъде или подкрепа, или препятствие в историята на нейния живот.“

Винаги, дами и господа! Не се опитвайте да променяте човешката природа! Мъжът е така устроен, че, ако трябва да избира между една умна, една добра и една образована жена, винаги ще избере тази с големите цици. Природа!

Петък, 9 ноември

Не знам, граждани, дали си давате сметка, но до един ви има в бюджета. В разходната част за 2019 г. били заложени 44.457 млрд. лева. Което означава, че на всеки българин (и на част от циганите) се падат по 6300 лв., които ще му бъдат събрани под формата на такси, данъци, осигуровки. От ИПИ изготвили „разходна бележка“ която показва къде отиват тези парета.

1423 лв. отивали за пенсии, 555 лв. за социални помощи, 746 лева за здравеопазването, 460 лева за органите на реда и правосъдието. За издръжката на армията от плоскогъзници из администрацията - 334 лв. За околна среда и благоустройство - 377 лв. Под черта в разходната бележка фигурират и 3149 лева "стари сметки" различните заеми, теглени от правителството, които трябва да се връщат.

Според икономистите от ИПИ разходите в бюджета за 2019 г. били силно завишени. Те изготвили вариант, в който разходната част е с над 4 млрд. лева по-малка, главно за сметка на капиталовите разходи. Които редовно се преобразяват в излишъци, уж натрупани от борбата с контрабандата, които правителството изхарчва по собствено усмотрение. Това са, образно казано, „Аз-парите“ на Борисов. Като почне да разправя дадох на тия, дадох на ония, да знаете откъде ги взема.

От ИПИ обръщат особено внимание на парите за здравеопазване. Оказва се, след съответните приравнявания, че покупателната ни способност е 47% от средната за ЕС, а разходите за здраве са 97% от средното за ЕС. Демек, парите никак не са малко, просто се крадат. Е, от ИПИ са деликатни, те употребяват израза „харчат неефективно“…

В Агенцията по вписванията си раздали 700 000 лв. бонуси, "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати", точно за периода, когато Търговският регистър се срина за 18 дни и нанесе тежки щети на бизнеса.

Дето вика един бай Иван, може да се насерем, но нема да се изложим!
Тези 700 хил. лв. са били разпределени между работещите в агенцията 600 души, но не по равно, а по братски. Баш началниците си разделили 20 хил. лв. По-малките началници получили по 2 хил. лв. Включително и тези, които са пряко отговорни за блокажа на регистъра! За шерпите надолу – каквото останало, но то не било много.

Ректорът на ТУ-Варна Росен Василев ще бъде освободен заради плагиатство в особено големи размери. Тарикатът станал доктор на науките и професор с copy and paste. Ама не преписвал идеи, а статии, цели глави от книги и дисертации на колегите си, барабар с правописните грешки.

Сто пъти обяснихме, че не се прави така. Има си академични стандарти, според които, ако препишеш от един труд само, то това е плагиатство. Но ако препишеш от много учени, то се нарича изследване. Уважаващият себе си преподавател се занимава с изследвания.

Изследването е творчески процес, при който освен заимстване на идеи е важно и да се цитира донорът. Можеш да направиш дисертация и само с цитиране, ако те мързи да усвояваш творчески чуждите идеи. Като човек, прекарал голяма част от живота си да се прави на учен, ви гарантирам, че рецептата за лек научен живот на поета Иван Радоев е напълно вярна:

Живот без пот.

Цитираме и умираме.

Цял живот цитираш и никой не може да ти каже копче! Нещо повече! Понеже сега научната стойност се мери в брой цитирания, та колегите, които си цитирал, ти се отблагодаряват, като на свой ред те цитират. После ти тях отново, те теб отново и кога погледнеш, натрупал си 20-30 лайка. То там не се наричат лайкове, но по същество е същото и върши прекрасно работа при хабилитиране.

А утре е Десети ноември. Една истина за тази дата шества из Фейсбук, аз я видях на стената на Весел Драков: ДС-ти ноември! На 10-ти ноември преди 29 г. дори и не подозирахме, че е ДС-ти ноември. Викахме по площадите, скачахме от радост, че е паднал сатрапът… А ДС през това време ни е подготвяла новото бъдеще. Ами, дето се вика, кьорав карти не играе!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови