Из делниците на един луд (31 октомври – 4 ноември)

Тони Филипов, д-р 07 ноември 2016 в 09:27 26528 12

Понеделник, 31 октомври

Емпирично е доказано, че българската глава увира два часа след като е увряло павето, с което е затисната. Затова ще повторя някои работи за референдума. Главно за мажоритарната система, щото от нея най ме е страх. Помните ли как към края на миналия век бяхме пропищели от двуполюсния модел, от синьо-червената мъгла? Тоя тип мъгла ще се сгъсти при мажоритарни избори. Големите партии ще станат още по-големи, малките още ще се смалят, а някои от тях ще изчезнат от парламентарната сцена. Пише го в Библията, Евангелие от Матея: „Който има, нему ще се даде и ще му се преумножи, а който няма, и това, що има, ще му се отнеме” (Мат. 13:12).

И най-страшното не е двупартийната система. Най-страшното са двете партии – ГЕРБ и БСП.

Разбира се, като си спомним кои са малките партии, които ще гледат политиката като пешеходци, както викаше Величеството, престава да ни е тъжно. За народа загуба велика!

И все пак не е така, ако и да е така. Пропорционалната система оставя отворена вратичка някога да се появи една наистина реформаторска партия. Да се не надяваш…

Най ми са смешни тия, дето настояват, че при мажоритарна система ще избираме личности. Сегашните избори като са мажоритарни, къде са личностите? А представяте ли си 240 Цецки? "Като ценности, като виждания Хилъри Клинтън е по-близо до мен. С нея ще си говоря на европейски език, на български език, така както ясно и категорично и до момента съм го правила като председател на парламента – посланията ми са стигали до държавници, политици на изключително високи постове."

Зер са стигали до Путин, Обама и Меркел? А стига, бе! Ало, Хюстън, тук Драгана…

Инициаторът на референдума Слави Трифонов вика: „Над 60% от избирателите заявяват, че ще отидат да гласуват на Референдума. Което прави решението на народа задължително! А това е ужасът на всеки партиен аристократ, апаратчик, послушко, кариерист, престъпник, самозабравил се тъпанар... За всеки, оял се и окопал се във властта крадец, е кошмар решението да се взема от народа…”

Самозабравил се тъпанар?! Като ти го каже Славчо от Учендол и без да искаш се поласкаваш.

В сходна ситуация Евгени Евтушенко беше казал за поета Евгени Долматовски: 

Я Евгений, ты Евгений,
Я не гений, ты не гений.
Я говно и ты говно,
Я - недавно. Ты - давно!

Замислям се за кого работи Слави Трифонов. И както и да го въртя, все излиза едно и също – за ГЕРБ и Бойко Борисов. Съзнателно или по непредпазливост, не мога да кажа. Представете си следното съвсем възможно развитие на нещата: референдумът е редовен, мажоритарното гласуване е одобрено, законът е променен. Борисов подава оставка, провеждат се избори и той се връща на власт вече със собствено мнозинство. Опозиционират му БСП с трийсетина депутати и ДПС с двайсетина. Не звучи ли реалистично? Според мен е много по-реалистично от кемтрейлсите, които Радев ще проверява.

Вижте например резултатите от изборите в Грузия. На втория тур от 50 едномандатни района управляващите спечелиха 48. Ама що да ходим толкова далече, когато имаме и домашен опит. През 2009 г. ГЕРБ взе 26 от всички 31 мажоритарни мандати, въведени по настояване на Първанов.

Демокрацията, братя, е за интелигентните хора. Демокрация сред простите народи трудно вирее. Не казвам, че сме прости, но понякога си го мисля. Демокрацията изисква, когато правиш една крачка, да си помислил предварително по кой път ще те отведе. Аз не искам еднопартийно управление на ГЕРБ. Всъщност, правилно е да се каже еднолично, тука партията нема думата. Тука има личност-партия. Тука Азът е така хипертрофиран, че дори когато дава нашите пари, казва „Аз дадох!” Рекъл в Благоевград на кмета Камбитов, който имал наглостта да пропусне да благодари: „Ела си благодари ти! И колко пара ти дадох миналия път…"

Но стига сме се кандърдисвали. „Когато виждаме, казва свети Иоан Златоуст, че някой ни слуша разсеяно и оставя без внимание всички наши доводи, ние спираме да говорим, защото колкото повече настояваме, толкова повече неговата небрежност се увеличава."

„Сега” продължава да рови около дипломата на Цачева. Подозират, че има нещо гнило, но още не могат да разберат какво. А от СУ не желаят да ги облекчат. Така, де, това си е работа на разследващата журналистика… Новината днес е, че Цецка не просто е завършила право с много добър успех, ами го е завършила с няколко много добри успеха. В дипломата пишело, че Тетка е завършила с Мн. добър 5.12. От СУ показали приложението за успех към дипломата, където той е вече 5.19. Не е голяма разлика, но е в нейна полза все пак. 

Вторник, 1 ноември

Представително изследване на „Маркет линкс”, агенцията на вътрешната министърка Бъчварова, твърди, че Цачева губи балотаж не само от ген. Румен Радев, но и от Каракачанов. Резултатът Радев-Цачева щял да е 30,7% на 25%, а Каракачанов-Цачева - 28,5% на 24%. Всъщност, той балотажът не е съвсем сигурен, защото Тетка водела с един клизматичен процент, който до 6-ти ноември може да се стопи.

Графика „Маркет линкс”

Значи агенцията на Бъчварова дава на Цецка по-малко дори и от Червен Кольо, който предвижда 4,4% преднина на Цецка.

А сега, де! Би трябвало да имам достатъчно опит, образованост и прозорливост, за да си обясня това смайващо съобщение. Но не успявам. Прилича ми на опит да се мобилизират избирателите на ГЕРБ. Но ми прилича също и на опит да се демобилизират тези избиратели. Много по-логично се подреждат нещата, ако приемем, че Борисов се е договорил с червените да им отстъпи президентството. Тогава и издигането на Цецка престава да е енигма.

Един приятел, който се навърта из висшите герберски среди, вика, че банкянският хитрец приел кандидатурата на неизбираемата Тетка Цачева, защото така с един ход щял да се освободи от двама от основните играчи от втория център на властта – групата на Цецерон. Тетка била кандидатура на Цецко. И като се провали, Цветанов ще трябва да понесе отговорността и да подаде оставка.

Пък друг един вика, че това са глупости, Борисов се натаковал от страх, че идва тежка зима. Английските метероолози казаха, че ни чакала най-тежката зима от 120 г. насам. Те не за пръв път го казват, но все някога ще познаят…

Това, което най-много ме безпокои, обаче е профилът на избирателите на Цецка и Радев. Цецка е по-популярна във възрастовите групи 18-34 и 35-59, с по-високо образование, от София или голям град, с доход около средния за страната. Докато Радев е предпочитан от пенсиите, от избирателите от по-малките градове, безработни и хора с по-ниски доходи.

Според мен тия образованите, заможни и активни хора са изпаднали в когнитивен дисонанс. Както сме обяснявал и друг път, това е понятие от психологията, което бележи състояние, при което в съзнанието на индивида се получава сблъсък между неговите знания, убеждение, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи. Например, човек си избира някоя партия и оттам нататък търси и приема само доводи, подкрепящи избора. Демек си самодоказва, че не е тъпанар и не се е минал. И ти му разправяй, че некой си е мутра, той остава глух. Защото иначе трябва да си признае, че е сбъркал, а, както е известно, българинът почти никога не бърка.

Както и да е. Май на втория тур ще стиснем десницата на левицата. Пак. Два мандата на Първанов не бяха достатъчни на тоя народ…

Всъщност, не съм прав. Имаме един избор, да ти умре магарето в калта… Във Фейсбук някой обърна внимание, че ген. Радев и Илияна Йотова не са членували в БКП. И лидерката на БСП Корнелия Нинова не била член на БКП. Докато и Цецка, и Борисов са членували в комунистическата партия. Което малко измества дискурса. Оказва се, че на тези избори са се изправили БКП срещу БСП. Така де, не излиза ли така.

Понеже гледам, че некои десни са склонни да подкрепят Цачева на втория тур, за да спрат комунистите, та ще кажа, че според нас е доста глупаво да се бърка антикомунизмът с Борисов. На неговата кратуна са й нужни поне 5 г. системно образование и 20 г. социализация в нормална демократична среда, за да могат да й се избият сърповете и чуковете. И пак е съмнително. 

Сряда, 2 ноември

На сърбите им изчезнал премиерът. Просто не отишъл на работа и никой не знае къде е. Шефката на кабинета му потвърди, че го няма, но нито тя, нито някой от правителството знае къде им е началникът. Оня ден полицията откри минохвъргачка и няколко сандъка със снаряди в Банкя… извинете, в Белград, в близост до къщата на Вучич. И той, понеже не е смел като некои други премиери, излязъл на дюшек. Макар че трябва да се отчете факта, че у нас е по-лесно да си смел, сърбите вече имат един убит премиер…

Чета в „Труд”, че проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания на БАН, организирал конференция на тема: „Срещата с извънземни: Смяна на парадигмата и спасение на човечеството.“ „Интересът на правителствата да крият контактите с извънземни, вика професорът, е в това, че използват срещите за меркантилни цели.”

„Аузенхауер е получил технологии, които са влезли във въоръжението, пише „Труд”. (Ей, да не го бъркате с Мюнхаузен?) - Руснаците са получавали технологии по същия начин. Бумът на технологии се обяснява точно с това. Всеки крие контактите си, защото иска да се облагодетелства.“

Какво съвпадение! Миналата седмица прочетох романа на Ричард Стейнбърг „Взлом”. И там пише точно същите работи. Как когато падат извънземните в Розуел през 1947 г., американците залавят живи две същества, хесперианите Макс и Джо Грей. И Айзенхауер решава да ги скрият и да ги проучват. 50 г. по-късно един от неговите наследници казва: „Нямате представа в колко голяма степен дължим прогреса си през последните години на хесперианската технология. Техният принос започва от космическия скок в микроелектрониката през устойчивите на удар пластмаси до ваксините против болести. Те дори познават процес, позволяващ им да произвеждат идеални изкуствени диаманти, при това с такова качество, че са неразличими от най-добрите естествени образци.”

Хесперианите са жители на Hesperos Astor ( Източна звезда), астрономически жаргон за Венера. Което ме подсеща, че тези дни НАСА е потвърдила интереса си към планираната от Роскосмос мисия „Венера Д“. С други думи дошло е време да им връщаме визитата.

Аз съм за Венера, немаме работа из камъняците на Марс. На Венера много по-често е лято, щото тя прави една пълна обиколка около Слънцето за 224,7 земни дни. И лято да видиш! До 500 градуса, не некакви си трийсетина градуса. Колкото до това, че атмосферата й е от въглероден диоксид, то и земната вече е подобна. С атмосферното налягане е малко по-сложно, щото е 90 пъти по-високо и ще изглеждаме като газени от парен валяк. Един отишъл на свиждане на приятеля си, сгазен от валяк. И попитал сестрата в коя стая е настанен. Сестрата рекла: В 21, 22 и 23. Да му мисли Москов! И знаете ли кое най-много ме кефи? Че на Венера Слънцето изгрява от Запад, а не от Изток.

Гражданско сдружение "Справедливи цени на горивата" констатира, че за последните 8 г. рафинерията „Лукойл Нефтохим” е отчела общо 55 млрд. лева приходи, но нито стотинка печалба. Веригата бензиностанции "Лукойл България" има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 г. и отново никаква печалба. При сравняването на цените в Европа и у нас от сдружението установили, че в отделни моменти у нас цената на бензина е било с 30% по висока, а на дизела с 50%. И въпреки това никаква печалба.

Юристът Георги Георгиев обяснява що се получава така. Заради монопола на Лукойл върху данъчните складове. 80% били собственост на монополиста-производител, а други 15% се държали от силно зависима от него фирма. А държавата продължава да държи високи прагове за лицензиране на нови складове, така че в момента няма как да се внесе по-евтино гориво и да се предложи на нормална за българите цена.

Държавата – това е Той! Ако поиска, ще промени системата. Но знаем, че не иска. Знаем и защо. 

Четвъртък, 3 ноември

Лично „собственикът” и главен редактор на „Труд” Блъсков изповядал адв. Мондешки, който без бой признава: „Аз съм човекът от записите на Ченалова”. След тая изповед вероятно ще му се опростят греховете и ще се спре дисциплинарното производство на Висшият адвокатски съвет спрямо него.

Интервюто е издържано по опорните точки, спуснати от премиера Борисов: "Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят", „имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат".

Мондешки разправя, че знаел, че разговорът се записва. „Записите, вика, бяха направени от Румяна Ченалова, в дома й, с диктофон... Румяна предложи да ги направим, за да бъдат нещо като застраховка… По-късно Ченалова ми каза, че е говорила с определени хора, спомена Христо Иванов и близки до Прокопиев, че ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система… Идеята ни тогава беше да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно, за определени хора.”

Дето се вика, когато си го начукаш сам, никой не може да ти го отчука. Сега адвокатският съвет може с чиста съвест да отнеме правата на Мондешки. А прокуратурата няма как повече да отказва проверката на случая защото, независимо с каква цел са правени, записите са потвърдено автентични. Колко ще я направи е отделен въпрос. А премиерът Борисов се „омерзи” от адв. Мондешки, който цяла година си мълча, а сега, след като усетил дебелия, се разприказвал.

Сатир Цацаров е на ход. Пардон, Сотир. Не знам дали знаете, но Сотир означава "спасител, покровител"… Един спасител може да стане спасител и ако спаси един човек само, не е задължително да спасява народи и държави. А Цацаров спасява двама, значи заслужено е спасител. А, ако някой каже, че разбойниците не заслужават да бъдат спасени, ще кажа, че истинското спасяване е чисто хуманитарен акт и не се интересува от качествата на спасявания. Помните ли как на кръста Христос спаси душата на разбойника, който беше разпънат до него?

Закачих снощи малко от гостуването на ген. Радев в БНТ. Прочете някакво стихче. Вероятно пиарите са го подучили да наблегне на интелектуалното, за да се дистанцира от масовите представи за военните като солдафони. В БСП били много горди с кандидата си. Даже вече му викали Умен Радев. Според мен не бива да му викат така. На по-паметливите това навява асоциации за Умен Петков, което не е за добро.

Марешки бесен на социолозите, които му отбивали от процентите. Юлий Павлов му дал 4.2%, а аптекарят се бил сънувал на балотаж. Павлов се обзаложи, че ако Марешки стигне до балотаж, той ще се откаже от професията си.

Едно дете не проговорило до третата си годинка. Когато станало на три, казало "баба". На другия ден бабата умряла. След това казало "дядо" и той умрял. На следващия ден детето казало "тате". Баща му си облякъл новите дрехи, целунал жена си и легнал да чака. На сутринта жена му го събудила: Иване, ставай съседът умря.

Та подозирам, че, ако случайно Марешки отиде на балотаж, атомните физици у нас ще останат с един по-малко. Другата възможност е Мира Янова да се откаже от социологията.

ФБР поднови разследването на Хилари Клинтън заради това, че като държавен секретар е използвала частен имейл адрес за служебна кореспонденция. По този повод лидерът на демократите в Сената Хари Рийд обвини шефа на ФБР Джеймс Коми, че нарушава закона "Хач", който забранява на държавни служители да използват властта си, за да влияят на избори.

У нас няма закон „Хач”. Хич няма закон. Затова Борисов обикаля страната като цветарка, паралелно на Цецките и открива къде зала, къде депо… 

Петък, 4 ноември

Поредният откъс от записите по аферата "Яневагейт", който публикува сайтът "Биволъ", направо ме извади от контакт. Той е продължение на един друг запис, в който бившата шефка на СГС споделя пред Ченалова и Мондешки, че ако е искала да преспи с Борисов, за да си реши проблема, е можела да го направи преди 5 г.

Янева: Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 г. Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл. Ся за к'во трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо. Няма смисъл си влизам в такава ситуация. Ти к'ъв мислиш ще ми бъде разговора с него? Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?

Ченалова: Е толкова ли па ниско?

Мондешки: Той е така и после разказва на всички квооо…

Янева: Моля ти се…

М: С кого, с коя, клипчета си прави, има две камери в тва, после ги рас… с охраната много се забавляват…

М: Ловят се на бас дали от първия или от втория път. Там е страшно!

И всичко си идва на мястото. Ще се изповяда Мондешки не, ами и майчиното си мляко ще изкаже. Само едно нещо ме смущава. Защо Мондешки казва „посетители”? Има нещо симитлийско в това, ако ме разбирате. Някак си излиза, че в кабинета му влизат и мъже, и жени, а излизат само жени…

Добрата новина е, че Борисов е чист българин. Както сме ви казвал, за много българи чукането няма смисъл без хваленето.

Нема да стъпя в МС! Те не че ще ме поканят де…

„В пъкъла да горите всичките и ако копелета като вас са на страната на Доброто, тогава доволен съм, че се числя към другия лагер.”

Утре е ден за размисъл. Да мисля, или да не мисля, туй е въпросът. Шекспир казва, че „мисълта е тази, която прави нещата такива”. И като гледам какви са нещата, ми се струва, че да се мисли е напълно безсмислено, даже опасно. А и за човека не е добре. Дето вика д-р Филипов, демек аз, да му мисли, който мисли.

Да ви кажа честно, завиждам на хората, които не мислят. Щото то е дарба. Не всеки го може. Ние например си кажем, че няма да мислим. И седим и мислим, как няма да мислим. Демек пак мислим.

То добре, че сега и самата ситуация не предполага много мислене. Между ген. Радев и Тетка Цачева няма място за мислене, там е сферата на условно-рефлекторното действие. Само че за разлика от кучето на Павлов, което установило, че като щракне лампата и идва един чичко, който му донася храна, при изборите обикновено идва един чичко, който ни взема храната. 

To be continued

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12407

  11

  yordanb

  08.11 2016 в 17:25

  Е, първият тур мина. Оказа се, че Марешки е с двуцифрен резултат.
  Не е на балотаж, ама не е и с 4,5%. Та Юлий Павлов ако да не се откаже от ролята на врачка, то поне да пропусне едни избори !
  Или ако не той, то поне кучето на Павлов... инак и той като ББ пак ще изяснява, че е нямал точно това в предвид !

  11977

  10

  МБ

  08.11 2016 в 00:05

  БЛОНДИРЕГИНА: Предвид името,помислих че препратката към Ютуб е към трейлър от филма Бялата графиня (Наташа Ричардсън), а трябваше да видя гърбавите носове на Пупини систърс.

  11977

  9

  МБ

  08.11 2016 в 00:00

  Пример за когнитивен дисонанс ли е шопа в зоологическата градина който като видял крокодила казал: Епа те такова животно нема!

  До КумаЛиса: Да,не не интересно да те запознават с прогнози за резултата за футболен мач който си гледал.

  11738

  7

  KumaLisa

  07.11 2016 в 15:25

  Вчера. Изборите бяха вчера.

  25665

  5

  Victimized

  07.11 2016 в 14:49

  Бяха публикувани още вчера в Редута, както и един друг анализ само за изборите...
  Не съм напълно съгласен ,вероятно е аз да не съм достатъчно информиран.
  Истината е, че българина няма политическа култура, и то си личи от изборите, гласуват за парламентарна група, не за личности, не за идеи, гласуват за статуквото ВИНАГИ...
  Простакеса, явно имаш намерение да спамиш от два профила, нямам думи да опиша чувствата които бушуват в мен относно тази ти идея...

  11738

  4

  KumaLisa

  07.11 2016 в 14:22

  Инересно защо тези някои иначе правилни разсъждения а.к.а. Тони док ги публикува един ден след гласуването на референдума. Много конформистко, много, док :)
   
  X

  Сърбия - приятел или враг