Из делниците на един луд (2-6 ноември)

Тони Филипов, д-р 09 ноември 2015 в 11:57 16330 5

Понеделник, 2 ноември

Така се случи и на двата тура на тези избори, че аха да си съставим мнение и стане нещо и народът се разсее. Съвсем малко ни трябваше, за да стигнем до извода, че това бяха най-нечестните за последните 25 г. избори, но протестите на полицаите нарушиха системния ни размисъл.

Ако човек гледа отстрани, може да си помисли, че правителството зорлем ги накара да протестират. Анализаторите са в шах. Не могат да разберат това някакъв дълбокомислен ход ли беше или обикновена глупост. Казвал ли сме ви, че българинът много мрази да му бръкнат на две места, едното е в джоба? Да, казвал сме ви го, но не повече от десет пъти. Ситуацията обаче налага пак да го кажем. Горанов записал в Закон за Бюджет 2016 г. драстично орязване на привилегиите на милиционери, военни, ДАНС, НСО и разузнаването. Двайсетте заплати при пенсиониране на полицаите се редуцират до десет, отпуската става от 30 на 20 дни. Премахват се добавките за прослужено време на цивилните. Отнема се правото на милиционерите да се возят безплатно на градския транспорт, както и да ходят без пари на баня. За военните гуд-бай кинтите също се намаляват от 20 на 10 заплати, а на дансаджиите от 15 на 10.

И полицаите подскочиха абсолютно несиметрично, гаче им е бръкнато и на двете места. От Синдикален алианс Сигурност в МВР декларират готовност дори да арестува финансовия министър. "Още при първото му закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от НК, ще предприемем незабавни мерки. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и няма да се поколебаем да постъпим както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца..."

Само се притеснявам, че дейците са доста, та дали ще могат всичките. Пък и не винаги изчакват полицията на местопрестъплението...

От Синдиката на местата за следуправленско настаняване поканили Горанов да разгледа затворите. Позволяват му да си носи бака латекс и да боядиса някоя стена, за да добие реална представа за едно възможно бъдеще.

Лично ние сме склонен да мислим, че действията на правителството са продукт на вродена глупост. Но понеже нали на куцото щъркелче Господ му прави гнездото, накрая работите се подреждат. Народът се е накокържил срещу полицаите и хич не му дреме, че му крадат вота. Да кажем с две думи все пак и за изборите. БСП загуби юнашки. Нито един кмет в областните градове. Дори в Разград и Търговище, където до скоро не знаеха, че е дошла демокрацията и член първи е отменен, народът рече: 70 години стигат. Пълен погром! Дали др. Станишев ще има волята и мъжеството да направи същото и с ПЕС? Възможно е. Не за друго, а защото той не може друго.

Но е малко пресилено, че нямат нито един областен кмет. Имат, но е под прикритие. Новият кмет на Сливен Стефан Радев е от БСП. До лятото е бил дори член на областното ръководство. През летния трансферен прозорец е даден под наем на ГЕРБ.

Миков обвини за провала на столетницата "паричната демокрация". Демек ГЕРБ си купили изборите, а те нали са бедни... И това като ти го каже некой, който има в ръководството на партията си най-много милионери, направо едва се сдържаш да го туриш в сексуално ангажиран контекст. Ами като грабите, отделяйте и за партията, бе! Инвестирайте в бъдещето си!

Ба, ще отделят! Изтъкаха си платното, вече могат да ритнат кросното.

И ДПС загуби емблематични за регионалното си господство крепости, като Исперих, където си откриха кампанията и пяха «Кой уши байрака...» Загубиха Кубрат, Котел, Гърмен и Никола Козлево, силеха се да си върнат Дулово, ама нъц... Агата се оправдава с изискването за уседналост, което му отнемало 150 хил. гласа, и невалидните бюлетини, които били най-много при тях. Което значи, че «материалът» е главно при тях. И Борисов получи реабилитация със задна дата: "Едно време, когато бях казал, че с това разполагаме в държавата, това сме...»

Реформаторите добиха жълто на гащите с Плевен, но Бойко ги попари. Спечелили, защото им позволил. Дори им помогнал, защото плевенският кмет не заслужавал. В ГЕРБ всичко става по заслуги. Меритокрация в истинския смисъл на думата. Като при Александър Македонски. И при великите си султани като Фатих Завоевателя и Сюлейман Великолепни. Всеки е можел да стане даже велик везир. Имало е и българи, и гърци, и какви ли не велики везири. Изобщо меритокрацията е много прогресивен начин на управление до момента, в който издиганите решат, че са по-големи от издигналия ги. И тогава... Наблюдавайте бъдещето на Цветанов и ще разберете. 

Не знам дали е важно, но ще го спомена: В Игнатиево, столицата на джебчийките, Анастасия Кадиева от ГЕРБ, втора на първия тур, става първа на втория тур и то с внушителните даже за връстниците на Априлски пленум 95.9%. Някаква магия направи ГЕРБ и в Столипиново. Този «мандатоносен» за ДПС квартал, си обърнал вота тотално. За изясняване на характера на магията в такива случаи, съветваше Дълбокото гърло, трябва да се следват парите.

Вторник, 3 ноември
Поетесата Маргарита Петкова се фука във Фейсбук, че била наследница на Сафо. Има такава услуга във фейса. Цъкаш там на едно място и мрежата ти отговаря кой е твоят предшественик. Викам си чакай да видя, може пък да ми излязат някои забележителни предшестеници. И знаете ли какво излезе? «Тони Филипов, д-р, смелият Наполеон е твоят предшественик!» Да, бе, сигурно... Ние и затова сме Тони, на галено от Наполеон... Даже като малък така ни викаха: Тони Наполеони. Е, може да беше и Тони бонбони... Викам си Зуки ме бъзика нещо и пуснах втори път. Няма грешка, Наполеон е! Предполагам, че не е на 100% сигурно, но то нищо не е напълно сигурно.
Понеже стана дума за Маргарита Петкова, та да ви кажа. С нея е свързана една от най-срамните случки от живота ни. Преди години на един банкет се случи, че седяхме един до друг. И трябваше нещо да си говорим. И за какво да говориш на една поетеса, ако не за литература. И ние, явно за да ѝ се докараме, се възхитихме от творчеството ѝ. Особено разхвалихме пътеписите «Една есен в Америка», «Вулканите на Мексико димят»... Много хубави книги, вика. Жалко, че не съм ги написала аз, а Лиляна Стефанова.

Отвори се, Земьо, скрий ме... Дано ни е простила вече. Щото няма оправдание за такова невежество. Верно, че тогава бяхме по-млад, но не толкова, че да е извинително. Всъщност, като млад четяхме доста поезия. Но после се оженихме и престанахме. Просто така се случи.

Сряда, 4 ноември

В книгата си „Търговци в храма“ италианският журналист Джанлуиджи Нуци твърди, че лобисти плащали по 750 хил. евро подкуп за да бъде обявен някой за светец. Включването на кандидата в листата на блажените струвало 50 000 евро. Но за цял светец трябвали още 500 хил. Отделно за «очевидците» на чудесата на новия светец. На базата на секретни документи от Ватикана Нунци описвал и други мискинлъци на светите отци: злоупотреби с дарения, кражби на документи, скандали за апартаменти и т.н.

А у нас разликата между Георги и сВети Георги е само една LED крушка за 7-8 лева.

Ей, тази реклама верно е от светлата страна на кича, ама не са прави и некои пуритани, дето пищят из форумите, че осмивала християнските ни ценности, подгравала се на религията ни и други дрън-дрън... Ако ме питате мен, подигравка с религията са изказванията на един човек, дето напоследък само това повтаря: «Смирение...» Смирението е най-висшият израз на християнската, а и на всяка друга, вяра. Та че и подчовекът, имам предвид тоя, дето е под него, и той прихвана... «Аз единственото, което и това, което и премиерът беше призовал - да бъдат по-смирени...»
Кога станаха толкова набожни?! Но то е казано: «Само дребните грабители са безбожници. Големите са винаги набожни.»
Христо Комарницки, в. «Сега»

По милиционерските протести няма какво повече да се каже. Комарницки пусна прогнозата си във вторник сутринта, а още преди обяд Борисов каза, че оттегля «скандалните» текстове в Закона за бюджет 2016. Бъчварова, която явно добре познава синкопната мисъл и поведение на шефа си, още в понеделник намекна, че мерките на Горанов могат да се отложат. А веднъж като се отложат, могат и никога повече да не се наложат...

Таня Дончева, лидер на "Движение 21", вика, че имало начин да арестуват Сидеров и без да му свалят имунитета. "Председателят на парламента може да даде съгласие той да бъде задържан". Обаче, вика, Тетка и Бъчварова "нямат топки за тази работа".

Така си е. От всички жени в политиката само Дончева има топки. Даже познавам един, който... Не, това не мога да ви го кажа.

Вчера Дончева рече за изборите в София: "И аз мога да стана мис, ако съм единствена кандидатка."

Тука вече не сме единодушен. Струва ни се, че точно в тази категория Дончева дори и със себе си да се състезава, пак ще излезе втора. Първо, жена с топки по-добре за мистър да се състезава, не ли? И второ, ако настоява за мис, трябва първо малко да намали храната. Широка риза навън помага до време. На нас лично най-лошо впечатление ни прави ляв мислител с изобилие от външен вид. Някак си при десните го приемаме за нормално, но при левите не. Ако трябва, да се обърне към диетолог. Ще ѝ препоръчаме Ипократис Пападимитракос. Вече два месеца вием като карпатски вълк от глад под вещото му ръководство. Спряхме се на него, щото си казахме, че той като грък, ще ни препоръча калмари, октоподи, мидички и другите средиземноморски глезотии. Краставици! 150 г краставици, 150 г домати, 50 г сирене и филийка хляб! Може ли това да е вечеря за мъж като горун?! Чат-пат малко пиле и то от сухото бяло месо. Веднъж седмично риба, но без да указва, че трябва да е поне ципура или лаврак. И мойта ми пробутва хек... Една проста селска диета, та чак ме е срам да ви разправям. Обаче върши работа, свалихме 6 кг. за няма и два месеца.

Обаче, пенсиите, имаме чувство, че се свиква. Не ли? Разбира се, има разлика между диетата от диетолог и диета от правителството. Диетологът има интерес да те запази жив все пак, докато правителството няма. Даже точно напротив.
Обаче, братя, престанете да мрънкате! Ох тук ме боли, ах там ме сърби... Между другото, «Труд» писа вчера, че учените са разгадали тайната на сърбежа. Причината си е в самите вас. В ония дребни косъмчета, дето ги имате по кожата. Според изследване на СЗО от всичките 6,5 млрд. на Земята едва 5% били здрави. 15% били болни, а останалите 85% - полуздрави. Схващате ли? Нищо изключително не ви се случва, нищо по-различно от това, което се случва на 5.5 млрд. души. Зер вие искате да сте в елитните 10% на човечеството? Искате, ама нема... И престанете да припкате за всяко кихане до болницата. Пак според СЗО лечението е в състояние да реши едва 8% от проблемите. Останалото е профилактика и, в краен случай, кални бани...

И накрая да ви кажа и една новина, която в определени ситуации може да ви послужи като намаляващо вината обстоятелство. «Хората правят по-малко секс заради глобалното затопляне», пише „Индипендънт“. Така че нищо не зависи от вас. Лошото е, че глобалното затопляне се отразявало негативно на производството на вино и бира и позитивно на производството на камъни в бъбреците. Но то нема пълно щастие.

Четвъртък, 5 ноември

Жабите пишат, че научили от «отговорен фактор в един от вестниците» на Пеевски, че са получили инструкция да шибат Бъчварова: «Получихме разпореждане да мачкаме Бъчварова и гл. секретар Костов и да защитаваме изцяло Борисов и Горанов. Казаха ни, че разпореждането е дадено директно от Главния на "Дондуков" 1 през Пеевски". Целта била Бъчварова и Костов да не издържат на напрежението и да подадат оставки.

Лично на нас по ни прилича Цветанов да се опитва да я мачка. В МВР, вика, липсва комуникация. Контекстуално се разбира, че под липса на комуникация Цецерон разбира това, че на него никой не му казал за промените, научил от медиите. Демек го тълкуват като деветата дупка на кавала. Ама и той ги цака, като му паднат. Прееба ветото на президента и Бакалов изгоря, ако и Борисов да се кълнеше, че законът ще бъде поправен. Нещо си доказват с Борисов и Бъчварова ще падне колатерална жертва. Чудя й се. Подозирам, че изобщо не ѝ дават да управлява МВР. И не разбирам защо седи. Няма как да изпъкне на този пост редом с такива корифеи като Цветанов. За Борисов да не споменаваме...

Ако се вгледате малко в действията на Цецерон напоследък, няма как да не забележите, че той бие по реформаторите в резонанс с ДПС. Накрая може да се окаже, че е с информираното съгласие на Борисов. Тия са такива маймуни, че…

Следващата стъпка е обрязване

С лозунги "Долу мафиотската система!" и "Румъния, събуди се!" над 60 000 румънци протестират с искане за «промяна на манталитета на политическата класа», въпреки, че правителството на Понта подаде оставка. Протестиращите обвиняват властите в некомпетентност и корупция и искат правителство от технократи, защото не вярват в нито една политическа партия.

Абсолютно са прави мамалигите. Въпросът вече не е да се свали Бойко, извинете, Понта. Цялата политическа класа трябва да се смени. Но сме скептичен, че политическата класа може да си смени манталитета доброволно. По принцип манталитетът е ментална категория, но се сменя със соматични средства, ако ме разбирате. Казано по народному, докато го млатиш му обясняваш какво се очаква от неговия нов манталитет. А най-добре е предварително, както е правел хаджи Генчо, когато пращал едного от ученици на Арнаутец да налее водица. Най-напред го побие малко, за да не строши стовните.
Но това с манталитета е от най-сложните работи. Например Анка Цолова пита Цецерон защо Бойко така се е издразнил за Плевен: «Защото, вика, начинът, по който беше емоционалното състояние на РБ, не съответстваше на резултатите на националното.»

Даже е още по-сложно, отколкото си го представяхме...

И този всестранен тъпоъгълник победи всичките партии по цяла България! «Представяте ли си, вика, ако бяха спечелили изборите РБ в страната в национален мащаб? Те сигурно нямаше да стъпват по земята, те щяха само да летят по въздуха...» Вижте как натъртва: «в страната в национален мащаб»! А също и «летят по въздуха». Щото тия са такива нахалници, че и по водата могат да полетят.

Виртуозна дописка в «Новинар»: «Условна присъда за кърджалии, били ченгета.» Двамата кърджалиите налагали с юмруци и псували милиционерите. И ги осъдили, но не става ясно как, щото в «Новинар» не правят разлика между условна присъда и пробация. Както и да е. Кърджалиите дигнали скандал на чиновниците в общината, а те извикали милицията. «Ченгетата се опитали по техния си начин да въведат ред, но това не се харесало на ядосаните граждани и решили да си го изкарат и на униформените. Служителите на МВР се оказали набити и били заплашени с убийство, след което те преустановили опитите да въвеждат ред, ами се обадили за подкрепление.»

Пулицър, даже Полюцър! «По техния си начин»?! Демек со кротце со благо... Спрете вече, стига тая агония. По-добре достоен край, отколкото мъки безкрай! Смело можем да кажем, че ние бяхме най-хубавото нещо, което се е случвало на «Новинар». Не, че ние нещо... Просто другите бяха Антоан Николов, Любо Дилов, Делян Пеевски. И на този фон ние изпъкваме естествено като свински...

Петък, 6 ноември

Пловдивският районен съд постановил категорично, че 40-годишната поетеса от Пловдив Албена Хинкова е девствена. И така, след първия съдебно доказан честен политик (Софиянски), вече имаме и първата съдебно сертифицирана честна поетеса. Не знам за какво ще ѝ послужи тоя сертификат. Тука на земята не се ценят особено. Съмняваме се и горе да е различно. Ами ако я пита дедо боже за какво е ползвала дадените ѝ блага и тя му каже истината... Имаше такава приказка, която завършваше с: «Марш оттук, раят да не е клозет!»

Девствена поетеса! Имаме доста виртуални приятелки поетеси и сме сигурен, че до една ще потвърдят, че това е оксиморон. Казано по народному, не може и римата до края и душата в рая... Срам за Сафо. Нали знаете, тази древната ги е праскала и двата пола без да прави разлика. Животът на поетесите минава по следния начин: една голяма любов – цикъл – нова голяма любов – нов цикъл... Цикъл стихове имам предвид.

Навремето работехме с една поетеса. Ама истинска, професионална поетеса, завършила „Максим Горки” в Москва. Та тя казваше: „Първите признаци на поетическо вдъхновение се усещат като лек сърбеж между краката.”

Не отричаме, че съществува и платонична, чиста любов. Среща се на най-неочаквани места. В Биг Брадър, чета в медиите, Гъмов и Преслава, се ухажвали като бригадири на Хаинбоаз. Гъмов й се глезкал: „Можеш ли да целунеш най-любимия си човек в Къщата?” „Само кажи къде!” И го цунква високо над очакванията, по носа. Направо са размазах! Ич въ не лъжа! Пък той й вика: „Когато излезем ще отидем ли на кино?” И тя му каза «Да!». Накрая си лягат да спят заедно. И наистина спят. Има ги на снимка, държат се най-невинно за ръце. Само малко ме притеснява, че Преслава изглежда много щастлива в съня си. А, както пише д-р Гален още, след полов акт само петелът и жената са щастливи...
Обаче тоя Гъмов е голям грозник, бе, не ли? Ама така е в живота. Хубавите ябълки свинето ги яде... Щото хубавите ябълки винаги са на върха и никой не може да ги стигне. Или както казва Сафо...

Ето я сладката ябълка, горе високо на клона,
най-високо виси; забравил за нея берачът.
Не, не я е забравил: не е съумял да я стигне.

Да се чудиш как с тия познания в поезията можахме да сбъркаме Маргарита Петкова с Лиляна Стефанова...

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови