Гешев и Шестия подвиг на Херкулес

Тони Филипов, д-р Последна промяна на 18 февруари 2020 в 12:44 19494 7

В Eлида (Елис) в Древна Гърция управлявал цар Авгий, син на Епей. Той наследил 3000 глави добитък, но оборите им не били почиствани в продължение на 30 г. и никой не можел да ги почисти. Херкулес се наел да го направи за един ден, но поискал от Авгий 1/10 от стадото му за услугата. И успял, като пуснал през оборите да тече р. Мениос, според едни легенди, а според други – реките Алфей и Пеней. И водите им отнесли натрупания тор. Но Авгий отказал да плати на Херкулес под предлог, че е използвал хитрост.

Преди седмица главният прокурор Гешев заяви, че е възложил на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от АПСК (преименувана лани на АППК – Агенция за публичните предприятия и контрол) министерствата и другите ведомство, отговарящи за контрола върху изпълнението на приватизационните договори. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки и всички етапи по тях. На практика Гешев започва ревизия на целия преход.

Ако това грандиозно начинание се реализира, то ще задмине почистването на Авгиевите обори, ще затъмни шестия подвиг на Херкулес. За услугата си Гешев иска цялото стадо. Но по-интересното е, че и стадото май не е против…

Главният прокурор също си е намислил хитрост – да елиминира законната давност за сделките.

Още когато го номинираха за поста, Гешев заяви: “Цената на т.нар. “криминален преход” не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци…”

Към днешна дата допълва: „Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите, това което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат „криминален преход” да свърши. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, но се опитваме.”

Прокуратурата не само, че не може, но и не възнамерява да свърши всичко, няма намерение да почисти целите авгиеви обори, натрупани през 30-те години на криминалния преход. Целта е много по-скромна – да се ударят само някои неудобни приватизатори. Филчев, който се изявява напоследък като фронтмен на главния прокурор, посочи първите – Иван Костов и „разградския гризач“ Иво Прокопиев. (Така де, крайно време е този враг на Пеефски вече да се сложи на място.)

Какво беше казал Иван Костов? Доган е проклятието на България! Дали това проклятие сега не го застига?

„Управлението на Иван Костов е катастрофа, каканиже Филчев, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени ГПК и отне на прокуратурата правото да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки… Костов открадна 30 млрд. лв.”

В атаката се включи и проф. Стив Ханке, бащата на валутния борд, който разказа по телевизора как занесъл на президента Петър Стоянов куфарче с документи, доказващи корупция, но не знае какво е станало с тях.

Какво е станало? Нищо. Пешето каза: „Иване, кажи си и ще ти олекне!“ Обаче Иван не пожела да си каже и там свърши всичко.

Гешев вдигнатата за воле топка от Ханке: “Не знам дали чухте вчера проф. Ханке какво каза. Тези хора да ходят, където им е мястото, да ходят в затвора!”

Костов в затвора! 19 години след като е паднал от власт! Мисля, че това е нов световен рекорд. Който отваря пътя да потърсим сметка на Аспарух, дето ни е заврял на този шибан полуостров.

Не че Костов, министрите му, сините депутати и политици са невинни. Но сините крадяха колкото можеха да носят на гръб. И са пълни аматьори в сравнение с днешните лапачи.

Обаче замисълът на Гешев никак няма да е лесен за реализиране. Анна Александрова, шеф на правната комисия в парламента, каза, че няма как да се търси отговорност за приватизационните сделки с изтекла давност.

Тук на помощ се втурна „Атака“ и по спешност внесе проект за промени в НК. В тези промени, написа адв. Недева във ФБ, „отпада принципът за “най-благоприятния закон”. Отпада смисълът на давността изобщо. Ще съдим когото поискаме, за каквото преценим и когато пожелаем.“

Именно това е целта на занятието – когото и когато поискаме!

Вчера Гешев размаха пръст и на любимците на властта Домусчиев и Ковачки. Но по-интересното е, че май направи първата заявка за еманципиране от Борисов. “Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем или не размажем, разни бизнесмени – Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва. Каракачанов – били сме извършили политическо убийство… Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави и какво да не прави.”

Но на свой ред каза на политиците какво да правят и не правят: „Политиците да не си правят вятър на устата, а да се хванат в ръце и, след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в конституцията, за да има справедливост.”

Написах през есента, че Борисов ще се хапе по гъза с този прокурор. Посредствените умове много по-лесно се поддават на внушения и самовнушения за изключителност. Няма съмнение, че Гешев рано или късно, ще си повярва.

Дали наистина прокуратурата ще посегне на Домусчиев? Ако поиска, има за какво. Приватизацията на БМФ вони отвсякъде. През 2008 г. Станишев продаде на „Кей Джи Маритайм Шипинг”, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, морския ни флот. инвестират 780 млн. лева за 10 г. Това беше през 2008 г. През 2009 г. стана ясно, че инвестициите ще се отложат малко. Даже не и малко… После “Кей Джи Маритайм Шипинг” се оказа кандидат за концесията на порт „Бургас”. Пак единствен кандидат…

Според договора новият собственик трябваше да поддържа флот от поне 1 300 000 БРТ. Обаче след приватизацията започва, по думите на Валери Симеонов, „едно масово лудо рязане на скрап на кораби, продаване на старо желязо“, и флотът останал с под 900 000 БРТ. БМФ трябвало да има 2300 работници, а те били останали 123. И като награда за народополезната му дейност през 2018 г. управляващите се опитаха да спестят на Домусчиев 58 млн. лв. неустойки, като внесоха поправки в закона за приватизацията. Тогава трябваше да му се помогне, защото му беше възложено да купи “Нова Броудкастинг Груп” АД, пък не му стигаха паретата…

Но независимо с кого ще започне Гешев, цялата работа пак ще се окаже в свирката. Авгиевите обори не могат да се изчистят за един ден. Както каза Анна Александрова, „според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят, тези които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили, нека хората да знаят.“

И като знаят хората, та какво? Ще ги сочат с пръст и те ще умрат от смях, пардон, от срам?!

А може би правилният подход е друг. Може би трябва да се потърси отговорност на прокурорите, които безучастно наблюдаваха отстрани разграбването на страната. Всъщност, някои от тях участваха активно…

„Навсякъде, където ограбването изисква по-малко усилия от труда, то преобладава и никаква религия или морал не е в състояние да го спре. Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда.” (Фредерик Бастиа, Законът)

Има достатъчно симптоми, че българската прокуратура и съд правеха и правят каквото могат, за да стане ограбването по-скъпо, но не и по-опасно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Чичовото

03.03 2020 в 15:28

Оправете си защитата, някой трие коментари вместо вас, преди още да са довършени!!!

1910

6

Georgi Gracata

20.02 2020 в 14:52

Най-искрени почитания д-р Филипов!Българина заприлича на изгубването на Хитър Петър,които попитал един кравар как да си изкарва прехраната:-Ще отидеш в кланицата и ще вземаш тумбаците,вътрешното ще ядеш,външното ще продаваш и живот ще живееш.Като чул това Хитър Петър си казал:
-Свършиха лъжите за мен,няма вече кого да лъжа.Така е и с българина и затова ще се изгубим.

11406

5

Hihi1981

19.02 2020 в 09:50

Много точно!!! Браво!!!

2000

4

Hristo Kalvachev

19.02 2020 в 09:12

Браво докторе!С тая статия предизвика адски брътвежи във ФБ! Явно троловете се събудиха. Продължавай все така!
8025

3

Юлия

18.02 2020 в 20:02

Силен както винаги, Докторе! Поуката е за другите

11508

2

Бухльо

18.02 2020 в 19:17

Докторе, всеки път си на място. Браво!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

18.02 2020 в 19:06

А докато се чака - ша падне или не давността.. Па да се приеме и закон, че приватизацията ще се оценява по сънищата на главпрокурвата ни, а не по законите по онова време..
Не е ли правилно да се отпочне с последното информиране на главпрокурватурата за нарушения на приватизационен договор - за Булгартабак.. Ни давност и тежи.. Ни закони..
Ясно си е, че преди СРОКА В ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ДОГОВОР бе бастисана и последната цигарена фабрика в България..
Отпочва се от Благоевград, па се преминава към изнасянето в нея на машините от Софийската и нейното бастисване.. И хе така..
Чорапа са разплита..