Вижте победителите в конкурса ''Валя Крушкина – журналистика за хората''

OFFNews 16 декември 2021 в 19:50 2202 0

Днес бяха връчени наградите в конкурса "Валя Крушкина – журналистика за хората", част от Фонд „Валя Крушкина“. Десетото юбилейно издание се излъчи на живо във Фейсбук. Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, домакин на Фонда, обяви победителите в 4-те категории, както и носителят на Голямата награда.

Всички отличени получиха и емблематичната за конкурса статуетка с формата на круша.

Опасността от разпространение на коронавируса принуди организаторите за втора поредна година да отменят официалната церемония, на която традиционно се награждават отличилите се журналисти. Тази година обаче, за разлика от предходната, призьорите в отделните категории лично получиха своите отличия, а самото връчване беше предварително заснето и монтирано в общо видео.

Жури в състав Владимир Йончев -главен редактор в OFFNews, Мария Чернева - БНТ, Николина Димитрова - Bulgaria ON AIR, Петьо Цеков - в. Сега, Пролет Велкова - Дарик Радио, Росен Цветков - bTV, Силвия Великова - БНР, Стояна Георгиева - Mediapool определи призовите тройки в четирите категори на конкурса и Голямата награда, измежду 130 материала на 66 журналисти:

Голямата награда

Мария Цънцарова, BTV Media Group, "Дарения между парите и надеждата"

Журналист от електронна медия

1 място: Миролюба Бенатова, ТV1, За разследването на фиктивни хоспитализации на над 100 пациента по пътека 20.1 от Болница Лозенец

2 място: Генка Шикерова, Свободна Европа, Контролираният вот

3 място: Здравка Маслянкова, БНР Велико Търново, Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите?

Пишещ журналист

1 място: Борис Митов, Свободна Европа, "МВР срещу протеста. Как прокуратурата повярва на съмнителните показания на един полицай"

2 място: Борислав Борисов и Пламена Игнатова, ПРИТИ 95 / "Клуб Z", От три вили - на СПА хотел. Локация Синеморец

3 място: Ивайло Станчев,"Капитал", capital.bg, Държавната ЕСО: Един милиард за Таню от Разбойна

Снимащ журналист

1 място: Мирослав Михайлов, Свободна Европа, "Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село"

2 място: Иван Филчев, BTV Media Group, Войната за свещената земя

3 място: Борис Пинтев, BTV Media Group, „Плочата на Битоля“

Журналист - надежда

1 място: Кристиян Юлзари - https://scoolmedia.com/youth-policy/ - "Това е корупция, но никой не говори за нея": Как милиони левове за младежки дейности потъват всяка година?

2 място: Виктория Симеонова - gospodari.com, Заради бездействието на прокуратурата: Финансова пирамида продължава да завлича хора с огромни суми

3 място: Татяна Йорданова, БНТ - "Образование в минало време: Защо в университетите продължават да се учат архаизми?" и

Глория Николова, BTV Media Group – Реки за смет

За Наградите

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. в памет на журналистката Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ.

В досегашните 10 издания на конкурса са номинирани над 600 журналисти с повече от 1000 материала. Наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика, както в гилдията, така и сред широката общественост и се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти. През годините са правени различни промени в категориите на конкурса, отразяващи тенденциите в развитието на журналистиката у нас.

Стъклената круша, символ на наградата е ръчно изработена статуетка, копие от която има в Музея на стъклото в завода в Белослав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови