Победителите в конкурса Web report за чиста журналистика

OFFNews 01 юни 2024 в 20:56 1344 0

Победителите в конкурса Web report

Снимка Булфото

Победителите в конкурса за чиста журналистика Web report 2024

За седма поредна година, след оспорвана надпревара, Dir.bg връчи наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report. Отличията бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София. Тази година бе връчена и почетна награда за цялостен принос към журналистиката, която отиде при напусналия ни наскоро главен редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Журито, което избра победителите е: генералният директор на БТА Кирил Вълчев, журналистът на bTV и водещ на "120 минути" Светослав Иванов, главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров, главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов, Евгения Атанасова - журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова - програмен директор на Радио "Фокус", Методи Владимиров - изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA, Ваня Николова - журналист и сценарист, главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева - главен редактор "Мениджър Нюз", Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото", Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации", А1, Николай Петров - старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР и Александър Попов - главен редактор на Dnes.bg.

Специалната награда на журито за журналистическо разследване отиде при Мария Ванкова от bTV за "Лекарство на всяка цена - 4 г. по-късно" и тежкия отговор на въпроса може ли НЗОК да плаща 100 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти на година.

Победителката Мария Ванкова каза, че приема наградата като висока оценка за работата си: "Журито е от колеги, които много уважавам! Радвам се, че точно това разследване получава награда и освети един проблем в здравеопазването. След него бяха направени законови промени и след месец влизат в сила. Надявам се на резултат и е важно да знаем как се изразходват парите за здраве".

Категориите, в които бяха отличени най-добрите журналистически материали, са "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации" и "Спорт". Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и "Гореща точка", "Майстор на словото", "Млад автор" и "Зелено перо".

Отличието за "Млад автор" отиде при Ангелина Ангелова за материала ѝ "В клас с трима ученици - история от Драгоман", публикуван в Scoolmedia.com. Той разказва за това какво е да учиш в защитено училище и защо 10% от учениците отпадат от учебните заведения.

С Голямата награда в категория "Общество" бе отличена Анна Карадакова от NOVA за "Битка за детските сърца" - репортаж за реалностите на Националната кардиологична болница, където медицинските сестри не достигат, а тези, които са решили да останат и да се борят за детските сърца, са едва осем.

В категория "Истински истории" бе отличен Георги Караманев за "Дигитални истории": Исус. Програмистът, дошъл от гетото" - историята на Исус Костов, който успява да победи средата, предубежденията и дори себе си, за да постигне мечтата си. Към днешна дата "Джизъс", както го наричат приятелите, е софтуерен инженер в реномирана компания.

Голямата награда в категория "Икономика" отиде при Михаил Мишев от Klinklin.bg за "Ромите ни претопяват - не! Те са ключ към икономически подем".

Klinklin.bg получи още една награда. Тя е за Калоян Константинов - в категория "Култура и изкуство", за разследването "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия". Той разкрива как директорката Ярослава Бубнова възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти, на фона на острата нужда от добро управление на оскъдния бюджет за култура през 2023 г.

Наградата връчи художникът Иван Яхнаджиев.

Калоян Константинов, който сега работи в БАН, е доскорошен наш колега в OFFNews, наш специален пратеник в Иран (вижте материалите му тук и разговорът с него след завръщането му от Иран тук), а също и водещ в подкаста на OFFNews.

Носител на голямата награда в категория "Технологии и иновации" тази година е Мая Димитрова от БНТ за "Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?". В репортажа си Димитрова разказва как партии създават на тъмно собствени мрежи за влияние, с които манипулират избирателите през различните социални медии на прага на настоящата предизборна кампания.

Отличието в категория "Спорт" отиде при Петър Георгиев от БНТ за "Смелото сърце на Георги Пеев - репортаж за един шампион". Той впечатли журито с вълнуващата си история за дългия път до световния връх на Пеев, който преди това трябва да се пребори в други по-трудни битки - да получи сърце и бъбрек. Георги Пеев, който присъства на церемонията, връчи наградата.

Специалната награда на журито за подкаст отиде при Константин Мравов, БНР/Binar за "Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община". Той грабна журито с фрагменти от историята на едни от най-значимите улични артисти сред децата на демокрацията.

Носител на специалната награда на журито за фоторепортаж пък е Юлиан Тодоров от Lap.bg за великолепните кадри, пресъздаващи емоцията от "Мачът на надеждата".

Специалната награда на журито за видеорепортаж отиде при Станимира Атанасова от bTV за "Винаги ДЖУЛИЯ" - спиращ дъх репортаж за един скок, който завинаги променя живота на Джулия Гирети, но не пречупва нейния дух.

Специалната награда на журито "Гореща точка" грабна Петър Нанев от bTV, който дръзна да отиде "На границата с "Хизбула", влезе при сухопътната войска на Израел и разговаря с оцелелите от клането в кибуц Беери.

Като "Майстор на словото" журито отличи Райко Байчев от Actualno.com за великолепния прочит на любовната история на Лора и Пейо Яворов - "Ида и аз подир нея".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх