Няма данни Шойгу, ген. Кирилов и Кирил Петков да са говорили за биолаборатории в България

Лъчезар Вълев, БНР Последна промяна на 26 юли 2022 в 09:35 10043 10

БНР Проверка

Снимка БТА/АП

Какво показва проверката на фактите

Темата за наличието на тайни биолаборатории, контролирани от СЗО или САЩ, или и двете, продължава да циркулира под различни форми в социалните мрежи.

В едни от последните публикации по темата се цитират руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов, които разкриват наличието и локацията на подобри лаборатории.

Твърдение

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, както и началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов твърдят, че в България има биолаборатории, в които се извършват експерименти с български граждани и се създават вируси и патогени. Според информацията те дори посочват къде са разположени. Премиерът Кирил Петков потвърждава информацията за наличието на лабораториите, но казва, че те са само за експерименти, не за заразяване

Повод за проверката даде разпространяващата се в социалните мрежи статия от сайта vsekidenbg.eu (от известно време сайтът е изпразнен от съдържание - б.р.)

А ето и целия текст на публикацията:

Като източник на информацията се посочва агенция РИА Новости. Липсват обаче подробности кога, как, къде, на какво събитие е казал това Сергей Шойгу. Няма дори и линк към статията на агенцията.

Въпросната публикация циркулира в различни фейсбук групи и набира сериозна популярност там.

Седмица по-късно на същия сайт vsekidenbg се появява още една публикация по темата – биолабораториите вече са 4. Като автор на изказването е посочен началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов. А като източник на информацията отново е посочена агенция РИА Новости. Отново липсват подробности къде, кога и как е направено изказването, както и в какъв контекст.

Ето и текстът на публикацията. В него се припомня и предишната статия с изказването на Шойгу. Отново липсва контекст на изказването, както и къде е направено. За повече въздействие и скандалност е добавено, че една от локациите на биолабораторите е в "БАЗАТА В НОВО СЕЛО НА САЩ".

В същия ден – 8 юни, темата получава развитие, като се цитира изказване по темата на българския премиер Кирил Петков.

Според публикацията премиерът признава за наличието на подобни лаборатории, но внася известно успокоение, че "те са само за експерименти", "не се заразява" и "няма опасност за народа".

Липсва източник на информацията и къде, как, защо е направен коментарът на премиера. Но за повече ексклузивност е добавено, че го е казал "преди минути".

Изпратихме официално запитване до Министерския съвет, за да разберем дали, кога и къде Кирил Петков е правил подобно изказване. Отговорът е, че Петков не е правил такова изказване.

За да проверим посочения като източник на информацията написахме и официално писмо до РИА Новости, придружено с линкове към въпросните публикации, за да ги попитаме дали медията е отразявала и публикувала подобни коментари и изказвания на Сергей Шойгу и Игор Кирилов.

От РИА Новости отрекоха да са публикували и да имат налични в системата им подобни публикации и изказвания. Отговорът на запитването, придружено с линк към публикациите и подробно описание на съдържанието им, получихме от Василий Владимирович Пушков, директор на Дирекция Международно сътрудничество в агенцията.

Според отговорите на г-н Пушков - няма никакви подобни изказвания и публикации в ресурсите на РИА Новости, както и в цялата медийна група.

Заключение

Няма НИКАКВИ данни за това, че Сергей Шойгу и Игор Кирилов са правили изказвания за наличие на биолаборатории в България. Информацията е опровергана от посочената като първо източник медия РИА Новости. Публикуваното от същия сайт изказване на премиера Кирил Петков, според което той потвърждава наличието на биолаборатории у нас, е опровергано официално от Министерския съвет. Оттам отричат Петков да е правил подобно изказване.

Заключението е, че твърденията са НЕВЕРНИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

10

fiki

26.07 2022 в 13:47

никой никога никъде не ги е виждал тези лаборатории, няма нито снимка или адрес, но те са някъде там, ганьо антиваксър ви гарантира

-490

9

EA Trash

26.07 2022 в 13:14

Пропагандата е по официалните медии, и виждам докъде те е докарала. Много добре се описа!
Нищо де, тук си намерил оазисче на спокойствието, за което главния се грижи да е чисто от въображаеми тролове, че да не изпаднете в депресия.

1253

8

ваксиниран

26.07 2022 в 12:30

Глупаците си мислят, че могат да мислят, а всъщност са си бъркали в носа в училище. Лесно е на глупавия да му налееш пропагандата в главата, а после той си мисли, че знае Истината! Овчари.

-490

7

EA Trash

26.07 2022 в 10:49

Те така съвсем случайно бяга изклани свинете в почти цяла Европа без Германия, преди това бяха кокошките... Не им е била добра кръвната картина вероятно!

3278

6

GB

26.07 2022 в 10:29

...fiki, fiki, не само пълна кръвна картина но правят, но и ни задължават да го правим всяка година. ;)

1000

5

Christo Lg

26.07 2022 в 10:27

Като има лапнишарани да вярват на всяка руска дезинформация.Единственото вярно е , че има такава българска лаборатория, но се намира на тайно място в Кремъл !!!

-490

4

EA Trash

26.07 2022 в 09:57

Чалго, и без да се правиш на тъп си личи от 100км!!!

-490

3

EA Trash

26.07 2022 в 09:54

Колкото и да го повтаряте, черното, бяло няма да стане! Много преди началото на конфликта имаше сигнал за тези лаборатории. И фактчекерите на чичо Били няма да ви помогнат тоя път!

1767

2

fiki

26.07 2022 в 09:52

тук е пълно с биолаборатории като тези в Украйна и в тях ти правят пълна кръвна картина, ужас просто ужас

1021

1

Valioka

26.07 2022 в 09:51

Е-ех, гнусна тролска паплач... Тъмно и мрачно е в окаяните ви душички... Но не се заблуждавайте, че ще избягате от мултиплицирането на този мрак в жалките ви животи.
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band