ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС реагираха остро срещу Москва заради Христо Грозев, БСП тихо мълчи

OFFNews 27 декември 2022 в 14:51 5047 8

Грозев
Журналистът Христо Грозев.

Политическите партии в България реагираха остро на обявеното от Руската федерация издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев по член от Наказателния кодекс.

Руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев, се настоява в позиция на ПП ГЕРБ. От партията смятат, че българските власти трябва да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев и да не подминават случая с мълчание.

Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

От „Продължаваме промяната“ ще предложат в първия работен ден на Народното събрание да бъде изслушан министърът на външните работи в комисията по външна политика, съобщи депутатът Даниел Лорер в социалните мрежи.

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов написа още вчера, че е изпратил парламентарен въпрос до Министерство на външните работи дали ще извикат посланика на Русия у нас за обяснение защо Руската федерация издирва български журналист. Още повече, че Христо Грозев е персона нон грата в Русия от 2016 г., т.е. няма как да е влязъл на руска територия. В коментар в социалните мрежи Божанов настоява за остра реакция на българските власти.

Самият Христо Грозев коментира в социалните мрежи, че няма представа на какво основание Кремъл го е включил в своя "списък на издирваните лица".

"От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат”, пише разследващият журналист от сайт „Белингкат“.

Новината за издирването на журналиста Христо Грозев от Москва поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат цялото ни общество, посочва на свой ред евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк:

„На първо място следва да се запитаме за свободата на словото както на национално, така и на световно ниво. Второ, каква е ролята на държавата и прокуратурата в подобна ситуация?

И най-важният въпрос за нас като нация е, имаме ли смелостта да се изправим срещу подобно нарушение на човешките права и свободи и да го заявим гласно пред света?“.

До момента обявеното от Москва издирване на най-известния български журналист в чужбина не е коментирано по никакъв начин от правителството, президента Румен Радев и от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

27.12 2022 в 23:42

Веждичка,

Е как, бе, твоите "братушки" го търсят! Явно яко им мъти водицата. :D

318

6

Valioka

27.12 2022 в 21:56

По принцип, по-инересно е проруските тролове да да скомърчат тука из форума, та да има комична нотка и повод да се посмеем... Но в случая темата е бая сериозна и прелагам, това лайно "ордера" да го баннете, защото трябва да има някаква граница, все пак...

-1655

5

ob1

27.12 2022 в 18:30

На ордера и майка му да търсят руZнацитата ще я предаде. За бащата едва ли - сигурно не го знае, не за друго...

924

4

Diogen

27.12 2022 в 18:09

т.нар. БСП не нищо повече от комуноидна руска оргаизация на територията на България. След дворцовия превреат на 10/11/89 бяха направени две съдбоносни грешки. Оставиха комунистическата партия да мимикрира и не забраниха ДС агентите. Тези грешки лишиха страната от бъдеще и принудиха 2 милиона да емигрират.

-240

3

редовно четящ

27.12 2022 в 16:59

Това, че ордерният л@йн@мет редовно цапа тук и си щрака фалшиви лайкчета, означава, че руZZкият слугинаж на властови позиции у нас още папка здраво от кремълската копаня. Рубликуването обаче ще е до време и това време наближава.

706

2

order

27.12 2022 в 16:43

Тоя Грозню скоро може да дели "апартамент" с Навални... от една кръвна група са, на една акъл са!!!

706

1

order

27.12 2022 в 15:45

Грозню си е 100% агент и на хранилка при ЦРУ.... кой каквото е дробил сега ще си го сърба ... а и всеки престъпник-шпионин рано или късно минава през чистилището!!!
А ако се мисли за невиновен да отиде и докаже пред съда колко е невинен.... ама смее ли да иде!!! Но рано или късно ще то докарат... може и в чувал!!!
Цитат:
"ФСБ на Русия на свой ред съобщи, че Грозев е участвал в операцията на украинското военно разузнаване, което се е опитало да отвлече бойни самолети на руските ВКС на украинското летище, за да дискредитира специалната военна операция.

По-късно самият Грозев призна, че Украйна наистина се е опитала да вербува руски пилоти за отвличане на самолети, докато той твърди, че ролята му се свежда до документиране на събитията."
.........
Мдааа Дааа.... той е невинен, взел си е сребърниците само да снима и после да го изплюва в ефира... това го може, това прави за пустите сребърници!!!!
Той е невинен....