Етичната комисия предупреди медиите за снимките на загиналото момче

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 19:41 9055 10

Комисията за журналистическа етика излезе с позиция по повод отразяването в медиите на трагедията с прободеното с нож в Борисовата градина 16-годишно момче.

Изразяваме загриженост от медийното отразяване на убийството на 16-годишния ученик в столичната Борисова градина, при което се допускат сериозни нарушения на Етичния кодекс на българските медии.

Във връзка с това, като подчертава отговорността на медиите при информиране на обществото за случая и хода на разследването, Комисията ги призовава да се въздържат от сензационност в публикациите и предаванията, посветени на трагичния случай, както и да не допускат разпространяване на лична информация, включително снимки и друг визуален материал, в нарушение на принципа на зачитане на личното достойнство и личния живот.

Призоваваме отново и за прилагане на най-високи етични стандарти при включването на непълнолетни като свидетели за целите на репортажите и актуалните предавания,

се казва в позицията.

Още по-рязка е позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

АЕЖ-България изразява възмущението си от начина, по който редица централни медии отразиха информацията за убийството на 16-годишния Георги Игнатов от София.

В часовете след убийството в електронните издания на водещи медии и интернет сайтове бяха публикувани снимки, на които се виждаше тялото, лицето и раните на убитото момче. Беше разкрита и неговата самоличност, вероятно преди за това да знаят и близките и родителите му.

На следващия ден водещи български всекидневници излязоха на първа страница със снимка от местопрестъплението и тялото на момчето. На някои от тях лицето му беше скрито, на други не. До снимката на убитото момче бяха публикувани негови изображения взети от профила му във Facebook.

Електронни и печатни медии се съревноваваха за намирането на по-оригинален ъгъл в отразяване на смъртта на момчето. В национална телевизия беше излъчено интервю от негови съученички, настанени на пейка до местопрестъплението и разпитвани за факти около инцидента и убитото дете.

Неведнъж в наши позиции сме изразявали своето възмущение от съществуващата масова практика сред български медии при отразяването на трагични събития да публикуват снимки и информация, която засилва мъката на близките на пострадалите от тежки престъпления.

Няма легитимен интерес, който да оправдае публикуваните изображения и информация. 

Публикуването на кадър в близък план на убитото непълнолетно момче, в който се вижда и лицето му, не носи изключителна информационна стойност – събитието е обществен факт и не е прикрито от институциите.

Публикуването не добавя по никакъв начин значителна по своята същност информация към съобщението на медиите. В същото време то е унизително за паметта на детето и засилва мъката на неговите близки и роднини. 

Тенденциозните публикации, в т.ч. и на експлицитни изображения, могат да нанесат тежки травми на десетките му съученици и хиляди връстници. Същата опасност създава и активното въвличане на други деца – връстници на жертвата, в десетките репортажи и публикации по темата.

Освен това, подобно поведение от страна на медиите представлява нарушение на Етичния кодекс, в който е записано, че няма да се възползваме от неопитността и доверчивостта на децата, няма да публикуваме информация или снимки за личния им живот и ще избягваме да интервюираме деца без съгласие на възрастни, отговарящи за тях.

Не на последно място, изразяваме своето притеснение, че присъстващите на местопрестъплението служители на МВР не са направили всичко възможно, за да запазят достойнството на пострадалия. Даваме си сметка, че тяхната задача – извършването на неотложните процесуално-следствени действия, е от първостепенна важност и налага повишена прецизност и внимание. В същото време скриването на тялото на пострадалия стана със закъснение и така не беше възпрепятствано заснемането му.
Освен това, в първите часове след инцидента в редица медии бяха публикувани имената и възрастта на момчето, както и името на училището, в което е учил. Ако тази информация е изтекла от МВР, очакваме виновните служители да бъдат установени и наказани. В противен случай органите на реда с действията и бездействията си стават тих съратник на хищническото отразяване на трагичното събитие.

В преамбюла на Етичния кодекс на българските медии ние сме се съгласили, че журналистите имат както свободи, така и отговорности, както права, така и задължения.

Обръщаме се към българските медии с призив да премахнат въпросните изображения и да съобразят бъдещото отразяване на трагичното събитие с принципите на журналистическата етика и да не забравят, че като журналисти ние изпълняваме обществена функция, която изключва причиняването на болка и страдание.

Ще изпратим настоящата позиция с необходимата техническа информация и правна аргументация до Комисията за журналистическа етика, ДАЗД и МВР, пишат още от АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2015 в 19:55

ПОЧИВАЙ В МИР ,ДЕТЕ!СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ!

Всички много умеят да критикуват, с право в по-голямата си част....Само,дето не видях една съчувствена дума за детето!!!Какво се случва с вас, хора?!!!!!Убито е ДЕТЕ!!!!!!!!Moжеше да бъде ВАШЕТО!!!!!!

05.06 2015 в 17:57

Отдавна се чудя СЕМ до кога ще спи! Кое е по-добре-вечер да слушаме забранени вицове или сутрин да ни стартира деня с убити хора,пребити старци или окървавени,зверски пребити животни! И това се повтаря до болка,като че ли сме малоумни!!! Всички журналисти да си понесат наказанията за неетичното отношение към болката на хората, а СЕМ да излиза в пенсия! Толкова хубави неща се случват всеки ден във всеки град и селце, а те са впити в драмата като хиени в мърша и дъвчат едно и също!.....е предпочитам мръсни вицове 1 път,вместо едни плачещи очи,който така ме разтърсиха,че докато съм жива няма да ги забравя!пууууу...отивам да повърна!

04.06 2015 в 19:13

OffNews, защо научавам имената и възрастта на момчето от Вашата статия? Нали тя е посветена именно на неразкриване на личните данни? Не разбирам как е възможно за пишещия тази статия едновременно да заклеймява други медии за разкриване на личността на жертвата, докато самият той/тя го прави на следващия ред!

04.06 2015 в 15:38

Не знам до къде ще стигнат българските медии в стремежът си да се конкурират и да изпъкнат по между си. По света това отдавна се случва и отново не знам дали това е под влианието на различните реалити формати или пък обратното, новините и актуалните предавания се превръщат в един реалити продукт, само и само да са най-актуални, брутални, уж натурални. Сега остава новините да започнат да продуцират убийства, изнасилвания, побой и инциденти с асансьори и бомби, със съгласието на жертвата, зада погат да си заврът микрофоните и камерите в лицата им, точно вмомента в който са най-уязвимил Така могът да лепнат етикет оригинална програма и да има по десет най-гледани предавания, новини и телевизии. Сигурен съм, че ще се котира и ще има зрители за подобен стил журналистика.

04.06 2015 в 10:58

Крайно време беше за подобна реакция. Това кресчендо на журналистическото слабоумие и безсърдечие успя да накара да повръщат и най-закоравелите почитатели на жълтата журналистика. Успяха да се олеят и национални електронни медии. Къде е реакцията на СЕМ? Защо няма санкции?

03.06 2015 в 21:30

Хехехе, еми журналистиката е втората най-древна професия, особено както я практикуват тея ЛГБТ-аджии и ТРЕТИЯ ПОЛ. Омерзен съм.

03.06 2015 в 20:56

поздрави за Offnews! не сте безгрешни, но поне имате човешко отношение в случая. а на комисията ми се иска да кажа, че препоръките не са достатъчни. трябва повече!

03.06 2015 в 20:52

Те са улисани да му търсят дрехи, нещастните хора .+.+.+.

03.06 2015 в 20:52

Те са улисани да му търсят дрехи, нещастните хора .+.+.+.

03.06 2015 в 20:38

долни,полуграмотни боклуци-именуващи се "журналисти"