Бунтът на българските медии срещу 'порно журналистиката' стигна и до Би Би Си

OFFNews 13 септември 2019 в 15:40 6743 0

Бунтът на българските журналисти срещу публикуването на унизителни снимки на приятелката на кандидата за кмет на София Борислав Игнатов от сайта ПИК и приравняването на публикацията с журналистика стигна до Би Би Си. Британската медия днес излезе с материал, в който информира за острата реакция на медиите у нас срещу т. нар. "порно журналистика".

Публикацията със снимките провокира гнева и осъждането ѝ от популярни български новинарски издания, журналисти и политици - съобщава Би Би Си и разказва за инициативите на повече от 20 медии, сред които и OFFNews, и на Асоциацията на европейските журналисти, която е под надслов #БезПорноЖурналистика (#NoPornJournalism). Чрез тях журналистите призоваваме правителствените институции, партиите и бизнеса да бойкотират сайтове, които не спазват етичните стандарти, да спрат легитимират тези т. нар. медии, като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори.

Декларацията "Днес е денят" призовава за поставянето на разделителна линия, пише Би Би Си и цитира текста ѝ, който гласи: "Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин... Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“ като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори".

Британската медия допълва картината с разпространеното от пресслужбата на държавния глава Румен Радев изявление, в което той осъжда "замърсената медийна среда" в страната и "целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти" на българските журналисти. Президентът също размахва пръст към политици и партии, които публично осъждат тази "грозна" практика, докато, в същото време, легитимират извършителите ѝ чрез подкрепата и покровителството си, допълва Би Би Си.

Чудовищна атака

Под това вътрешно заглавие Би Би Си предава и реакцията на Борислав Игнатов, в когото се "прицелва" сайтът ПИК и който описва снимките като "чудовищна атака" в прочувствената си публикация във Фейсбук. Той отхвърля обвиненията на сайта, че партньорката му има профили в порно сайтове и споделя, че тя е била жертва на тормоз в продължение на години заради снимките от страна на човек, когото е обичала, на когото се е доверявала и който след раздялата им ги е публикувал, за да я унизи.

Въпреки вълната на критики ПИК отказва да свали снимките и стои зад решението си да ги публикува, отбелязва Би Би Си.

"Сайтът публикува дълга тирада срещу критиците, брандирайки ги като "миряни, смешници и подлеци", както и като "представители на американизма в България" - пише Би Би Си. Той продължава с твърдението, че така преподава урок по журналистика и отразяване на политиката. Твърди, че публикуването на снимките е от обществен интерес, защото избирателите трябвало да знаят, че съществуването на подобни кадри би направило Игнатов податлив на манипулация и шантаж, ако стане кмет. Статията завършва с призив Игнатов да се оттегли от кампанията."

Свободата на словото не е абсолютна

Изглежда публикуването на снимките е тласнало толерантността на обществото към неетични журналистически практики до точка на пречупване - пише Би Би Си. Коментари за скандала често обвързват случващото се с незавидното място на България в класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите - най-лошото в Европейския съюз.

Сайтът ПИК и преди е бил обвиняван, че използва клевети, за да подкопае авторитета на опоненти. През годините няколко пъти той е бил осъждан да плати обезщетения на хора и компании, отбелязва Би Би Си. В един от случаите съдът ясно заявява, че "свободата на словото не е абсолютна" и че тя "изключва разпространяването на невярна информация, засягаща гражданските и човешките права".

След безпрецедентния отпор срещу публикуването на снимките няколко политически партии обявяват, че ще изключат ПИК от предизборните си кампании. Премиерът Бойко Борисов потвърждава, че това ще направи и неговата партия ГЕРБ, отбелязва Би Би Си.

Изцелителен процес

Опитът на ПИК да дискредитира предизборната кампания за кмет на София може да предизвика обратен ефект - пише още Би Би Си и цитира коментар във Фейсбук, в който човек пише до Игнатов, че случилото се го е мотивирало да гласува именно за него.

Извън гнева има и надежда за промяна. Поддръжниците на медийните инициативи твърдо заявяват, че ще продължат да се борят за чиста журналистика в България и срещу неетичните практики. Те организират и протест, пише Би Би Си на финала на публикацията си.

Президентът изразява същата гледна точка в изявлението си: "Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до изцелителен процес в българската журналистика" - гласи последното изречение в текста на британската медия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови