БНТ с нови водещи, лого и рокади в предаванията за култура

Мая Младенова 31 август 2018 в 11:47 15299 5

Нова програма и визия готви за новия есенен сезон БНТ. Очаква се чувствително променен като времетраене и тематика да е сутрешният блок. Размествания има в часовете на излъчване и водещите на културните предавания. очакват се и много нови продукции от външни изпълнители.

През юни обществената телевизия обяви конкурс за ново лого и графични знаци на четирите си програми. Те още не се ползват за ефирната програма, но могат да бъдат видени на реклами и билбордове. Логото е в два цвята - черен и още един в зависимост от програмата. Слоганът е "Първата програма". И графиката, и мотото препращат към "доброто старо минало" на държавната телевизия.

В есенната схема очаквана промяна ще има и в сутрешния блок. Той ще бъде по-кратък, от 6 до 8 ч, и с по-малко публицистика. "Денят започва" ще има четирима водещи: Ели Гигова, Даниел Михайлов, Боряна Каменова и Илия Илиев. След новините в 8 ч ще започва новото предаване "100% будни" с Мария Андонова, което ще дискутира по-леки теми. Трансформацията към по-лежерна тематика бе един от ангажиментите, поети от новия генерален директор Константин Каменаров пое пред СЕМ по време на конкурса за поста. 

От БНТ уточняват, че въпреки по-съкратения си вариант, "сутрешният блок запазва своя широк тематичен периметър и остава фокусиран върху важните събития от деня и темите. Актуалните въпроси ще дискутират специалисти от различни области и представители на отговорните институции, а фактите и гледните точки от мястото на събитието ще представят репортерите на БНТ". 

Водещите на "Денят започва": (от ляво на дясно) Боряна Каменова, Илия Илиев, Даниел Михайлов и Елеонора Гигова Снимка: БНТ

На всеки 30 минути в сутрешния блок ще има новини, които ще води Боряна Каменова, позната от предаването "БНТ Такси". Боряна е завършила "Скандинавистика" и "Международни отношения и дипломация".

Своя рубрика ще има Ели Гигова. Тя е добре позната на зрителите и като водещ от БНТ (последно на спортните студия на едно от световните първенства по футбол), и от други телевизии - например от "Здравей, България" по Нова. Гигова ще води рубриката „Животът в мрежата“ с истории, които предизвикват полемика в социалните мрежи или се радват на множество почитатели в он-лайн пространството. Водещата е завършила Аудио-визуална журналистика във френски колеж, след това „Международни комуникации“ в Париж и магистърска степен от Колежа по международни и обществени въпроси към Университета „Колумбия“ в Ню Йорк.

Даниел Михайлов, който водеше предаването „Денят започва“ преди лятната програмна пауза, ще е основен водещ, а Илия Илиев ще поеме спортните теми.

Размествания за програмите за култура

Междувременно стана ясно, че Георги Ангелов от "История.БГ" и "Библиотеката" е трябвало да се откаже от едното от двете предавания заради ново решение всеки водещ да е лице най-много на една продукция. Ангелов избрал да се оттегли от "Библиотеката", съобщи той във фейсбук профила си. По информация на OFFNews "Библиотеката" ще води Николай Колев.

Засега от телевизията не са коментирали новата директива и не съобщават кои други водещи ще засегне. Неофициално - мотивът бил, че в нито една телевизия няма водещи с по две предавания.

Директивата засяга и автора на "Вяра и общество" Горан Благоев, който от септември трябва да се раздели с "История.БГ". "Вяра и общество" се мести в нов час - в 14:00 в събота вместо в 17:00. "История.БГ пък ще се излъчва три пъти в месеца, а в последната седмица от всеки месец ще има състезание на историческа тематика с друг водещ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

5

edin slep

31.08 2018 в 20:41

Еха, искат да маргинализират БНТ - махни публицистиката, махни културата и хората ще я забравят. А с това лого какво искат да кажат - закриваме я? Педер@сти

11024

4

Комита

31.08 2018 в 20:28

Даже не смятам да ти отговарям, панелен таласъм! :)

6109

3

Azarael

31.08 2018 в 18:50

До Комитата:
Макар и преполовила 30-те тя има завиден житейски опит
и трудов стаж, защото е започнала работила от журналист в БНТ
- до секретар в администрацията на ЕС !
Притежава дипломи от престижни Западни университети
и говори свободно също и няколко водещи езика !
А с какво ще се похвалиш, ти бе човече . . .
Колкото до Г.Благоев той е скрито Соросово "изпражнение"
в Националната ни телевизия, имащ за цел да злослови умишлено
срещу ИЗТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ . . .

11024

2

Комита

31.08 2018 в 14:54

Да лансираш Ели Гигова, а да мачкаш Горан Благоев и Георги Ангелов - поредният нагъл среден пръст на олигархията, размахан срещу всички нас.

8408

1

tomysbg

31.08 2018 в 14:31

до сега хвърлях по едно око на бнт,
ама от сега нататък - jamais